Yani evde ocakta kaynattığımız suyun kaynama derecesi 100 derecedir ve ortalama olarak 20 dakikada kaynamaktadır. Ancak dünyanın en yüksek dağı olan 8848 metre yüksekliğindeki Everest Dağı'nda suyun kaynama derecesi 70 derecedir.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Su kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ya da çaydanlığı ateşten uzaklaştırın. Suyun kaynaması oksijen kaybına sebep olduğu için uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Yani, suyu en fazla 10 saniye kaynatmalısınız.
Kaynar Nasıl Yapılılır
Büyükçe bir tencerede su ve şeker kaynatılır. Tüm baharatlar bir tülbente koyulup tencereye sarkıtılır, 45 dakika daha kaynatılır. Suyu azalırsa ilave edilir. Sıcak sıcak bardaklara alınır, üzerine ceviz serpilerek servis edilir.
Örneğin deniz seviyesinde suyun buhar basıncı atmosfer basıncına eşit olduğunda su kaynar. Suya ısı verdiğimizde su moleküllerinin hızını yani kinetik enerjilerini artırırız. Moleküller hızlandıkça buharlaşma miktarı artar. Suyun buhar basıncı atmosfer basına eşit olduğunda ise su kaynamaya başlar.
İlgili 24 soru bulundu
Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz. Yani deniz seviyesinde 100 santigrat derece kaynayan su, tuz eklendiği zaman 100 santigrat dereceden fazla sıcaklıklarda kaynar.
Su kaynamaya başladımı fokurdar çünkü 100 dereceye ulaşan suyun buhar basıncı ile hava basıncı eş değer oldugundan sadece yüzeyden değil tümüyle buharlaşma olur dipteki su buharlaşınca gaz durumuna düşer ve baloncuk oluşturarak yükselir.
Temiz bir tülbentin içine 4-5 çubuk tarçın, 1 avuç kadar yenibahar ve karanfil, 2-3 kök zencefil ve 2 -3 kök havlucan koyup güzelce temiz bir tülbente sarılır ağzı bağlanır. Düdüklü tencereye atılır, üzerine beş litre su eklenir. Kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra 1 saat kaynatılır.
Sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğu andaki sıcaklığıdır. Dış basınç azaldıkça buhar basıncıda azalır ve kaynama noktası sıcaklığı da düşecektir. Tersi durumlarda basıncı çoğaltırsanız (örneğin bir kompresör ile) kaynama sıcaklığı da yükselecektir. 100 C0 kaynama noktası 1 Atm basınçta geçerlidir.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Bazı maddelerin Celsius ve Kelvin birimlerinde kaynama sıcaklıkları: Su: 100 °C (373 K) Metil alkol: 64,7 °C (337,8 K) Etil alkol: 78,38 °C (351,53 K)
Güvenli İçmek İçin Kaynar Su Hakkında Sonuç
Özetlemek gerekirse, suyu kaynatmak ve ardından soğutarak tüketmek, daha güvenli içilmesini sağlamak için etkili bir yöntemdir. Kaynar su, bakteriler, virüsler ve parazitler dahil olmak üzere çoğu zararlı mikroorganizmayı etkisiz hale getirir.
Çayın demlendiğini nasıl anlarız? Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak. Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.
- Sabahları güne bir bardak su ile başlamak, gece boyunca susuz kalan vücudun güne hazırlanmasını sağlayacaktır. - Su içerken mümkünse oturmak gerekir. Su ayaktayken içildiğinde mideden idealden hızlı geçer. - Suyun yavaş yavaş, yudum yudum içilmesi tavsiye edilir.
Banyo yerine duş alarak su tüketimini %25 azaltabilirsiniz. Duş alarak 40-60 litre su tüketirken banyo yaparak su tüketimi 120-150 litredir. Duş yapmak için ortalama 5-6 dakika yeterlidir. Böylece duş başına 55 litre su tasarruf edebilirsiniz.
Yetişkin bir insanın günde en az 8 bardak su içmesi gerekir. Bu sayı kişinin günlük aktivitesine, cinsiyetine ve ne kadar terlediğine bağlı olarak değişir. Yeterli su içmenin vücudumuz için yararlarını Avrasya Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun anlattı.
Çünkü suyun deniz seviyesindeki kaynama noktası 100°C'dir.
Kaynama ise sıvının tamamında gerçekleşir. 1- Buharlaşma yavaş gerçekleşir ancak kaynama hızlı gerçekleşir. 2- Buharlaşma esnasında sıvıda baloncuklar oluşmaz ancak kaynamada baloncuklar oluşur.
Su Kaç Derecede Kaynar
Bu konuda örneğin su deniz seviyesinde 100 santigrat derecede kaynar. Aynı zamanda 8848 metre yüksekliğindeki Everest Dağı'nda ise, su 70 derecede kaynama noktasına ulaşır. Aynı şekilde suyun deniz seviyesinin alt bölümünde ise kaynama noktası 100 santigrat derecenin üzerine kademe kademe çıkar.
Kaynar içeceği Anadolu'nun birçok yerinde lohusa şerbeti olarak bilinir. İçinde türlü baharatların yer aldığı kaynarın içinde tarçın, kakule, havlıcan, karanfil ve zencefil gibi birbirinden unutulmaz baharatlar yer alır.
Çubuk tarçın, kök zencefil, kök havlıcan, yeni bahar tohumu ve karanfil. Karışımı çaya dönüştürmek de oldukça basit. 5 lt suya 150 gr paket ölçüsüdür. Tadını yoğun tercih edenler 2,5-3 litre su ile hazırlayabilmektedir.
Hafif ağza diri gelmeli. Özünde Türk mutfağında şekersiz hali ile Derviş Çayı olarakta geçen dervişlerin yanında ceviz, kuru kayısı, incir, fındık ve dut kutusu gibi kuru yemişlerle yedikleride bilinmektedir. Tencereye su ve şekeri koyup karıştıralım. Bütün kaynar baharatlarını ekleyelim.
Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz hâline gelmesine buharlaşma denir. Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz hâline iyi bir örnektir.
Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır. Bunun nedeni ise, çözücünün (su) çözeltiden (su + tuz) buharlaşması için daha fazla enerjiye (ısı) ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri