Kabuk tarçın genelde demleme işlemlerinde kullanılırken toz tarçın genellikle hamur işi ve yemek yapımında kullanılır. Ek olarak bitkisel çaylarda sık sık kullanılan toz tarçın sade ya da diğer bitkiler ile karıştırılarak sıcak su içerisinde demlendikten sonra tüketilebilir.
Tarçını günlük hayatınızda istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Öte yandan bu baharat doğal bir antibiyotik görevi gördüğü için hastalandığınızda antibiyotik ilaç içiyorsanız tüketilmemelidir. Araştırmalar, tarçının bu tip ilaçlarla beraber kullanımı sonra bazı yan etkilere sebep olabileceğini ortaya çıkardı.
Tarçın toz olarak tüketilecekse, günde yarım çay kaşığını geçmemelidir. Ayrıca direkt tüketmek yerine yemeklerin içerisinde kullanılmalıdır. Tarçın kek, kurabiye gibi hamur işlerine ve yemeklere eklenerek tüketilebilir.
Toz tarçının günde en fazla bir çay kaşığı (2,3 gram) tüketileceği düşünülürse, bu miktar yaklaşık olarak sadece 5,6 kaloriye tekabül ediyor.
Mideyi korur: Tarçın sinnamaldehit adlı bir uçucu yağ içerir. Bu yağ mide bağırsak hareketlerinin hızlanmasında yararlıdır, ülser oluşumunu engeller. Sadece sabah aç karnına değil yemeklerden sonra içilen bir su bardağı tarçınlı su karın ağrılarını hafifletir.
İlgili 19 soru bulundu
Kaynadıktan sonra ocaktan alın, bir kenarda ılınmaya bırakın. Ilıdıktan sonra karışımı tüketebilirsiniz. Bu karışımı sabah aç karnına ya da akşam yatmadan önce bir bardak olmak üzere için.
Tarçınlı suyun düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Bu şekilde tüketildiğinde yağ yağmayı kolaylaştırmaktadır. Yağların kiloya çevrilmesini engellemektedir.
Düşük kan şekeriniz varsa, gün içinde sık sık tarçın almayın. Aşırı tarçın tüketimi kan şekerini düşürür ve ani bayılmalara neden olabilir.
Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar
İçerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde tarçın; vücutta bakteriler, virüsler, mantar ve parazitlerden kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlarla mücadele eder. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olur.
-Aşırı tüketilmesi halinde vücutta toksik madde birikimine yol açtığı, kan şekerini aşırı düşürerek başdönmesine neden olduğu ve belli kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olduğu da gözlemlenmiştir. Bu nedenle tarçını tüketirken miktarını doğru ayarlamk, aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir.
Tarçınlı yoğurdun faydaları
Metabolizmayı hızlandırır. Hafızayı ve zeka gelişimini destekler. Sindirimi rahatlatır. Kilo vermeye yardımcı olur.
BİR ÇUBUK TARÇIN KAÇ KEZ KULLANILIR? Kabuk tarçın 1 kereden fazla kullanılmaz diye düşünülebilir ancak 1 den fazla tüketimi mümkündür. 1 adet çubuk tarçının 3 veya 4 kez kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Tarçınlı su kaynatmadan içilir mi? Kaynatmadan da tarçınlı su yapabilmek mümkündür. Daha pratik bir tarif olarak 1 litre suyun içine 1 tatlı kaşığı tarçın atarak karıştırıp tüketebilirsiniz. Ya da 1 litre ılık suyun içine 2-3 adet çubuk tarçın atıp bekletebilir, gün içerisinde tüketebilirsiniz.
Tarçınlı su kürü en fazla 15 gün boyunca uygulanmalı, daha sonra mutlaka ara verilmelidir. Aksi takdirde vücutta yarardan çok zararları ortaya çıkacaktır. Cerrahi operasyon geçirecek olan kişilerin tarçınlı suyu en az 15 gün önceden bırakması gerekir.
Kahveye eklediğinizde zincir kahve dükkanlarında kuyruklar oluşturan tarçın, çayda da farklı aromalar yaratıyor. Tarçın çayının tarçın tozundan ve kabuklarından yapılabildiğini de ekleyelim. Karıştırdığınızda çayın içinde kaybolan tarçın özellikle bitki çaylarına çok yakışıyor.
Tarçının cinselliğe faydaları
Sarhoş edici bir kokuya sahip olan bu kahverengi baharat aynı zamanda kan damarlarının genişlemesini sağlar ve hormonların salgılanmasını uyarır. Tarçın, tek başına veya diğer bitkilerle karıştırılarak infüzyon olarak alındığında afrodizyak olarak en etkilidir.
Eczacı Gülay Fidaner de, binlerce yıldır zevkle tüketilen lezzetli tarçın üzerinde yapılan bir araştırma sonucu; direkt olarak yağ hücreleri üzerine etki ederek yağ hücrelerinden enerji üretimini başlatmasını sağlayarak metabolik sağlığı iyileştirebileceğini ortaya koyduğunu açıkladı.
Tarçında bulunan güçlü antioksidanlar ve polifenoller, vücudu zararlı olabilecek serbest radikallerle oksidatif hasardan koruyarak genel sağlığı destekler. Tarçının iltihabı azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Günümüzde toz tarçın yerine Kabuk Tarçın daha sık kullanılmaktadır. Çünkü kabuk tarçının ömrü toz tarçına göre çok daha uzundur. Bunun yanında içeriğinde uçucu yağlar da barındırmaktadır. Kabuk tarçınlarının toz haline getirilmesi ile uçucu yağ özelliği de ortadan kalkmış olur.
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Süper besin tarçın ve faydaları
Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, hastalıklara karşı savaşır. Tek bir çay kaşığı ölçüsünde bile sağlık taşıyan tarçın, lezzetiyle olduğu kadar yararlarıyla da tatmin edicidir.
1 bardak suyun içerisine atılan 3-4 adet çubuk tarçın kaynatılır ve ocaktan alındıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı bal ve 2 adet karanfil eklenir. Hazırlanan karışın kahvaltıdan önce aç karnına ve yatmadan önce tüketilir.
5 su bardağı suya 4 tane çubuk tarçın eklenir ve kaynatılır, uzun süre kaynaması şart değildir. Bu suyu her susadığınızda içebileceğini gibi sabahleyin aç karna ya da gece uykudan önce büyük bir bardak olarak da içebilirsiniz.
Antioksidanın yanı sıra C vitamini zengini olan limonlu tarçınlı su, bağışıklığı güçlendiriyor, enfeksiyon hastalıklarından koruyor. Soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu gibi hastalıklarda boğaz yumuşatıcı olarak kullanılıyor. Limon ve tarçının birleşimi idrar söktürücü bir etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri