Çam fıstığının faydaları nelerdir? Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı bastırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Çam fıstığındaki besin maddelerinin mükemmel kombinasyonu enerjiyi artırırken, magnezyum ve protein gibi diğer önemli mineraller kalp krizlerini ve şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur.
Çam fıstığının antioksidan özelliği sayesinde birçok hastalıktan korunmak için faydalı olması, sofralardan eksik edilmemesi için oldukça önemlidir. Özellikle felce yakalanan kişilerde oldukça faydalı olmaktadır.
Fakat potasyum ve fosfor oranı yüksek olduğu için böbrek hastaları dikkatli tüketmelidir.
Besin değeri yüksek olan çam fıstığı, balla macun haline getirilerek yenildiğinde vücuda enerji ve zindelik verir, aynı zamanda cinsel gücü artırır. Yer fıstığı ile birlikte tüketilirse mideyi kuvvetlendirir. Çam fıstığı yüzyıllardır dünya mutfaklarında kullanılan bir çerezdir.
Çam Fıstığı Neye İyi Gelir? Çam fıstığı, içinde bulunan pinolenik asit, sağlıklı kolesterolü destekler. Aynı zamanda da kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda K vitamini, yaralanmadan sonra kanamayı önlemek için kan pıhtısının oluşmasını sağlar.
İlgili 27 soru bulundu
En Besleyici Kuruyemişlerden Çam Fıstığının Besin Değerleri
7 gram da lif bulunduran çam fıstığı; 4 miligram sodyum, 600 miligram potasyum ve 26 miligram kalsiyum içermektedir. Bu bileşenlere ek olarak çam fıstığının demir, A vitamini, C vitamini ve B vitaminince de zengin olduğunu söyleyebiliriz.
Çam fıstıkları mükemmel bir doymamış yağ deposudur ve kandaki kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Düzenli çam fıstığı tüketimi, kandaki iyi kolestrolü arttırarak, kötü kolestrol seviyesini düşürür.
Genelde kilo aldırıcı bir etkisi bulunduğundan kilo problemi olan kişilerin uzak durmasında fayda var. Kabızlık: Çam Fıstığı fazla tüketildiği taktirde kabızlık belirtileri görülmektedir.
Çam fıstığı kansızlığa iyi gelir ve kan bileşimini kuvvetlendirir. İçeriğinde yüksek miktarda bulunan K vitamini, bakır, demir ve manganezden dolayı kalp ve damar sağlı açısından faydalıdır.
Çam fıstığının fiyatının yükselmesindeki ilk sebep çam fıstığı üretiminin yıllar geçtikçe azalmasıdır. Azalan üretime bağlı olarak piyasada daha az bulunan çam fıstığının fiyatı artmaktadır. Üretimin azalmasına sebep olan başlıca etken, yıllar geçtikçe daha da kötüye giden kuraklık ve iklim değişikliğidir.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Kanda kreatinin değerini ve glomerular filtrasyon hızını ölçen, kan ve idrar örnekleri ile yapılan basit laboratuvar testleri yapılarak anlaşılır.
Felçli elinizi masaya avuç içi yukarı bakacak şekilde koyun. Daha sonra sağlam elinizi kullanarak avuç içini aşağı bakacak şekilde felçli elinizi döndürün. Ardından tekrar avuç içini yukarı çevirin. 10 kez tekrarlayın.
Yer fıstığının faydaları arasında en önemlilerinden birisi de resveratrol içeriğidir. Bu süper antioksidan kalp, damar ve akciğer sorunlarına iyi gelir, kanser, obezite, diyabet, yüksek kolesterol gibi hastalıklarla savaşır.
İnsülin direncini düşüren Antep fıstığı beraberinde basıncı da düşürerek inme, felç ve yüksek tansiyon risklerini de azaltır.
Kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahin, pekmez, pazı ıspanak, roka, muz, elma armut, kuru erik, kırmızı üzüm kansızlığa iyi gelir. Kırmızı et türleri, ıspanak, pazı, pekmez, balık, elma, tavuk ve yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren besinlerin başında gelir. Balık ürünleri de kansızlığa iyi gelmektedir.
Antep fıstığı, içlerinde bulunan B6 vitamini zengin kaynağı nedeniyle bağışıklığı artırır . [10] Güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmaya yardımcı olurlar. Aynı zamanda belirli enfeksiyon ve kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olur.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Besin Değeri
Doymamış yağ açısından zengin olan besinlerden biri olan yer fıstığı, bu nedenle kalp sağlığı için de oldukça önemlidir. Güçlü bir antioksidan olup içerdiği protein, kalsiyum, potasyum, sodyum, demir, magnezyum ve vitaminler sayesinde de vücudun gereksinimlerini rahatça karşılayabilmektedir.
Araştırmaya göre, her gün çam fıstığı yemek, Tip 2 diyabetin kontrolüne yardımcı olabilir. Ayrıca görme sorunları ve inme gibi ilgili komplikasyonları da önler. Her gün çam fıstığı tüketen Tip 2 diyabet hastalarında glikoz kontrolü ve kötü kolesterol seviyelerinde azalma görülmüştür.
Fındık, ceviz ve badem kolesterolü düşürür.
İnsülini düşürücü etkisinin olduğu kanıtlanmış, düzenli antepfıstığı tü- ketiminin şeker hastaları için yararlı bir besin stratejisi olduğu ve tip 2 diyabetten koruduğu belirlenmiştir (12).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri