Suyun kaynama noktası, sabit atmosfer basıncında (760 MmHg) 100 °C'dir. Eğer basınç artarsa, su daha zor kaynar.
Kombiye fazla su eklendiği zaman bu seviye 2 – 3 bar arasına gelir ve üzerine de çıkar. Peki kombiye fazla su basıldığında ne olur? Tesisatta su basıncı yüksekse peteklerde tesisatlardan kaynaklı ortama su sızıntısı olacaktır. Kombinin fazla suyu boşaltılmalıdır.
Kombide basınç kendi kendine yükselir 2.5 veya 3 barı geçerse; emniyet ventili devreye girerek kombideki fazla suyu tahliye etmeye başlar. Yani kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar. Kısa sürede soruna müdahale edilmezse yüksek basınç kombide ekstra problemlere ve masraflara yol açabilmektedir.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Kombiye fazla su bastım, ne yapmalıyım? Kombinin altında yer alan su basma vanası ile eğer gereğinden fazla su basıldıysa, petek vanasından su boşaltma işlemi gerçekleştirilmesi gerekir. Kombi su boşaltma vanası dönmüyor? Vana dönmüyorsa paslanma ya da kireçlenme yaşanmış olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Düzenli bakımı yapılmayan kombilerde ise genleşme tankı havası kontrol edilmediği için zamanla basınç yükselmesi oluşabiliyor. Bu sorunun çözümü için genleşme tankına hava basmak gerekir.
Su akıtan kombiye müdahale etmeden önce kombi basınç göstergesini kontrol etmeniz gerekmektedir. Eğer gerekenden fazla su varsa veya basınç yüksekse bu suyu tahliye etmelisiniz. Suyu herhangi bir kalorifer peteğinden tahliye edebilirsiniz.
Kombi basıncının 1.5 bardan 2 bara kadar yükselmesi bir arıza durumu değildir. Kombiler, kaloriferler açıldığı zaman yanı kış moduna geçildiğinde içinde bulunan suyu kaynatır ve su kaynadıkça çoğalır. Dolayısıyla da basınç değerinde ufak tefek yükselmeler olabilir.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Kombinin ideal bir şekilde çalışması için kombi basıncının bir buçuk (1,5) bar seviyesinde olması gerekir. Bu seviye ise normal kabul edilir. Kombi basıncı gereğinden çok yükselirse yani 2,5 barın üstüne çıkarsa kombinin güvenlik sistemi devreye girer.
Eğer kombinin basıncı 1 barın altına düşerse, cihaz kapanır. Dolayısıyla kombinin kapanmaması için basınç değerinin hiçbir zaman 1 barın altına inmemesi gerekir. Kombinizin basıncı düştüğünde cihazın alt tarafında bulunan su doldurma musluğu ile su takviyesi yapabilirsiniz.
Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez. Çünkü sistem yazılımında çeşitli güvenlik önlemleri bulunmaktadır. Bu nedenle kombi su basıncı düştüğü zaman kombi çalışmayı durdurur. Bu sayede kombinin zarar görmesi engellenmiş olur.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Kuvvet artarsa basınç artar.
Sıvı basıncı sıvı miktarına ve kabın şekline bağlı değildir. Sıvılarda derinlik arttıkça basınç da artar.
Sıvı basıncı, derinlik ve yer çekimi ivmesine bağlı olmaktadır. Katı ve gazlar gibi basınç oluşturan sıvılar, bulunduğu kabın biçimini alabilmektedir. Öz kütle ve sıvı derinliği arttıkça, sıvı basıncı artmaktadır. Sıvı derinliği ve öz kütle azaldıkça, sıvı basıncı azalmaktadır.
Sıvı basıncı yükseklik ve yoğunlukla doğru orantıda hareket eder. Sıvı derinliği arttıkça sıvının yaptığı basınçta artış gösterir. Yüksekliği fazla olan su tabana daha fazla basınç uygular.
Normal şartlarda şebeke suyu basıncı, 3 bar ile 5 bar arasında olmalıdır. Basınç düşürücü vanalar da fabrika çıkışında bu değerlere ayarlanmış şekildedir. Eğer basınç yüksek veya düşükse, vananın üzerindeki kapak açılarak alyan anahtarı ile çevrilen yuvadan basınç ayarlanabilir.
Kombi Su Basma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kombinin basıncı arttırma işlemi ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları… Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir.
Kombiler evin içerisinde günlük hayatımızı oldukça fazla etkileyen beyaz eşya olduğu için onun bakımı ve stabilitesi de oldukça önemlidir. Kombinizin basıncı ortalama olarak 1.2 ve 1.5 bar seviyesinde olabilir. Eğer kombi basıncınız bu seviyelerdeyse kombinizde herhangi bir arıza bulunmuyor şeklinde yorumlanabilir.
Ana SayfaKombi Çalışırken Basınç Neden Yükselir? Kombi çalışırken basınç yükselmesi sık karşılaşabileceğiniz problemlerden biridir. Burada önemli olan basıncın yükselmesinin ne kadar olduğu ve hangi sıklıkta olduğudur. Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur.
Kombim Neden Su Eksiltiyor? Kombi iki sebepten dolayı su eksiltmeye başlar. Birincisi kombinin denge kabındaki hava bitmiştir. İkincisi ise kalorifer tesisat borularında gözle görülmeyen çok ufak bir kaçak meydana gelmiştir.
Sular kesildiğinde kombilerin çalışması mümkündür.
Ancak bu koşullarda dahi kombinin çalışma süresi tesisat içerisinde bulunan su ile doğru orantılıdır. Kombinin içinde bulunan su bittiği anda kombi çalışmayı durdurmaktadır. Kombi, tesisat içerisinde biriken su bittikten sonra çalışmayacaktır.
Doğalgaz sobasının bacasından su akıyorsa bacanın izole edilmesi gerekir. Baca içindeki egzost gazında bulunan su buharı çok fazla soğuduğu çin yoğuşma yapıyordur. Eğer sobanızın bacası tuğla bacaya bağlı ise tuğla bacada yoğuşan su yüzünden bazı tahribatlar oluşubilir ve bu tehlikeli olur.
Kombi su tahliye vanası üzerinden bunu yapabileceğiniz gibi kalorifer peteklerinde bulunan tahliye müşürünü veya tesisatta (genelde banyoda en alt noktada olur) yer alan ana tahliye musluğunu kullanarak da kombinin fazla suyunu boşaltabilirsiniz.
Öncelikle kombiyi 40C'de kullanarak 24 saatte yaktığınız 14-15 m3 doğalgazdan ortalama şartlarda 14-15 litre yoğuşma suyu oluşması gerekir. Zira kombinizi yoğuşmanın en verimli olduğu sıcaklıkta kullanıyorsunuz ve yanan 1m3 doğalgaz başına minimum 1lt su oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri