Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Ekmek soldan servis edilir ve ekmek tabağı da kuverin solunda, çatalların hemen yanındadır. Üç farklı konma şekli vardır. Ekmek tabağının ve kuver tabağının üst kenarı aynı hizada olacak şekilde konulabilir. Ekmek tabağının tam ortası, kuver tabağının üst kenarı ile aynı hizadadır.
Sofrada olmazsa olmaz su bardağı tabağın sağ tarafında bıçak hizasında konumlandırılmalıdır. Su bardağının sağ tarafına ise meşrubat bardağı veya kadeh gelecektir.
Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine gelecek şekilde yerleştirilir. Meyve tabağı geldiğinde herkesin ulaşabileceği şekilde masanın ortasına konulur. Ekmek tabağı ortaya yerleştirilir.
İlgili 43 soru bulundu
Kaşığın tabağın kenarına bırakılması, kaşıkla yenen yemeğin bittiği anlamına gelir. Yemek esnasında bıçak ve çatal ters V şeklinde ya da arası açık paralel bir şekilde bırakılmalıdır. Çatal ve bıçak bu şekilde bırakılması kişinin yemeğe devam ettiğini gösterir.
Yemek tabağının altında servis tabağı bulunması da şık bir masa düzenlemesi için tercih edilebilecek ögelerden. Yemek çatalı ise tabağın solunda konumlandırılmalı. Aynı şekilde yemek bıçağı da sağ elle kullanılmak üzere tabağın sağına yerleştirilmeli. Yemek kaşığı ise bıçağın sağında olmalıdır.
Çerez ve tatlı çatalı tabağın ön kısmında bulunmalı ve sapı sola doğru durmalıdır. Çerez ve tatlı bıçağı yine ön kısımda durmalı ve keskin kısmı tabağa doğru olacak şekilde yerleştirilmelidir. Tabağın sol ön kısmına su bardağı yerleştirilmelidir.
Çatallar içten dışa doğru dönük şekilde, tabağın soluna dizilmelidir. Kaşıkların Düzeni: Kaşıklar, en dış kısımda ve bıçağın sağ tarafına konulmalıdır. Tatlı kaşığı ise diğer çatal ve bıçaklara dik şekilde, servis tabağının önünde durmalıdır.
Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur. Ancak; bahsettiğimiz gibi eğer dekoratif bir peçetelik söz konusuysa tabağın sol tarafına veya önüne gelecek şekilde yerleştirilebilir. Peçete, sağ üst kösesinden tutularak açılır.
Su ve meşrubat bardağı birbirinden ayrılmalıdır. Tabakların sağ çapraz iç tarafına ince uzun tasarımlı meşrubat bardakları yerleştirilmelidir. Tabakların sağ çapraz dış tarafına ise içerisine su doldurularak su bardakları konulmalıdır.
Bardaklar Sofraya Nasıl Konulmalı? Uygun masa düzeninde masaya her kişi için dörtten fazla bardak konmaz. Bardaklar tabağın sağ üst köşesinde sıralanır. Bardaklar küçükten büyüğe doğru sıralanır.
Yazımızın başında da söylediğimiz üzere başrollerimiz baş parmak, işaret parmak ve orta parmak. İsterseniz kahdehi orta ve yüzük parmağınızın arasına alabilirsiniz. Bu şekilde bardak elinize oturacaktır. Ya da tamamen meşrubat bardağı tutar gibi tutabilirsiniz, bu size kalmış bir durum.
Fransızcadan çevrilen “supla” kelimesi, dilimize tabak altlığı olarak geçiyor. Şık sofraların tamamlayıcı ürünlerinden biri olan supla tabak altlığı dekoratif amaçlı kullanılıyor.
Çatal sol elle tutulurken bıçak sağ elle tutulur. Kesme işleminin ardından çatal ve bıçak değiştirilmeden yeme eylemi gerçekleştirilir. Kesme işlemi sırasında çatal ve bıçak dik bir şekilde tutulur. Bunun sebebi de aynı Amerika'da olduğu gibi beslenme alışkanlıklarıdır.
Kahvaltı tabağının sol tarafında yer alan kahvaltı çatalının sol tarafına peçete yerleştirilmektedir.
Yemek sırasında çatalın tek başına kullanılması durumunda sağ el kullanılmalıdır. Bıçak ile çatalın birlikte kullanıldığı durumlarda ise çatal sol elde, bıçak ise sağ elde olmalıdır. “Kaşık nasıl tutulur?” sorusunun yanıtı ise sağ eldir.
Kaşıklar, tatlı kaşığı ve çorba kaşığı olmak üzere ikili bir şekilde tabağın sağ tarafında konumlandırılır. Kaşık, yemek bıçağının sağ kısmında yer almalıdır.
Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
Büyük çatal, ana yemekler ile kullanılmalıdır. Bu nedenle “Küçük çatal nerede kullanılır?” sorusunun yanıtı, kahvaltı olmaktadır. Tatlı ve kahvaltı için küçük çatallar kullanılmaktadır. Ancak kahvaltı çatalı ile tatlı çatalı arasında farklılıklar bulunmaktadır.
➢ Yemek masasında otururken dirsekler ve kollar masa üstüne konulmaz.Sadece bileklerden itibaren olan kısım masaya temas eder. Kullanılmadığı zaman her iki el veya biri masanın altında tutulur. olumsuzluklarından bahsedilmez. ➢ Yemekten önce beğenilmeyen yemeklerden söz edilmez.
Bunun dışında ara yemek için de çukur tabaklar son derece uygun bir seçenektir. Servis edilecek yemeğe göre uygun olan tabak seçimine dikkat edilmesi gerekir. Bu sebeple çukur tabak içine konulan yemeklerin uygun olması gereklidir.
Sorularına cevap verecek bir alternatif olarak durmaktadır. Kare salonlarda yemek masası konumu ve yerleştirilmesinde salonunun sağ kapı köşeleri sıklıkla tercih edilmektedir. Yemek masalarının arka kısmına ya da yan tarafına denk gelecek şekilde vitrin, büfe ya da konsol yerleştirilmesi mümkündür.
Masada yemek esnasında kullanılan runner, uzun dar bir biçime sahip dikdörtgen şeklindeki örtülerdir.
Kolay gibi görünse de yemek takımı, masa örtüsü, runner, supla, çatal bıçak seti, peçeteler, kadehler, çiçekler, şamdan ve diğer aksesuarlar gibi birçok detayı uyumlu olacak şekilde bir araya getirmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri