Nedir bu su bazlı boya? Su bazlı boyanın yapısında dolgu, suda çözünen bağlayıcı ve mikroskobik plastik parçacıklar vardır. İçerisinde buluna suda çözünen bağlayıcılar sayesinde suda çok kolay çözülür. Kuruduğunda ise suya karşı oldukça dayanıklı bir hal alır.
Su bazlı boyalar suda çözünür, ancak kuruduktan sonra suya dayanıklı hale gelir. Bağlayıcı olarak, akrilik, vinil, PVA veya alkid gibi farklı malzeme türleri kullanılır.
Artan boyalar boyanın cinsine göre; kabın içindeki boyanın havayla temasını tamamen kesecek şekilde, su bazlı ise su, solvent bazlı ise solvent eklenerek saklanmalıdır. Ancak bu şekilde açılmış boyaların birkaç ay içerisinde kullanılması uygun olacaktır. Su veya tiner katılmamış bir boyanın raf ömrü ise 3 yıldır.
Saten boya: Uzun ömürlü ve dayanıklı olan boya türleri arasında yer alıyor. Saten boya uygulanacak duvarın pürüzsüz olması oldukça önemlidir.
Su bazlı boyaların kullanım alanları oldukça geniştir. İç mekanlarda sıklıkla kullanılan bu boyalar, duvarlar, tavanlar, ahşap yüzeyler, metal yüzeyler, beton gibi farklı malzemeler üzerine uygulanabilir. Aynı zamanda dış cephe boyamalarında da tercih edilen bir seçenektir.
İlgili 37 soru bulundu
Kokusuz bir boya türü olan su bazlı boya, su ile inceltilerek uygulandığı için koku yapmaz ve günlerce havalandırma gerektirmez. Bu nedenle solunum rahatsızlıkları ve alerjik problemleri olan kişiler için en uygun boya çeşididir. Su bazlı boyalar kokusuz oldukları gibi aynı zamanda hızlı kuruma özelliğine de sahiptir.
Temizlemesi daha kolay. Dekorasyon tamamlandığında, su bazlı boyaların fırçadan temizlenmesi çok daha kolaydır. Suya tutmanız yeterlidir. Beyaz ispirto gerekmez.
Karplus İzolasyon su yalıtım boyası kesinlikle su geçirmez. Uygulaması çok basit olup yarı akışkan özelliği vardır. Bu yüzden çok zor yüzeyleri bile kolayca kaplayabilir. Elastiktir.
Banyonuz için Pastel Yarı Mat gibi dayanıklı bir boya türü kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu, yüzeylerinizde küf oluşumunun önlenmesine ve su, buhar ve nemin etkilerine karşı korunmasına yardımcı olacaktır. Duvarlar ve tavanın boyanması için bir rulo fırçaya, rötuş ve kestirme için küçük bir fırçaya ihtiyacınız olacak.
Bianca Stella boya su bazlı bir boyadır ve zamanla sararma yapmaz. Boya işlemi bittikten kaç gün sonra kullanmaya başlayabilirim? Uygulama yapılan yüzeyler 1 gün kullanılmamalı, suya maruz kalan yüzeyler ise 2 gün boyunca kullanılmamalıdır.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Kokuya karşı da hassas olan ve hemen kurumasını isteyen kişiler için su bazlı boya tercih edilebilir. 2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Boyalar cildimi ve eşyaları boyar mı? Boyalarımız su bazlı ve yarı kalıcı olduğu için doğal olarak yıkamalarınızda akma yapar. Cildiniz ilk boyamada boya olabilir ancak bu geçici bir durumdur. Özellikle ilk boyamada eski bir havlu ve tişört kullanmanızı öneririz.
Genellikle banyo boyama işleminde su bazlı, nem ve küf yapmayan özelliklere sahip kaliteli boyalar tercih edilmektedir. Bu durumda sıkıntı yaşamadan rahatlıkla uzun süre keyifle kullanmak için olanak sağlanmış olmaktadır.
Akrilik esaslı, solvent bazlı, tek bileşenli, banyo, küvet, duş teknesi vb. yüzeyler için kullanılan küvet boyasıdır.
Üzerine uygulanacak olan boyanın suya ve neme oldukça dayanıklı olması gerekiyor. Bu sebeple fayanslarınız için yağlı ve epoksi boya türlerinden yararlanarak boyayabilirsiniz. Genellikle fayans boyama işlemlerinde yağlı boya ya da epoksi boya tercih edilmektedir.
Sıvı lateks boya cildi tahriş edebilir. Yutulduğunda, mide rahatsızlığına veya kusmaya neden olabilir. Lateks su bazlı boya zehirlemez. Duvarda veya kurumuş su bazlı boyada zehirlemez fakat boya parçacıkları boğulma riski oluşturabilir.
Su bazlı boyaların hava geçirgenlik özelliği yüksektir. Özellikle plastik duvar boyaları (silikonsuz boyalar) duvarda hava geçişini engellemez. Neme ve küfe neden olmaz. (Isı yalıtım eksikliği olan duvarlar hariç.) Su bazlı boyanın uygulaması yağlı boyaya göre daha kolaydır.
Silikonlu boyalar mat, ipek mat, yarı mat gibi sınıflara ayrılırlar. Duvarda plastik boyalara oranla daha pürüzsüz bir doku bırakırlar. Silikonlu boyalar silinebilirler. Su bazlı olmalarından dolayı silikonlu boyalar da kokusuzdurlar.
Su bazlı boya suya dayanıklıdır, bu nedenle su kullanmak lekeyi çözmenin en iyi yoludur. Boya lekesini nemli bir bez veya sünger ile nazikçe silerek temizlemeye başlayın. Bu işlem sırasında çok fazla baskı uygulamamaya dikkat edin, çünkü yüzeyi çizebilirsiniz.
Su bazlı boyalar için ılık, sabunlu su, solvent bazlı boyalar için solvent bazlı bir temizleyici kullanın.
Hangi yüzeye uygulanırsa uygulansın yağlı boyanın üzerine direkt su bazlı boya yapılmaz. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçmek için ilk önce zemine ince bir zımpara yapılır. Zemin toz, kir ve yağdan arındırılır. Daha sonra bu işlemin arkasından üstüne bir kat dönüşüm astarı (geçiş astarı) yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri