Günde 6 ve daha fazla bardak su içenlerde kalp krizinden ölüm riski, günde 2 bardak ve daha az içenlerden çok daha az bulunmuştur. Çünkü su, kanın akıcılığını artırarak damarları ve kalbi korur.
Yetersiz su tüketimi kalp krizini tetikleyebilir
Beslenme, sporla yaşarken sigara ve alkolü hayatınızdan çıkarın. Peki yaşam kaynağı su bunun neresinde? Suyun kalp sağlığı için de kritik önem taşıdığını biliyor muydunuz? Bilimsel çalışmalar, az su içenlerde kalp krizi riskinin arttığını ortaya koyuyor.
Su tüketimi yetersiz olursa, kan hacmi azalır, kan dolaşımı hızı yavaşlar, kan koyulaşır, aritmi gelişir, tansiyon düşer, tansiyon düşmesine bağlı bayılmalar görülebilir. Bu da kalbe ve diğer organlara giden kan miktarını azaltır, koyulaşan kan damarların tıkanmasına neden olabilir.
Örneğin kalp ve böbrek yetmezliği olanların fazla su içmeleri sağlıklarına zarar verebilir. Bu hastaların günlük almaları gereken su miktarı değişebileceğinden düzenli doktor takibinde olmaları gerekir.
İdeal Miktarda Su Tüketimi Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir. Su tüketim miktarı ile koroner kalp hastalığı riski arasında önemli bir bağlantı vardır.
İlgili 36 soru bulundu
Balık: Protein, vitamin (B6, B12), selenyum ve demir kaynağı. Yüksek derecede Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kalp sağlığına son derece yararlı. Balık, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor.
Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler, Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur, Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.
Susuzluk kalbi yoruyor ama soğuk suya dikkat!
Vücuda alınan su miktarı yeterli değilse, kalp de bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Susuzluk kalpte ritim sorunlarına yol açabilmektedir. Özellikle kalp sağlığı için su tüketimine özen gösterilmelidir. Kalp hastalarının içtikleri suyun ısısına da dikkat etmelidir.
Yeterince su içilmemesi, kaybedilen suyun yerine konulmaması, vücudumuzun susuz kalmasına yol açıyor; bu durum vücuttaki elektrolitleri azaltıyor, tansiyonu düşürüyor ve çarpıntıya yol açıyor.
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yarım ya da bir bardak su, gece uyumadan önce yeterli olabilir.
Soğuk suya dikkat!
Çünkü soğuk su, kalp ve damar sağlığı açısından risk oluşturarak, kalp damarlarında büzüşme ve kan akımını bozucu etki yapabilir.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Kalp yetersizliği hastaları için günlük sıvı alımı ne oranda olmalıdır? Günlük sıvı alımı 1.8–2 litreyi (8 su bardağı) geçmemelidir.
Kalp krizi geçirmekte olan bir kişinin tıkalı olan damarını açmak adına yapabilecekleri hastaya zaman kazandırabilmektedir. Ağrı başladığı andan itibaren ilk olarak, telefon ile ambulans çağrılmalı ve yakınlarına haber verilmelidir. Bir bardak su içilmelidir. Bunun dışında hiçbir şey yenilip, içilmemelidir.
1 -Ağız kokusunu önler. 2-Kan hacmini artırır, hücreler için gerekli oksijen ve besini hızlı bir şekilde taşır ve kalbin daha sağlıklı olmasını sağlar. 3-Kırık, kepek, dökülme gibi saç problemlerine engel olur. 4-Kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi sindirim problemlerinin giderilmesini sağlar.
Normalden az oynama, Ağız kuruluğu, Ağlarken az gözyaşı, Gevşek dışkı gibi belirtiler, hafif veya orta şiddette susuzluğu gösterir.
Halsiz kalan kişi kendini kötü hisseder, canı bir şey yapmak istemez. Sıvı kaybı artınca baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ortaya çıkar. İleri sıvı kayıplarında tansiyon düşer, nabız artar, kas krampları oluşur, böbrek yetmezliği ortaya çıkar ve bilinç kaybı olabilir.
Sutüketimi sayesinde vücuttan toksin atılır, böylece akne ve leke sorunu da büyük ölçüde ortadan kalkar. Yeterli su tüketimi kalp ve beyin damarlarında oluşabilecek pıhtılaşmayı önleyebilmektedir.
Sürekli Su İçme İsteği Diyabet Hastalığından Kaynaklı Olabilir. Yaptığınız fiziksel aktivite, terleme ve aldığınız ilaçları da göz önünde bulundurduğunuzda vücudunuzun ihtiyaç duyabileceğinden fazla su içme isteğiniz varsa bunun nedeni şeker hastalığı olabilir.
Bu durumun yaşanmaması için uzmanlar bol bol su içilmesini tavsiye eder. Gün içinde tüketilen 2,5 ve 3 litre dışında en az 2 büyük boy bardak limonlu suyunda boğazlarda enfeskiyon ve iltihabın barınmasını engellediğinin altını çizer. BÖBREKLERE FAYDASI!
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır. Bunun yanında yeşil çayın da damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekte.
YANIT: Kalbimiz poşetten çıkan hazır gıdaları, aşırı soslu, kremalı yiyecekler, sakatat, sucuk, sosis, salam, patates kızartması ve brunch'ı, katı yağlarla pişen yiyecekleri, katı yağları, margarinleri ve kızartmaları sevmiyor. Hazır ve dondurulmuş gıdalar da kalbimizin sevmediği yiyecekler arasında sayılabilir.
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri