Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
AFAD Afet Terimleri Sözlüğü'ne göre “Buzlanma" (İng. icing), hava sıcaklığının sıfır veya sıfır derecenin altına düşmesiyle, sıvı yüzeylerin donarak buz hâline gelmesidir. Sıcaklığın 0 derece ila eksi 10 derece arasında olduğu yerlerde şeffaf buzlanma oluşur ve yol satıhları gözle görülemeyen buzla örtülür.
Şimdi -10 derece sıcaklıktaki buzla başlıyoruz ve suya ısı enerjisi ekledikçe,sıcaklık yükseliyor. Moleküller en azından oldukları yapıda titreşmeye başlıyorlar. Ortalama kinetik enerjileri de yükseliyor. 0 dereceye gelene kadar sıcaklığı artıyor. 0 derece de buzun erime sıcaklığı.
❖Sıvı bir maddeden enerji uzaklaştırılması sonucu, sıvı fazdan katı faza dönüşmesi olayına “donma” denir. 0oC'dir.
su her derecede değilde +4 santigrat derece üzerinde buharlaşabilir. Buharlaşma sadece kaynamayla fokurdayarak suyun üzerinden buhar çıkmasıyla oluşmaz. Buharlaşma: +4 santigrat derece üzerindeki suyun yüzey moleküllerinin zamanla koparak gaz haline geçmesidir.
İlgili 25 soru bulundu
Evet, su sıfır santigrat derecenin altında sıvı kalabilir. Bunun gerçekleşmesinin birkaç yolu vardır. Her şeyden önce, bir malzemenin fazı hem sıcaklığına hem basıncına güçlü bir şekilde bağlıdır. Çoğu sıvı için basınç uygulamak, sıvının donarak katı hale geldiği sıcaklığı artırır.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar.
Şüphesiz bu durum şu ana kadar bildiğimiz gerçeklere aykırı. Örneğin sıcaklığı 30°C olan belli bir miktar su 10 dakikada donuyorsa sıcaklığı 70°C olan aynı miktarda suyun, sıcaklığı belli bir sürede 30°C'ye düştükten sonra, donması için 10 dakika daha geçmesi gerekir.
Suyun donma derecesi 0 santigrattır. Bu sıcaklıkta su sıvı ya da katı buz olabilir.
Sıvı bir maddenin ısı vererek katı haline geçmesine donma denir. Sabit atmosfer basıncı altında bütün sıvı maddelerin katı hale geçtiği sabit bir sıcaklık değeri vardır. Bu değere donma sıcaklık noktası denir. Madde hal değiştirirken sıcaklığı değişmez.
Bu değer, 4 ℃ sıcaklıkta deniz seviyesinde atmosfer basıncındaki özkütle değeridir. Sıcaklık arttıkça hacim artar ve yoğunluk azalır. Su (H2O) kaynatıldığında genleşme olur ve suyun yoğunluğu azalarak ağırlığında düşüş yaşanır. Suyun yoğunluğu, ısı arttıkça düşmeye başlar. 0 ℃ den 4 ℃ ye gelindiğinde ise özkütle artar.
Söz konusu kimyasal, motor suyunun ve soğutma sisteminin içerisinde bulunan suyun donmasını engeller. Her antifirizin donma noktası farklıdır. Genellikle antifirizlerin donma noktası -30 ya da -40 olarak belirlenmiştir.
Örneğin tuzluluğu %o 40 olan su, 82.196 C derecede donar. Şunu bilmekte yarar vardır; tuzluluk oranı %o 24.7 olan deniz suyunun donma olayı tatlı suya benzer.
Uydular yardımıyla tespit edilen dünyanın en soğuk noktası -93,2 derece olarak ölçüldü. Beklendiği gibi Antarktika'nın tam merkezinde yer alan en soğuk nokta 10 Ağustos 2010 tarihinde tespit edildi.
Don olayından en çok erken uyanan meyve ağaçları, muz ve narenciye bahçeleri, sebze fideleri ve seralarda yetiştirilen süs bitkileri ile turfanda sebzeler zarar görür. Don olayı: Standart siperler içerisinde ölçülen hava sıcaklığının 0 °C ve altına düşmesiyle meydana gelen olaydır.
Pek çok kişinin bildiği üzere ise su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır.
su normal donma sıcaklığının altında soğutulduğunda buna süper donma denir.
saf antifrizin donma noktası -12 derecedir.
suyla karıştırıldığında kristalize olmadığı için antifriz oranı sıfırdan %60'a çıkana kadar donma noktası giderek düşer ve bu noktada donma noktası minimum -45 derece olur. bu noktadan sonra antifriz oranı arttıkça donma noktası yükselmeye başlar ve saf antifrizde -12 olur.
Erime ısısı cisme ve sıcaklığa bağlıdır. Mesela buzun 0 °C'deki erime ısısı, 79,8 cal/g'dır. Bir gram sıvı donduğu zaman erime ısısı kadar ısıyı çevreye verir. Bazı hallerde erimiş madde, donma noktasına kadar soğuduğu halde donmaz.
Mpemba etkisi, bazı özel koşullarda, "sıcak" suyun "soğuk" sudan daha hızlı donmasıdır. Olay ismini, iddiayı tekrar gündeme getiren, Tanzanyalı Erasto B. Mpemba'dan almaktadır. Mpemba, olayı ilk 1963'te lise öğrencisi iken sıcak dondurmanin donması sırasında fark etti ve 1969'da Dr.
Celsius, sıcaklık birimidir ve 0 °C, suyun donma noktasına, 100 °C ise kaynama noktasına denk gelir.
Su donarken hacmi artar. Diğer birçok madde donarken hacimce küçülür. Suyun bu özel durumu nedeniyle su yüzeyden donar.
Deniz suyu donduğunda ve yüzeyde yüzdüğünde buna deniz buzu denir. Bu tür buzlar Kuzey Kutbu ve Antarktika'da mevsimseldir - kışın büyür ve her yarım küre için yazın küçülür. Bu yüzen buz, küresel iklimi olduğu kadar kutup ekosistemlerini ve hava durumunu da etkiler.
Suyun dışında, yeryüzündeki diğer bütün maddelerin katı hali, sıvısı içinde batmaktadır; çünkü katı halin yoğunluğu daima daha fazladır. Su yaklaşık +4 °C'de en yoğun haldedir. 0 °C'nin altına inildiğinde yoğunluğu azalan katı parçacıklar yukarı doğru hareket eder ve su yüzeyinden donmaya başlar.
Suyun donma sıcakllığı 0C derecedir, 0C derecenin altında su donar ve BUZ oluşur. Buzların tekrar çözülmesi yine 0C'nin üzerinde olmaktadır ve tekrar SU haline geçer. Erime: 1 gram buzu eritmek için 0 °C'de 80 kalori gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri