Ben, su içmeye başlamadan önce “Bismillahirrahmanirrahîm” veya “Bismillah” derim.
- Suyun yavaş yavaş, yudum yudum içilmesi tavsiye edilir. - Su tek başına ya da farklı besinlerle tatlandırılarak içilebilir. Su diyeti yapanlar arasında suyun elma, limon ve tarçın gibi farklı unsurlarla lezzetlendirilmesi yaygın bir tercihtir. - Su sıcak, ılık veya soğuk olarak içilebilir.
Cenâb-ı Hak: “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz.”2 buyurmuştur. İnsan bünyesini tanıyan otoriteler, yemek esnasında veya yemekten hemen sonra az miktarda su içilebileceğini, fakat çok su içmek için yemekten iki saat kadar sonrayı beklemenin daha sağlıklı olacağını vurgulamışlardır.
İlgili 39 soru bulundu
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yarım ya da bir bardak su, gece uyumadan önce yeterli olabilir.
Prof. Dr. Canan Karatay, katıldığı bir söyleşide su tüketilmesine dair ilginç bir iddiada bulundu. Karatay yeterli miktarda saf su değil tuzlu su tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Aynı şekilde su içtikten sonra da “Allah'ım sana şükürler olsun.” veya “Elhamdülillah!” demeliyiz.
Peygamber'in, ayakta oturarak veya binek üstünde su içtiğine dair rivayetlerin bunlara göre daha güvenilir olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, Hz. Peygamber'in ayakta su içmeyi yasakladığı şeklindeki algı doğru değildir. Aynı şekilde, oturarak su içmenin sünnet olduğu şeklindeki algı da doğru değildir.
Kan dolaşımı aracılığıyla böbreklere gelen suyun büyük bir kısmı idrar olarak vücut dışına atılmaktadır. Bir kısmı ise, deri, solunum ve sindirim sistemi tarafından kullanılarak vücuttan atılmaktadır.
Kafeinli İçecekleri Tüketirken, Tüketim Miktarına Dikkat Etmelisiniz. Kahve ve çay gibi içeceklerin suyun yerine geçmeyebileceği pek çok uzman tarafından dile getirilse de yapılan son araştırmalar, kahve ve çayın da su ihtiyacını karşılayabileceğini belirtmektedir4.
Doğru su içme zamanları, metabolizmanın hızlandığı ve vücudun suya ihtiyaç duyduğu zamanlarla ilişkilidir. Uyandığınızda, vücudunuz yaklaşık 7-8 saatlik bir su tüketimine ara vermiş olur.
- Aynı kaptan yemenin veya aynı kaptan su içmenin sünnet olduğunu söylüyorlar. Bu durum, çeşitli hastalıkların buluşmasına sebebiyet vermez mi? Değerli kardeşimiz, Aynı tabaktan yemek Müslümanlar için sünnettir.
"eskiden insanlar tanrılarının kafasında yaşadığına inanırmış bu yüzden su içerken elini başına koyarak tanrılarının kaçmamasını isterlermiş" miş. suyun kütlesi ağar gelip kafayı sağa sola düşürmesin , boyun kırılmasın diye yapılan eylem ... bide su içerken hem elini başlarına koyup hemde çömelenler vardır.
Aç karnına su içmek, kilo kontrolü, sindirim sağlığı ve vücuttaki toksinlerin atılması açısından önemli bir rol oynar. Aç karnına su içmenin faydaları olarak bunlardan bahsedebiliriz ancak, her bireyin vücut ihtiyaçları farklı olduğundan, aç karnına su içme alışkanlığına geçmeden önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
Üç nefeste içen kimse suya iyice kanar, böylece susuzluğu teskin edilmiş olur. Burada esas olan suyun yavaş yavaş içilmesidir. Suyun miktarına göre yudum sayısı arttıırlabilir ve azaltılabilir. Suyu üç yudumda içmek sonunda Elhamdülillah demek; su içmenin adaplarındandır.
Ağzı açık bir biçimde suyunuzu uzun süre bırakmak sadece toz değil bir çok pisliğin de içine dolmasına mahal verebilir ve sinekler, böcekler ve bunun gibi birçok etken suyun içine düşebilir.
Suyu üç yudumda içmek sonunda "Elhamdülillah" demek; su içmenin adaplarındandır. Peygamberimiz (asm) buyuruyor: "Suyu çocuğun memeyi emmesi gibi için.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
PEKİ NE YAPMALI? – YEMEKTEN 30 DK ÖNCE 1-2 BARDAK SU İÇİLMESİ SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR. – YEMEKTEN 30 DK SONRA SU İÇİMİ DE GIDALARIN EMİLMESİNE KATKI SAĞLAR.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri