Basit formüller her zaman bir eşittir işaretiyle (=) başlar ve ardından sayısal değerler olan sabitler ve artı (+), eksi (-), yıldız (*) veya sağa eğik çizgi (/) işaretleri gibi hesaplama işleci gelir. Şimdi basit bir formül örneği ve alalım.
En Basit Formül : Bileşikteki elementlerin atomların sadece göreli sayılarını veren formüle basit formül denir. Örneğin; karbon ve hidrojenden oluşmuş bir bileşikteki hidrojen atomlarınn karbon atomlarına sayısının oranının 2 olduğunu düşünelim.
Basit formüller bir bileşikteki atomların en sade birleşme oranını, molekül formülleri bir moleküldeki her tür atomun sayısını ve yapı formülleri de moleküldeki atomların birbirlerine nasıl bağlandığını gösterir.
Kaba formül; bir bileşik için en basit formüldür; bileşikteki atomları ve bunların bağıl sayılarını gösterir. zaman en küçük tam sayılı orana göre olan değerlerdir. durumlarda kaba ve molekül formülleri aynıdır. Diğer durumlarda, molekül formülü kaba formülün katlarıdır.
Moleküler (Bileşik) Formülü: Moleküllere ait formüller ya da bileşik formülleri bir molekül yapısında yer alan atomların türü ve sayısı hakkında bilgi verir. H2O, CO2, CO, CH4, H2O2, O2, C2H4. Basit Formüller bir bileşikteki tüm atomların türü ve birbirine oranı hakkında bilgi verir.
İlgili 28 soru bulundu
Alman kimyager Wilhelm Ostwald tarafından koyulan mol kavramı Avogadro sayısı ( 6,02 X 10 üzeri 23 ) formülleri yardımıyla hesaplanabilmektedir. Örneğin 1 tane su molekülünün kütlesini bulmak demek 1 mol su molekülünün kütlesinin Avogadro sayısına bölmek demektir.
Formüller yazılırken, öncelikle pozitif değerlikli olan element yazılır. Sonra moleküldeki sayısı altına indis olarak belirtilir. İkinci atom yazılır ve molekğldeki sayısı altına indis olarak belirtilir. Molekül içerinde atomdan 1 tane varsa indis olarak bu 1 konulmaz.
Formül, genellikle matematiksel bir dizinin veya yapılan fen deneylerinin matematiksel ilişkilerinin standart bir şekilde yazılarak gösterimidir. Matematikte çoğu bilgi formülasyonlar ile korunmaktadır. Örneğin; e = m.c2 Einstein'ın enerji formülüdür ancak deneyden değil kuramdan beslenmiştir.
Kapalı formüller, aynı cins atomların oluşturduğu bir bileşiğin yapısını açıklayan formüllerdir. Açık formüller ise bileşiği oluşturan atomun görevini ve molekülleri ortaya koyan formüllerdir.
Sembol bir şeyi temsil eden ve onu anlamamıza yarayan harf rakam veya resimlere verilen isimdir. Formül ise bir kuralla ilgili olarak kimyasal bir bileşiğin nasıl oluştuğunu bizlere anlatan bilgilerdir.
Kimyasal formül (bazen moleküler formül de kullanılır), bir kimyasal birleşiği oluşturan atomlar hakkında detaylı ve açık bilgi veren bir yöntemdir. Moleküler bileşikler için, içindeki elementleri kimyasal sembolleriyle, o elementlerin sayısını da o atomun yanındaki sayılarla belirtirler.
Formül kütlesi yada molekül/mol kütlesi, bileşiğin formülündeki atomların sayıları ve kütleleri dikkate alınarak, akb yada g/mol olarak hesaplanır. Yani bir moleküldeki her bir atomun mol sayısı ile atom kütlesi çarpılıp toplandığında o molekülün kütlesi bulunur.
Eşittir işareti (=) yazın. Not: Excel'deki formüller her zaman eşittir işaretiyle başlar.
Basit formüller her zaman bir eşittir işaretiyle (=) başlar ve ardından sayısal değerler olan sabitler ve artı (+), eksi (-), yıldız (*) veya sağa eğik çizgi (/) işaretleri gibi hesaplama işleci gelir. Şimdi basit bir formül örneği ve alalım.
Bileşikler formülle gösterilir. Bir bileşiğin molekül formülünden, bileşiği oluşturan elementlerin cinsleri, sayıları ve birleşme oranları anlaşılır.
Tüm hücrelerdeki formülleri göstermek için CTRL+` (bu minik işaret vurgu işareti tuşudur) tuşlarına basın. Formüller görünür durumdayken, çalışma sayfanızı normalde olduğu gibi yazdırabilirsiniz. Yeniden tüm hücrelerde formül sonuçlarını göstermek için CTRL+` tuşlarına bir kez daha basın.
Tek şarta bağlı hesaplama yapmak için kullanılan EĞER formülü; =EĞER(Hücre Adresi ve şartı; Şart doğru ise yapılacaklar; Şart yanlış ise yapılacaklar) şeklindedir. Örneğin: A2 hücresinde 100 rakamı varsa: =EĞER(A2>=50 ; A2*0,10 ; A2*0,05) formülü aşağıdaki gibi okunur.
Taşımak istediğiniz formülü içeren hücreyi seçin. Giriş'e > Kes'e tıklayın (veya Ctrl + X tuşlarına basın). Formülün içinde yer alan hücreyi seçin ve Yapıştır'a tıklayın (veya Ctrl + V tuşlarına basın).
A1 başvuru stili
Varsayılan başvuru stili Varsayılan olarak, Web için Excel A1 başvuru stilini kullanır. Bu stilde harfli sütunlara (A ile XFD arasında toplam 16.384 sütun için A ile XFD arasında) ve sayı içeren satırlara (1- 1.048.576) başvurur. Bu harfler ve sayılar sütun ve satır başlıkları olarak adlandırılırlar.
KAÇINCI Fonksiyonu, aradığınız bir değerin, aradığınız aralıkta, kaçıncı sırada olduğunu bulmak için kullanılır. =KAÇINCI(aranan_değer;aranan_dizi;eşleştir_tür) şeklindedir. Bulmak istediğiniz değerdir. Bulmak istediğiniz değerin aranacağı aralıktır.
İki veya daha fazla sayıyı toplamak için, formülde "+" işareti kullanın. Örneğin, A1 ve A2 hücrelerinin toplamı, =A1+A2 şeklinde yazılır. Excel'de Çıkarma Nasıl Yapılır? İki sayı arasındaki farkı hesaplamak için, formülde "-" işareti kullanın.
Sıfırdan bir denklem yazmak için klavyenizde Alt += tuşlarına basın. > Denklem Ekle> Yeni Denklem Ekle'yi seçin. Parmağınızı, ekran kaleminizi veya farenizi kullanarak denkleminizi yazın. Diğer Yapılar ve Dönüştür seçenekleri için şeride bakın.
Bileşiklerin adlandırılması kapsamında iki cins olan atomdan meydana gelen bileşikleri isimlendirmek daha kolaydır. Metal adı eksiksiz olarak kaleme alınır, ametal atomunun adının sonuna ise uygun bir ek konur. Daha sonra ise bu şekilde yazılır ve okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri