İbnu Hacer Şafiî mezhebine mensuptur.
Tasavvufa bakışı müsbet olan ve kendisi de tarikata mensup bulunan İbn Hacer Kitap ve Sünnet'e dayanmayan, fıkıh bilgisiyle beslenmeyen tasavvufun karşısında yer almıştır. Eserleri. İbn Hacer çeşitli konulara dair çok sayıda eser telif etmiştir. A) Fıkıh.
Hadîs âlimlerinin büyüklerinden ve Şafiî mezhebinde meşhûr fıkıh âlimi. İsmi, Ahmed bin Ali bin Muhammed bin Muhammed bin Ali bin Ahmed olup, künyesi Ebü'l-Fadl'dır. Lakabı ise Şihâbüddîn'dir.
İbn Hacer yirmi beş yaşında iken Abdülkerîm b. Ahmed b. Abdülazîz'in kızı Üns ile evlendi.
Buluğu'l-Meram (Ahkam Hadisleri)
Yazar bu eserinde genelde en sahih ve en kuvvetli hadisleri zikreder; uzun hadisleri benzersiz bir uslupla kısaltır hadislerin ravi ve kaynağını mutlaka belirtir; her hadisin sahih, hasen veya zayıflık derecesini ve hadisin zayıf oluşunun nedenlerini açıklamaya özen gösterir.
İlgili 30 soru bulundu
Meramını Anlatmak Ne Demektir? Meramını anlatmak deyimi sıklıkla kullanılan bir deyimdir. Meramını anlatmak deyiminin anlamı ise, derdini, İsteğini anlatmak şeklinde ifade edilebilir.
Meram kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Meram kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı merām şeklindedir.
İbrahim, çocuğu olmayan Sare'nin izniyle Hacer'le evlenir ve bu evlilikten Muhammed'in nurunu taşıyan İsmail doğar. Bu yüzden Sare, ilerlemiş yaşına karşın Hacer'i kıskanır. Bunun ardından İbrahim ilahi emir üzerine Hacer ve İsmail'i o dönemde kimsenin yaşamadığı Mekke vadisine getirip bırakır.
Hacer ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir ve Hacer adını koymak caizdir.
Mekke'de 133 veya 137 yaşlarındayken vefat etti. Mescid-i Haramda Kâbe-i muazzamanın kuzey duvarı önünde bulunan ve annesi Hacer'in de kabrinin bulunduğu Hatim denilen yere defnedildi.
Zira Şafi mezhebinin itikatta imamı İmam Eşaridir. Amelde Hanefi olanlar itikatta da Maturudi mezhebindendir. Sonuçta her ikisi de hak mezheptir. Ameli mezhepler bir ihtiyaçtan, bir zaruretten ortaya çıkmışlardır.
10. yüzyılda kurulmuş olan Eşariyye, Hz. Muhammed ve Kuran'ı Kerim'i temel alan, bununla birlikte felsefe ve kelam metotlarını da kullanan bir mezheptir. Birçok özelliği Maturidilik mezhebiyle benzerlik taşıyan Eşarilik, Büyük Selçuklu Devleti, Memlükler ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından desteklenmiştir.
Eş'ârîyye veya Eş'ârîlik, (Arapça: الأشعرية, çoğ. الأشاعرة) İslâm içinde bir teoloji ekolü ve Sünnî itikadi mezheplerinden birisidir. Kurucusu Ebü'l Hasan Eş'arî'dir. Sünnî Müslümanlar arasında Mâtûrîdîlik ve Selefîlik gibi yaygındır.
İbn Teymiyye, haçlı seferlerinin yıprattığı ve Moğol istilası ile yerle bir edilen İslâm dünyasında yaşanan sosyal sıkıntılar sebebiyle çocukluğunda ailesiyle birlikte Harran'dan göç ederek, Şam ve Mısır'da yaşamıştır. Hanbelî mezhebine mensup ve birkaç nesildir ilim ile iştigal etmiş bir aileden gelmiştir.
Ehl-i sünnetin reisi ise imam-ı a'zam Ebu Hanife hazretleridir. İmam-ı a'zam Ebu Hanife hazretleri, fıkıh bilgilerini toplayarak, kısımlara, kollara ayırdığı ve usuller, metotlar koyduğu gibi, Resulullahın ve Eshab-ı kiramın bildirdiği itikad, iman bilgilerini de topladı ve yüzlerce talebesine bildirdi.
Peygamber ile ashabın dinin temel konularında takip ettikleri yolu benimseyenler anlamında bir tabir.
İşte bu isim hakkında bilinmesi gerekenler. Hacer Arapça kökenli bir isim olarak karşımıza çıkıyor. Türkçe karşılığı olarak bakıldığında ise, 'Taş ya da Kaya' şeklinde ifade almaktadır. Mecazi anlam üzerinden de sert ve güçlü şeklinde anlatılabilir.
Hacer isminin anlamı kaya parçası, taş ya da şükreden anlamlarına gelir.
Sare/Sarah (İbranice: שָׂרָה; Arapça: سَارَة, sārah), İbrahimî dinlerde önemli bir figür ve Eski Antlaşma'ya göre İbrahim'in eşi, İshak'ın annesi olan İbrani din büyüğü. Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam kaynakları arasında farklılıklar olsa da Sare, misafirperverliği, güzelliği ve dindarlığı ile tasvir edilir.
İbrahim 86 yaşında iken, cariyesi Hacer'den oğlu İsmail doğdu. Daha sonra İbrahim 100, Sare 90 yaşında iken, Yahveh'in mucizesi ile İshak doğdu. İslam kaynaklarına göre, İbrahim'in büyük oğlu İsmail'in soyu, bugünkü Arap milletini oluşturmuştur.
Bunun üzerine İbrahim Peygamber'in sözlerini ve davranışını Nemrut'a ilettiler. Onların inanç ve yasalarına göre suçluydu. Nemrut, İbrahim Peygamber'in ateşe atılmasını emretti.
Doğrulanmış Cevap. Bu sorunun cevabı A) Hz. Nuh olmalıdır.
Konya Selçuklu Türklerinden önce küçük bir kasaba idi. Romalılar “ikonium” ismi ile anmışlardır. Hazret-i Ömer (radıyallahü anh) zamanında Konya kasabasını İslâm ordusu fethetmiş ve bu kente “kuuniye” demişlerdir. Konya isminin gerçek menşei “kuuniye”den gelir.
Esirgeyen, acıyan, merhamet eden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri