"şaman kültüründe ruhun başta olduğuna inanılırdı, ve su içerken başın geriye gitmesinden mütevellit ruhun bedenden çıkacağına inanılırdı. işte bu yüzden su içilirken baş tutulurdu.
Eğer insan sıvı gıdayı oturarak içerse bunlar önce midede birikir asitle karışarak mikropları ölür ve sonra 12 parmak barsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera da dâhil birçok insan hastalıklarından korunmuş olur. ""
Peygamber Efendimiz (SAV), suyu ve diğer içecekleri 3 yudumda içermiş ve bu konuyla ilgili hadislerde şöyle buyurmuştur: “Suyu çocuğun memeyi emmesi gibi için. Depodan doldurur gibi içmeyin. Ondan ciğer hastalıkları zuhur eder.” (Buhârî, Eşribe, 26).
Peygamber'in, ayakta oturarak veya binek üstünde su içtiğine dair rivayetlerin bunlara göre daha güvenilir olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, Hz. Peygamber'in ayakta su içmeyi yasakladığı şeklindeki algı doğru değildir. Aynı şekilde, oturarak su içmenin sünnet olduğu şeklindeki algı da doğru değildir.
İlgili 40 soru bulundu
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz.
İyi bir uyku için su tüketimi, yatmadan önceki son 1 saatte son bulmalı. Çünkü yatmadan hemen önce içilen su, gece uykunun bölünmesine neden oluyor.
SUYU 3 YUDUMDA İÇMENİN HİKMETİ
Müslim'in rivayetindeki ilâveden öğrendiğimize göre Peygamber aleyhisselâm suyu üç nefeste içmenin faydalarını şöyle belirtmektedir: Üç nefeste içen kimse suya iyice kanar, böylece susuzluğu teskin edilmiş olur. Suyu üç nefeste içmek sağlığa daha uygun, mideye daha faydalıdır.
Vücudunuzun kaybettiği suyu yerine koymak için ise uyanır uyanmaz su içmek oldukça doğru olacaktır. Ayrıca vücudunuzun çok susuz kalmasını engellemek için yatmadan önce de yarım bardak ya da bir bardak su içebilirsiniz. Bu sayede uyku sırasında kaybedeceğiniz suyu almış olursunuz.
Suyun Vücudumuzdaki Yolculuğu
Sindirim sistemimiz tarafından emilerek kana karışır. Kan dolaşımı ile vücudumuza dağılmaya başlar, kılcal damarlardan çıkarak da doku sıvısını oluşturur. Hücre içinde kimyasal tepkimelerde görev alan su, hücre dışına çıkarak doku sıvısına dönüşür ve tekrar kan dolaşımına katılır.
Yemek yedikten sonra, 2 saat boyunca çok fazla su içmekten kaçınmak en iyisidir, çünkü su sindirim asitlerini sulandırır ve midede bir yiyecek ve su havuzu oluşturur. Suyun kan yoğunlaşmasını engellemesi ve sindirime yardımcı olması için, esas olarak yemeklerden önce içilmesi gerekir.
Karatay yeterli miktarda saf su değil tuzlu su tüketilmesi gerektiğini söyledi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin konferans salonunda düzenlenen "Gerçek Tıbbın 10 Şifresi" söyleşisine İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'da konuk olarak katıldı.
Su vücuda mide-bağırsak sisteminden girer, cilt-akciğer, mide-bağırsak ve asıl böbrekler yoluyla atılır.
Belirli aralıklarla, yudum yudum su içtiğiniz takdirde vücudunuza hızlı bir şekilde su alma, yani suyu birden tüketme ihtimaliniz de azalır. Bu durum, vücudunuzdaki suyun hızlı bir şekilde atılmasının da önüne geçebilir.
BÖBREK YETMEZLİĞİNE GÖTÜREBİLİYOR
Böbrekler vücudumuzda her gün oluşan zararlı atık maddeleri (üre, kreatinin, ürik asit gibi) su ile seyreltip atıyorlar. Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor.
Su için ölümcül doz, kilogram başına 90 gram civarındadır. Yani 88 kilogramlık bir insan için 8 litre su içmek %50 ihtimalle ölümcül olacaktır.
Ancak suyun da doğru zamanda içilmesi gerek.Uzmanlar su içmenin kurallarını şöyle sıralıyor: "Banyodan sonra su içilirse, organlar yaşlanır. Acı yedikten sonra içilirse reflü, gastrit ve bağırsak rahatsızlığına yol açar.
Yatağa yeniden girmeden önce ise bir bardak su içmek istediniz. Bu davranış ağız kuruluğunuzu gidermiş olsa da vücudunuza ciddi zararlar verecektir. Uyku arasında su içmek beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Ayrıca boş mideye uykudan kalkar kalkmaz gönderdiğiniz su sindirim sistemini olumsuz etkiliyor.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Sabahları aç karnına su içmek aynı zamanda bağırsakların çalışmasına katkı sağlayarak fazla kilolardan kurtulmanıza da yardımcı oluyor. Ayrıca daha az açlık hissetmenizi sağlamasının yanı sıra bağırsaklarda yer alan toksinlerin vücudunuzdan atılmasına da yardım ediyor.
Uyku sırasında su içmek vücuda zarar verebilir. Gece uyku arasında ya da sabah kalkar kalkmaz vücut kendi dengesini kurmadan su içilmemelidir. Aksi takdirde beraberinde birçok sorun meydana gelebilir. Gece uyku esnasında içilen su beyin fonksiyonlarını zarara uğratabilir ve birçok sorun meydana gelebilir.
Kenzu'l-ummal, h. No: 37277). Bu hadisten, Efendimizin (a.s.m) yemekten sonra su içtiğini öğreniyoruz.
Sabah Su İçmek Zararlı mı? Hayır, sabah aç karnına su içmek zararları olan bir seçim değildir. Aksine, bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte sabah uyanınca su içmenin birçok faydası olduğu kabul edilir. Yine de suyun nasıl ve ne şekilde tüketildiğinin önemli olduğu unutulmamalıdır.
Vücut ısısını dengeler ve kişilerde büyük sıkıntı veren ödemin atılmasına yardımcı olur, Kan dolaşımınızı kolaylaştırarak daha sağlıklı olmanızı sağlar, Bağırsak sağlığını düzenler, Metabolizmayı daha fazla çalıştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri