Pakistan'da devlet dini olan İslam, Pakistan halkının yaklaşık %96'sının inancıdır. Din özgürlüğü, Pakistan Anayasası tarafından garanti altına alınmıştır. Pakistan anayasası, tüm Pakistan vatandaşlarının dinlerden bağımsız olarak eşit haklara sahip olduklarını temel bir hak olarak ifade eder.
Pakistan, Britanya Hindistanı'nın bölünmesini ve Müslüman nüfuslu bölgelerin bağımsızlığını talep eden Pakistan Hareketi'nin çabalarıyla 1947'de Hint Müslümanları için bir yurt olmak üzere bağımsızlığını kazanmıştır. Çeşitli dil ve etnik grupların yanı sıra coğrafya ve yaban yaşamı bakımından da zengin bir ülkedir.
Diğer yandan İslamizasyon destekçilerine göre ise Pakistan bir Müslüman devlet olarak kurulmuştur ve statüsünde (1956'dan itibaren hali hazırdaki mevcut anayasal durumuna göre) bir İslam Cumhuriyeti'dir, bu nedenle şeriat olarak bilinen İslami yasaları uygulamalıdır.
Pakistan örneği ise yukarıdaki kurala uymamaktadır. Ülke adı –istan ekiyle bitmesine rağmen diğer örneklerde olduğu gibi Pakistan vatandaşlarına Paki denilemiyor. Pakistan'da kullanılan resmi dillerden biri İngilizcenin yanında ülkenin ana dili de olan Urducadır.
Günümüzde Hindistan, Endonezya, Sri Lanka, Bangladeş, Pakistan günümüzde hala kast sisteminin olduğu ülkelerdir. Hinduizm'deki gibi olmasa da, 1960'lara kadar ABD'de siyahlar ve beyazlar arasında da benzer bir kast sistemi olduğu söylenebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Pakistan'da alkol kullanımı Müslümanlar için yasak, gayrimüslimlerin ise alkol alabilmek için devletten özel bir izin belgesi almaları gerekiyor.
Dünya Savaşı sonrasında İngiltere'nin bölgeden çekilmesi üzerine Hindistan'da bulunan Müslümanlar Pakistan adıyla kurdukları yeni devletle 14 Ağustos 1947'de bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Bağımsızlığı takip eden süreçte yeni kurulan devlet pek çok sorunla yüzleşmek durumunda kalmıştır.
Pakistan'ın hijab'ı yasaklayan veya yürürlüğe koyan kanunları yoktur. Pakistan'da çoğu kadın, bacaklarını ve vücudunu örten tunik üst ve bol olan şortlu pantolon seti olan shalwar kameez giyiyor.
Erkeklerin birden fazla -en fazla dört- kadınla evlenmesine izin veren çok eşlilik Afganistan, Pakistan ve Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu bazı diğer ülkelerde halen yasal sayılıyor.
Hint Mutfağı, Pakistan Mutfağı'nın kalbi gibidir. Pakistan'ın diğer geleneksel yemekleri Hint Mutfağı ile benzerlik gösteren; Balti, Biryani, Mutton Karahi, Chicken Karachi, Tikka, Samosa, Pakora ve Dahi Phulkiyaan'dır. Tatlılarda ise Shahi Tukray'dan başka Havuç Helvası ve Cream Chaat öne çıkar.
Türkiye'nin Pakistan'la ilişkileri, Pakistan'ın bağımsız bir devlet olarak kurulduğu 14 Ağustos 1947 tarihinden itibaren yakın dostluk ve kardeşlik anlayışı temelinde şekillenmiştir. 2022 yılında Türkiye ile Pakistan arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 75. yıldönümü kutlanmaktadır.
Günümüzdeki başbakan 4 Mart 2024 tarihinden itibaren Şahbaz Şerif'dır.
Ülke ekonomisi, temel olarak tarım ve hizmet sektörüne dayanmaktadır. GSYİH'nın sektörel dağılımı % 18.5 tarım, % 20 sanayi, % 61.2 hizmet sektörü şeklindedir. Gerek tarım, gerek sınaî üretim, ülkeyi kuzey-güney ekseninde geçen İndus nehrinin etrafında bulunan verimli ovalarda yoğunlaşmıştır.
Pakistan Silahlı Kuvvetleri Amerika Birleşik Devletleri ile yakın askeri ilişkilerini korur. Aynı zamanda ABD'nin en büyük NATO dışı müttefikidir.
Bir evliliğin yasal olabilmesi için, iki erkek veya bir erkek-iki kadın şeklindeki Müslüman şahitlerle beraber icap ve kabul yapılmalıdır. Teklif ve kabul, taraflar namına veli veya vekiller tarafından yapılabilir.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Günümüzde çokkocalığın temel olarak yaygın olduğu iki bölge bulunur: Tibet Platosu ve Güney Pasifik Adaları (özellikle de Markiz Adaları). Bu iki bölge kadar olmamakla birlikte, dünya çapında; Güney ve Kuzey Amerika, Afrika'da dahil olmak üzere 53 farklı toplulukta poliandri gözlemlenir.
Bu ülkenin insanları Kendine özgün giyinir. Diğer batılı ülkelerin aksine kıyafetleri ile onları ayırt etmeniz mümkündür. Özellikle kadınlar görünümlerine oldukça fazla özen gösterirler. Renkli ve şık giyimlerini şık, gösterişli takılarla ve mehndi (hint kınası) ile tamamlarlar.
Pakistan'da kadınlar nüfusun yarısını oluşturmalarına rağmen kadınların sadece yüzde 22'si çalışıyor. yüzde 14'ünü kadınlar oluştururken, bu rakamın 2021 sonunda yüzde 25 oranına, 2022 sonunda ise yüzde 40 seviyesine yükselmesi beklenmektedir.
Görüşülen kişilerin yüzde 62,4'ü kendisinin (veya eşinin) örtüsünü başörtüsü olarak tanımlarken, yüzde 7,7'si “türban”, yüzde 1,1'i “çarşaf” cevabı vermektedir.
Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan arasındaki resmi ilişkiler, 15 Ağustos 1947 tarihinde Hindistan'ın bölünerek iki bağımsız devletin, Hindistan ve Pakistan'ın, kurulmasıyla başladı.
Türkiye, bu yıl yaşadığı yükselişle yeni listede 8'nci oldu. 8'inci olan Türkiye'yi ise Pakistan ve İtalya takip etti.
Pakistanlılar veya Pakiler (Urduca: پاكِستانى قوم, Pakistani Kavim), Pakistan'ın vatandaşı olan insanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri