Deniz hıyarı, Uzakdoğu mutfağının çok lezzetli yiyeceklerinden kabul ediliyor. Güneydoğu Asya ve Avustralya sahil insanları deniz hıyarlarını deniz suyunda pişirip, kurutur. Yeneceği zaman tatlı suda kaynatıp, özellikle çorbasını yaparlar.
Deniz hıyarı, dünya mutfaklarında taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilir. Özellikle Güneydoğu Asya ve Avustralya sahillerinde toplanan deniz hıyarları, deniz suyunda pişirildikten sonra kurutulur. Yenileceği zaman ise tatlı suda kaynatılır. Özellikle çorba yapımında kullanılır.
NŞA da balık türünden olmadığı için yiyecek olarak yenilmemelidir. Bununla birlikte, bir rahatsızlığına bitki tıbbı çerçevesinde fayda vereceği uzmanlarca (tecrübe edenler tarafından) tavsiye edilirse yenilmesi caiz olabilir.
Çin Qing Hanedanlığı gastronomi el kitabı Suiyuan shidan'da aslında şöyle belirtilmektedir: "Bir malzeme olarak, deniz hıyarlarının tadı yok denecek kadar azdır, kumla doludur ve balık kokuludur. Bu nedenlerden dolayı, aynı zamanda iyi hazırlanması en zor malzemedir.
Deniz hıyarı dışkısı ayrıca baz özelliğiyle suyun asit oranını da düşürüyor. Asitin azalması mercanların iskeletlerini oluşturmalarını sağlıyor. Uzmanlar bu nedenle deniz hıyarı dışkılarının, okyanus ekosistemlerinin ve özellikle de mercan resiflerinin sağlığı için çok önemli olduğunu söylüyor.
İlgili 20 soru bulundu
Deniz patlıcanının kilosu başına satış fiyatı 30 dolardan başlamaktadır. Fakat genel olarak 150 dolar civarından satılmaktadır. Türkiye'de deniz patlıcanı tüketmek isteyenler genel olarak Alibaba.com gibi Çin menşeili sitelere başvurmaktadırlar.
Bütün kara sularımızda algarna ile deniz patlıcanı avcılığı dönem boyunca yasaktır.
Deniz hıyarı ya da deniz patlıcanı, derisidikenlilerin (Echinodermata) Holothuroidea sınıfından omurgasızlara verilen genel ad.
Canlı, İngilizce de de “sea cucumber” yani deniz hıyarı olarak bilinir. Biyolojik olarak Derisidikenlilerden familyasına(Holothuroidea) mensup omurgasız bir canlı çeşidi olan deniz patlıcanı Latince Holothuria spp. olarak bilinir. Deniz hıyarları deniz biyologları tarafından denizlerin filtresi olarak kabul edilir.
Yemeklerde kullanımının yanı sıra ilaç ve kozmetik sanayisinde de kullanılan deniz patlıcanına deniz hıyarı da denir. Çin tıbbında yorgunluğa, iktidarsızlığa ve eklem ağrılarına iyi geldiğini inanılan deniz patlıcanı, yüksek protein kaynağı olduğu için uzak doğu ülkelerinde rağbet görüyor.
Deniz patlıcanı bizim bölgemizde sadece Ege Denizi'nde görülen bir canlı. Popülasyonunun devamını sağlamak adına Tarım Bakanlığı tarafından belli bölgeler 4 yıllığına nadasa bırakılır, belli bölgelerde de avcılığına izin verilir. Avlanması kasım ayında başlar, haziran ayında sona erer.
Genel olarak her yerde satılmamaktadır. Deniz patlıcanının kilosu başına satış fiyatı 30 dolardan başlamaktadır. Fakat genel olarak 150 dolar civarından satılmaktadır. Türkiye'de deniz patlıcanı tüketmek isteyenler genel olarak Alibaba.com gibi Çin menşeili sitelere başvurmaktadırlar.
Deniz karpuzu ismi insana denizde yetişen karpuz hissini uyandırıyor. Fakat deniz karpuzuna aynı zamanda deniz hıyarı, deniz patlıcanı isimleriyle de rastlayabilirsiniz. Böyle meyve, sebze gibi duran isimlerine bakmayın. Aslında bu bir omurgasız canlı türüdür.
Deniz hıyarı toplandıktan sonra iç kısmı temizlenir bir lastik kıvamını alıncaya kadar deniz suyu ile pişirilir ve kurutulduktan sonra pazarlanır. Ülkemizde yeme alışkanlığı olmamakla beraber iyi bir işlemden geçen ürünün uzak doğu ülkelerine pazarlanması pek zor olmayacaktır.
Deniz hıyarları, omurgasız deniz hayvanlarıdır. Hemen hemen her deniz ekosisteminde yayılış göstermesine rağmen daha çok tropikal sığ sularda ve mercan resif alanlarında bulunurlar.
İçi su dolu bir bitkidir. Ege ve Akdeniz'de görülür. Sert yapıda genellikle top şeklinde oluşsa da farklı formlarına rastlanır. İnsanlar için zararsızdır.
Balık dışındaki denizde yaşayan canlılar, Hanefî âlimleri tarafından helal kabul edilmemiştir. Mezhep alimleri ise Mâide Suresinin 96. ayetindeki "deniz avı" ifadesinin geniş kapsamlı olduğunu ve bu hadisi şerife dayanarak, ahtapot gibi deniz ürünlerinin yenilmesi konusunda hem fikir olmuşlardır.
Hanefi mezhebinde Somon, kalkan, yunus, balina, yılan balığı, kedi ve köpek balığı yemek caizdir.
Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir."
Ayvalık sahilinde rastladığım ve internette "Deniz Karpuzu" olarak adlandırıldığı söylenen bu şey hakkında bilgi alabilir miyim? Yuvarlak yumurta gibi görünümüyle diğer alglerden kolayca ayrılabilir. Klorofil-a ve klorofil-c içermesi nedeniyle yeşil renkte olur. Derinliği 40m'ye kadar olan yerlerde bulunur.
Deniz karpuzu ayrıca, tatlılarda, salatalarda ve diğer yemeklerde kullanılabilir. Deniz karpuzu suyu da sıkılabilir ve içilebilir.
Dünyada en çok tarım üretimi yapan ülke Çin olarak belirlenmiştir. Ancak en iyi karpuz ülkemizin Diyarbakır ilinde yetiştirilir. Diyarbakır ili, karpuz yetiştiriciliği ile öne çıkar.
Kaynaklardan derlediğim bilgi şöyle: Deniz Üzümü, deniz bitkisine benzeyen deniz hayvanıdır. Yumurtadan çıkınca sarmaşık gibi ince uzun gövdesi ile salınır durur.
Deniz patlıcanını denemek isteyen kişiler, almakta oldukça zorluk yaşayabilirler. Bir yandan fiyatının yüksek olması, bir yandan da her yerde satılan bir ürün olmaması sebebiyle eniz patlıcanı oldukça zor satın alınmaktadır. Bir kilosunun fiyatı 150 dolardır ve bu da 600-700 TL arasında bir fiyata denk gelmektedir.
Bu kelime genellikle deniz hıyarı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı denizhıyarı şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri