*Havuz sistemi veya kuyu suyu ile yıkanan halıların. uzun vadede iplik yapısı bozulması sebebi ile olur.
Yaklaşık 1 çorba kaşığı hidrojen peroksiti, yaklaşık bir bardak su ile karıştırın. Karışıma temiz bir bez daldırın ve sararmış bölgeye uygulayın. Temiz, ıslak bir bezle kurutarak durulayın.
Halıdaki sarı su lekesi, halının iyice yıkanmaması, durulanmaması veya sıkılmamasından kaynaklanır. Ayrıca doğru deterjan kullanılmadığı durumlarda da sarı lekeler meydana gelebilir.
Evde yıkanan halıların sararması genelde hatalı halı temizleme teknolojisi nedeniyle havda renk değişikliği meydana gelir.
Kimyasal Sararma:
Bazı kimyasal temizleyiciler yüksek miktarda alkali deterjan veya pH içerir ve kullandıktan sonra sarı bir leke oluşturur. Fenolik sararma, bütillenmiş hidroksitoluen (BHT) ile halılarda meydana gelen bir tür kimyasal renk sorundur.
İlgili 42 soru bulundu
Beyaz sirke ve su eşit miktarlarda sprey özelliği bulunan bir şişenin içinde iyice karıştırılır. Bu karışımı direkt olarak sarı lekeler üzerine uyguladığınızda ve ardından silme işlemi yaptığınızda sorun çıkar. Leke tamamen yok olana kadar direk uygulama ve silme yapılması gerekmektedir.
Bu sorunları yaşamamak için, Halı yıkarken havanın çok sıcak olması gerekir, ne kadar hızlı kurursa, sararma olmaz sabah erkenden yıkayıp, iyice süzdürmek püf noktası, eğer halı yıkama makinesi varsa yıkadıktan sonra suyunu iyice çektirip kurutabilirseniz sararma sorunu olmaz.
Deterjan Seçimine Dikkat Edin
Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır.
Genellikle halıların kuruma süresi ortalama 6 ila 12 saat arasında değişir. Ancak, bazı halılar daha uzun süre kuruma ihtiyacı duyabilir. Halıların tamamen kuruması için 24 saat geçmesi gerekebilir.
Çamaşır makinesinde yıkamaya uygun olan halınızı kesinlikle makinede sıktırma yapmadan almalısınız. Tabanı plastik olan halılarınızı yıkarken yumuşatıcı kullanmayınız. Kurutma İşlemi: Çamaşır makinasında yıkadığınız halılarınızı www.halisaticisi.com direk güneşe maruz kalacak şekilde kurutmayınız.
Kimyasallar liflerin bileşimini değiştirdiğinde meydana gelir. Yüksek ph veya alkali deterjanlar ve kabartma tozu gibi kimyasal maddeler, temizledikten sonra halınızda sarı leke bırakabilir. Çoğu kimyasal halı sararması, asit bazlı bir çözelti uygulanarak düzeltilebilir.
Boş bir sprey şişesini bir bardak su ve bir çay kaşığı bulaşık deterjanı ile doldurup iyice karıştırdıktan sonra halıdaki lekelerin üzerine püskürtün. Lekenin kenarlarından başlayarak merkezine doğru bir bez yardımı ile hafifçe bastırarak halıyı silin.
Elde yıkama işlemi uygulanacağı zaman arap sabunu, beyaz kalıp sabun, sıvı deterjan, toz deterjan ile halı şampuanının kullanımıdır. Halı nasıl yıkanır sorusuna detaylı bir cevap vermek de mümkündür. Bir kovaya su doldurulur içerisine şampuan dökülür. Şampuanlı su alınarak halıya dökülür.
Lekelere Sirke
Sirke bulaşık makinesine de deterjan niyetine koyulabilmektedir. Bunun sebebi sirkenin arındırıcı ve temizleyici bir yanının olmasıdır. Lekeleri çıkarmada da son derece etkili olan sirke zor çıkan lekelerde kullanıldığında çok iyi sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.
BEYAZ SİRKE VE SODA
Halılarınızın pırıl pırıl olmasını istiyorsanız sirke ve soda kullanmanız çok işe yarayacak. Bu yöntem ile hem tüm mikropları öldüreceksiniz hem de halılarınızı tertemiz olacak.
Beyaz sirke de leke çıkarma noktasında verimlidir. Ilık su içerisine sirke ekleyebilir sonrasında bu karışım ve bez yardımıyla lekeyi silebilirsiniz. Etkili bir yöntem olmasının yanında, inatçı lekeler üzerinde de başarılıdır.
Halıların yaklaşık 6 ayda bir yıkanması tavsiye edilmektedir.
– Hayır, bulaşık tabletleri halı temizliği için uygun ürünler değildir.
Kuru temizleme deterjanı olarak da bilinen perkloretilen, Beyaz ispirtodur.
Makinede Yıkanabilir Halılarda Deterjan Seçimi
Eğer pamuktan oluşmuyorsa yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Eğer daha narin bir yumuşatıcı isterseniz de tercihiniz bebek şampuanı, bebek deterjanı olabilir.
*Lekeyi çıkarmak için halı şampuanı kullanılacaksa şampuanın sadece köpük kısmı kullanılmalıdır. *Halı temizliğinde çamaşır suyu ve buna benzer ağartıcı kimyasallar kullanılmamalı, sadece önerilen uygun temizlik ürünleri kullanılmalıdır.
Karbonat, halıda hapsolan kokuları etkisiz hâle getirmeye yarar. Karbonatı ince bir tabaka hâlinde kullanmalısın, o yüzden temizlemeyi planladığın her bir oda için büyük bir kutu karbonat al. Eğer topaklanırsa elinle iyice yay. Daha iyi sonuçlar için karbonata boraks ekleyebilirsin.
Büyük bir kasede bir tatlı kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı toz deterjan veya çeyrek kap yumuşatıcı, çeyrek kap sirke ve yarım bardak suyu karıştırın. Karışım kendi kendine köpürecektir. Karışımı püskürtmeli bir şişeye dökün. Özellikle lekeli bölgelere uygulayın ve mümkünse birkaç saat bekletin.
Özellikle koyu renklerde olan veya beyaz tonlardaki bir halının sorunsuz bir şekilde nasıl temizlenebildiği yaygın olarak sorgulanır. Bu bağlamda halının rengi fark etmeksizin temizlik malzemesi olarak limon, aseton, çamaşır suyu, kolonya ve sert kimyasalların kullanılmaması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri