Şimdiye kadar uzaya çıkma cesaretini gösteren yaklaşık 550 kişiden sadece üçü gerçek uzayda (boşlukta) öldü.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Sovyetler Birliği'nin uzay görevlerinde bugüne kadar 21 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Live Science'ın haberine göre NASA Emniyet ve Uçuş Güvenliği Direktör Yardımcısı Nigel Packham, uzay görevi veya yer testleri esnasında 21 astronotun öldüğünü açıkladı.
Challenger Uzay Mekiği, 28 Ocak 1986'da Cape Canaveral, Florida'dan fırlatıldıktan yaklaşık 73 saniye sonra patladı ve gemideki yedi astronotun tamamı hayatını kaybetti.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor.
ÇİN REKORU KIRDI!
Çin hükümeti tarafından Shenzhou-16 insanlı uzay aracının gönderilmesiyle Dünya'nın yörüngesinde bulunan insan sayısında yeni bir rekor kırıldı. Şu anda yörüngede 17 insan bulunuyor.
İlgili 45 soru bulundu
Polyakov, 1994-1995 yılları arasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) kontrolündeki Mir uzay istasyonunda 437 gün geçirdi, 22 Mart 1995'teki geri dönüşüne kadar Dünya'nın yörüngesinde 7 binden fazla tur attı.
Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
Kozmonotlara ayrıca görev yılı ve test uçuşları üzerinden ekstra ücret veriliyor. Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor.
Uzayda daha düz bir uzayzaman, kütle bükülmesine uğramadığı için kütleye yakın alanlara göre daha hızlıdır. Yani insan ya da başka herhangi bir şey için, içinde bulunduğu uzayzaman şartları neyse o zaman akışına tabidir.
Evet, uzayda gündüz ve gece yoktur, ancak gezegeninizdeki gündüzü ve geceyi görebilirsiniz.
Yani bir bakıma, uzaydayken hücre yaşlanması durmuştur! "Gençlik iksiri" gibi görünen hayret verici bu değişim, hemen söyleyelim ki, kalıcı olmamıştır. Nitekim, uzayan telomerlerin çoğu astronotların yeryüzüne inmelerinden yaklaşık 2 gün sonra tekrar uçuş öncesi uzunluğuna geri dönmüştür.
Asil olarak açıklanan uzay yolcusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu olarak görev yapan Alper Gezeravcı. Yedek olarak açıklanan uzay yolcusu ise ROKETSAN'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan bir sistem mühendisi olan Tuva Cihangir Atasever.
NASA tarafından fırlatılan Challenger Uzay Mekiği, 28 Ocak 1986 tarihinde 10'uncu uçuşunda, fırlatılışının 73'üncü saniyesinde infilak etti. Kazada aralarında bir öğretmenin de bulunduğu 7 uçuş mürettebatı yaşamını yitirdi. Olay dünya tarihine “Challenger faciası” olarak geçti.
Body Back adlı bir süreçle ölen kişinin cesedi vakumlu haldeki bir uyku tulumuna konuyor ve uzay boşluğuna bırakılıyor. Burada bir süre tutulan ceset, araca geri çekiliyor ve toz parçalarına dönüşene kadar yoğun şekilde titreştiriliyor. Bu süreç sonunda tulumda bir nevi insan tozları oluşmuş oluyor.
Soyuz 1 aracı ile yaptığı ikinci uzay görevi sırasında yere çakılarak öldü.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
Uzayda vakum ortamı, yüksek enerjili radyasyon, oksijensiz ortam, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklar gibi farklı zorlayıcı koşullar olsa da bu durumun temel nedeni boğulma. Uzay kıyafeti olmayan bir insan uzayda ancak 15 saniye hayatta kalabilir.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır. Ay'a en kısa yolculuk 8 saat, 35 dakika olarak gerçekleşti.
Bir güneş yılı 365 gün 5 saat 48 dakika ve 46 saniyedir. Yıldız yılı: Bir yıldız yılı, Güneş'in uzaydaki yıldız fonu üzerinde aynı konuma gelmesi için geçen süredir. Yıldız yılı, 365 gün 6 saat 9 dakika ve 10 saniyedir.
Çünkü bir astronot giysisi 12 milyon dolar yani yaklaşık 18 trilyon lirayı buluyor. Astronot eldiveninin fiyatı ise 20 bin dolar yani 30 milyar lira.
NASA'da eğitim süreci yaklaşık 2 senedir. Bu rakam ESA astronotları için ise 40 ay olarak planlanmıştır. Bu eğitimde, astronot adayları; matematik, astronomi, fizik, jeoloji, meteoroloji, denizbilimi, navigasyon, yörünge mekaniği, materyal işleme ve uzay mekiği gibi teorik bilgiler üzerine eğitim alırlar.
NASA'da bir yaş sınırlaması olmamasının yanı sıra, istatistiklere baktığımız zaman seçilen insanlar genellikle 26 ve 46 yaş araladığında. Bu insanlar, ortalama olarak ise 43 yaşındalar. Görev uzmanı olmak isteyenlerin, tıpkı pilotlar gibi aynı eğitimleri almaları gerekmekte.
İnsanların, uzay kıyafetleri olmaksızın Dünya yörüngesindeki istasyonların bulunduğu uzay içerisinde 2 dakikaya kadar hayatta kalabilecekleri düşünülmektedir. Elbette bu, koruyucu kıyafetler olmadan uzayda 2 dakika güllük gülistanlık yaşayabilirsiniz demek değil. Sadece ölümünüz 2 dakikayı bulur demektir.
Uzaya ilk giden Sovyet kozmonot, dünyanın etrafından bir yörünge boyunca 108 dakika uçan Yuri Gagarin'di. Gagarin'in 1961'deki uçuşunun ardından Sovyetler Birliği, 6-7 Ağustos 1961'de Vostok 2 göreviyle Gherman Titov'u uzaya gönderdi ve Titov, bir günden fazla uzayda kalan ilk insan oldu.
ABD'li uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX'in 11 Kasım 2021'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderdiği 4 astronot bugün Dünya'ya dönüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri