Sayaçlar aylık periyotlar halinde okunmakta ve abonelere su faturası bildirimi bırakılmaktadır. Aboneye sayaç okumasından sonraki günden başlamak üzere 10 günlük ödeme süresi verilir.
Borçlarını süresi içerisinde ödemeyen abonelere 7 gün zarfında borçlarını ödemelerini bildiren ihbarname verilir. 7 günün sonunda borcunu ödemeyenlerin suyu kapatılır ve borcu yasal takibe alınarak tahsil edilir.
Su borcunu süresi içinde ödemeyen abonelerin suyu kesilir, borcu ödedikten sonra kapama ve açma ücreti alınarak açılır.
Faturanın düzenlenmesi için bu sürenin beklenilmesi gerekir mi? VUK'un 231/5. maddesinde faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.
Su faturası ödemelerine ilişkin gecikmelerde hizmet kesintisi için tüketiciye tanınan süre 3 aydır. 3 aylık fatura gecikmesinin neticesinde 10 gün içinde suyunuz kesilir. Suyunuz kesildikten sonra 2 ay içinde tüm borcunuzu ödememeniz durumunda hakkınızda yasal işlem başlatılabilir.
İlgili 31 soru bulundu
İki dönem su fatura bedelini belirtilen tarihlerde ödemeyen abonelerin suyu kesilir ayrıca açma kesme ücreti tahsil edilir.
3. Bildiriden sonra ödenmezse hizmet kesintiye uğrar.
Elektrik, internet veya telefon faturası gibi faturalar zamanında ödenmediğinde bu hizmetiniz kesilir ve hizmeti kullanamazsınız.
213 sayılı Vergi Usul Kanunun 231'inci maddesinin 5'inci bendinde "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir.
Süre de 7 gün olarak belirlendiğinden; Tebligat Kanununa göre yapılacak tebligatın yapıldığının ertesi günü hesaplanmaya başlayacaktır. Örneğin; 02.01.2022 tarihinde yapılan tebligatta süre ertesi gün yani 03.01.2022 tarihinde hesaplanmaya başlanır. 7 gün eklenerek sürenin son günü 09.01.2022 tarihi olarak hesaplanır.
Yani e-Fatura düzenleme için öngörülmüş 7 günlük azami sınırın hesabında faturanın düzenlenmesi gereken gün hesaba katılmayacak, takip eden günden itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar fatura düzenlenebilecektir.
Gecikmiş dönem fatura borçlarınızı ödemediğiniz takdirde suyunuz kapatılacaktır. Suyu kapatılan aboneler borçları ile birlikte su açma bedelini de ödemek zorundadırlar. Geçmiş dönem fatura borçlarınızı tüm TİSKİ Şubeleri, tiski.gov.tr, bankalar ve PTT online veznelerinden ödeyebilirsiniz.
2)Kıyas Fatura: Normal grup müşterilerine 6 dönem,Yüksek Tüketim. müşterilerine ise 12 dönem okumalı faturalarının. ortalamasından basılan faturalardır.
-www.turkiye.gov.tr adresini tıklayarak, T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapın. - Ardından arama çubuğuna "İSKİ borç ödeme" yazın. - Karşınıza çıkacak sayfada ödenmemiş fatura bilginizi ve ne kadar borcunuz olduğunu göreceksiniz.
Su abone ve plaka ücreti: Su abone plaka ücreti; 30,00 TL alınır. İdarece belirlenmiş kurallara göre tesisatını hazırlatmaya abone başvurularında ikinci keşiften sonra gidilen her kontrol için 40,00 TL ücret alınır.
10.05.2023 Tarihli Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararına istinaden; 6 Şubat 2023 tarihinden, 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tüketilen su bedeli ton başına ÇTV (Çevre Temizlik Vergisi) hariç, 1 kuruş olarak belirlenmiştir.
Gerçeğe aykırı belge verenler ya da beyanda bulunanlar hakkında yasal işlem yapılır. Teminat bedelleri Konut 575,91 TL, Mesken-İnşaat 1050,75 TL, İşyeri 981,63TL, İnşaat 6.473,10 TL'dir. Sanayi abonelerinin teminatları sayaç çaplarına göre alınmaktadır. Suyu kapalı abonelerden 127,72 TL Açma Ücreti alınmaktadır.
Türk Ticaret kanununa göre faturanın alındığı tarihten itibaren içeriğine sekiz (8) gün içinde itiraz edilebileceğini, aksi takdirde faturanın içeriği yanlış bile olsa kabul etmiş sayılacağını açıklamaktadır.
Vergi Usul Kanunu kapsamındaki mevzuatta cumartesi, pazar veya herhangi bir resmi tatil gününde fatura kesilememesi yönünde bir hüküm bulunmuyor. Bu nedenle, hafta sonu da diğer günlerde olduğu gibi e-fatura kesilebilir.
Geriye Dönük e-Fatura Kesebilmenin Koşulları Nelerdir? Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir.
Faturanız, ilgili mevzuat uyarınca 25-35 gün arasında oluşturulur. Son ödeme tarihi ise faturanız oluşturulduktan sonra en az 10 gün sonra ödenecek şekilde belirlenmiştir. Ev kullanıcısı iseniz fatura son ödeme tarihinizi değiştirebilirsiniz.
Öncelikle fatura sahibine ikinci kez bildirimde bulunur. İkinci ihbarname; e-posta, SMS ya da telefon araması gibi yollarla iletilir. Bu ihbara rağmen 5 iş gününde elektrik faturası ödenmezse görevliler adrese gelir. Elektrik kesmenin yasal süresinin ardından sayaç mühürlenir ve şebekeden enerji aktarımı sona erer.
Satış yapıldıktan sonraki 7 gün içerisinde kesilen e-Fatura kabul edilir. Bu süre zarfında oluşturulan elektronik faturalarda herhangi bir sorun yoktur ve geçerliliği bulunur. Fakat satıştan sonraki 7 günlük süre zarfının dışında kesilen e-Faturalar geçersiz sayılır.
Bu bildirim aynı zamanda tüketicinin kayıtlı cep telefonu ve e-posta adresine yapılır. 5 iş günü sonunda ödeme yapılmaması halinde tüketicinin elektriği kesilir.
Vergi Usul Kanunu'nun 231/5. maddesinde “Faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 (yedi) gün içinde düzenlenmesi gerektiği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş kabul edileceği” belirtilmiştir.
Su faturasının yüksek gelmesinin sebepleri;
Bina tesisatında su kaçağı olması, Hatalı endeks okunması, Su sayacının arızalı olması, Normalden fazla su tüketimi yapılması durumunda fazla fatura gelebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri