Ayrıca devletin tasarrufuna tabi olan tüm yerler, tescilli hazine malları, ormanlar, mera ve kışlak gibi orta malları da hazine arazilerine dahildir. Bu araziler; duruma ya da isteğe göre kiralanabilir ya da satın alınabilir.
Satın alma hususunda başvuru için talep konusu arazinin il, ilçe, mahalle ya da köy, ada, parsel numarasını içeren dilekçenin yetkili makamlara verilmesi gerekmektedir. Satış işlemleri ise ihale usullerine uygun olarak yapılmaktadır.
41 ilde Hazine arazisi kiralanacak (Kimler başvurabilir?)
Arazilere, maden veya jeotermal işletme ruhsatı sahipleri, sanayiciler, tarımsal faaliyetlerde bulunanlar ile kamu ve özel hizmet sektöründe çalışanlar başvuru yapabilecek. Araziyi kiralayan yatırımcılara 1 yıl ön izin verilecek.
Hazineye ait tarım arazilerindeki Hazine hissesi, talepte bulunan hissedarlara takdir edilecek bedel üzerinden doğrudan satılabilir.
Satın alma talepleri, il, ilçe, mevki, pafta, ada, parsel numarasının da belirtildiği bir dilekçe ile taşınmazın bulunduğu il ve ilçelerde; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri) veya İlçelerde Kaymakamlıklara (Millî Emlak Şeflikleri) müracaat edilebilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler üzerinde ağaçlandırma izni verilir. Ancak elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türlerine ağaçlandırma izni verilmemektedir.
Hazineye ait tarım arazilerinin satışına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri ve Kaymakamlıklar yetkilidir.
Ancak biz genel satış işlemini açıkladığımız için hazine arazisi satış işleminin ihale ile yapılacağını bilmeliyiz. Satışa başvurmuş olmanız size bir öncelik de sağlamaz. İhaleye şartları sağlayan herkes katılabilir. Üstelik daha çok bedel teklif eden hazine arazisini satın alır.
Hazine arazilerinin bir kısmı hak sahipleri tarafından tapuya tescil ettirebilir. Bu arazilere örnek olarak orman sınırlarına dahil olmayan ve tapuya tescil edilirken maliki çıkmayan araziler verilebilir.
Bunun yanında yaşadığınız şehirde bulunan Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gidip fiziksel olarak da bu araştırma işlemini gerçekleştirmeniz mümkün. Bu sorgulama sonucunda arazinin devlete mi, vakfa mı, yoksa bir kişiye mi ait olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Konuya ilgili kişi ve kurumlara hukuki destek verilmektedir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşın ev yapabilmesi için hazine arazilerinin satışa çıkarılacağını söyledi. Bakan Kurum, vatandaşların tek parselde kendi evini yapabileceğini ya da talep örgütlenmesiyle daha büyük parseller alabileceğini kaydetti.
Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
Tarlaya ev yapmak için imar durumunun olumlu olması gerekmektedir. Öncelikle “tarlaya ev yapılır mı” sorusuna cevap olarak “gerekli koşullar dahilinde evet” denilebilir. Gerekli koşullar oluşmadığında ve izin belgesinin alınmadığı durumlarda tarlaya ev yapılamaz.
Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan, herhangi bir kamu hizmeti için gerekli olmayan ve hukuken ihaleye çıkarılmasında herhangi bir sakınca bulunmayan taşınmazlar satışa çıkarılabilmektedir.
2022 yılının nisan ayında 2/B ve Hazineye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bakanlık açıklamasında vatandaşlara, herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için başvurularını yapma çağrısında bulunuldu.
TMK.m.713 'ün aradığı şart "Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir." şeklindedir.
Çeşitli nedenlerle hisseli hale gelmiş taşınmazlardaki Hazine hissesi, uygulama imar planı sınırları içinde dört yüz, dışında ise dört bin metrekareyi veya taşınmazın yüzde kırk hissesini aşmamak kaydıyla talep sahibi hissedar veya hissedarlarına doğrudan satılabilmektedir.
Hazineye tescil edilmiş araziler, özel mülkiyetli; tescili yapılmamış araziler ise genel mülkiyetli olarak geçer. Ayrıca devletin tasarrufuna tabi olan tüm yerler, tescilli hazine malları, ormanlar, mera ve kışlak gibi orta malları da hazine arazilerine dahil edilir.
Hazine arazisini işgal etmenin cezası artık yok.
3-) İmar Barışı kapsamında Hazine taşınmazını satın almak için ne yapmak gerekiyor? Öncelikle hazine taşınmazı üzerinde bulunan yapı için Yapı Kayıt Belgesi alınmalıdır. Daha sonra satışı mümkün olan taşınmazlar talep üzerine rayiç değer üzerinden Bakanlığımızca hak sahiplerine satılacaktır.
8. Hak Sahipliği Devredilebilir mi? Hak sahipliği, ilişkin bulunduğu konut, ya da işyeri için hüküm ifade eder; konuta ilişkin hak sahipliğin işyerine, işyerine ilişkin hak sahipliğin de konuta tebdili mümkün değildir. Afetzedelik ve buna ilişkin hak sahipliği üçüncü şahıslara devrolunamaz.
Milli Emlak arazilerinin belirli bir süre kullanıldığında kullanıcının mülkiyet konusunda hak sahibi olması mümkün değildir. Kullanıcının kira bedelini ödediği araziyi satın alması için Milli Emlak Müdürlüğü'ne başvurması gerekir. Uygun görüldüğünde talep edilen arsa sözleşme yapılarak satılabilir.
49 yıllığına arazi kiralama denilen konu aslında yatırım teşvik işlemleri kapsamında yapılan tahsistir. Hazine arazileri belirli konularda ve şartlarda yatırım yapan kişilere 49 yıllığına tahsis edilir. Bu işlemler Milli Emlak Müdürlükleri ve Şeflikleri tarafından yürütülür.
Eğer parsel üzerinde yapı var ise ve yapı kayıt belgesi almış iseniz imar barışından doğrudan satın alabilirsiniz. Yapı yok ise; imar planı içinde olmaması kaydıyla Hazineye ait tarım arazilerinin satışından faydalanabilirsiniz.
Ecrimisil Ödeyen Kişi Hak Sahibi Olur Mu? Ecrimisil bedelinin ödenmesi taraflar arasında herhangi bir sözleşmenin kurulmasına yol açmayacaktır. Yalnızca haksız işgalden kaynaklanan zararı giderecektir. Yani ecrimisil ödeyen kişi, taraflar aksini kararlaştırmadıkça, hak sahibi olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri