Plastik kullanımını azaltmak, geri dönüşüme uygun ürünleri çöpten ayrıştırmak, doğada kaybolmayan ürün kullanımını sınırlandırmak, su tüketimine dikkat etmek su kirliliğini önlemek adına yapabileceklerimiz arasındadır.
Su kirliliğinin önlenmesi için evde alınabilecek birçok önlem bulunuyor. Geri dönüştürülebilir ürün kullanımı, çöpleri ayrıştırmak, giderlere atık madde atmamak, suyu verimli kullanmak, yağı asla gidere dökmemek, kimyasal temizleyicilerden uzak durmak evde alınabilecek önlemlerin başında geliyor.
Su Kirliliğinin En Yaygın 6 Nedeni: Kanalizasyon ve atıksu, tarımsal akıntı, endüstriyel atıklar, petrol sızıntısı, denizlerdeki çöp yığını ve plastik kirliliği, radyoaktif atıktır.
İlgili 21 soru bulundu
Yeraltı sularının kirlenmesi, yağmur sularının toprağa düşüp alt katmandaki temiz suya geçmesiyle başlar. Kanalizasyon sularının, evsel atıkların, endüstriyel atıkların bilinçsizce ve plansız bir şekilde toprak altındaki su kütlesini kirletmesi de başka bir kirlilik kaynağı olarak söyleyebileceğimiz etkenlerdir.
Verilere göre dünyada 17 ülkede aşırı düzeyde su sıkıntısı yaşanıyor. Bunlar sırasıyla Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana.
Su kirliliğinin etkileri
Kolera ve tifo gibi hastalıklar, kirli içme suyu tüketimi sonucunda ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar ciddi ishal, dehidrasyon ve bazı durumlarda ölüme yol açabilir. Kirli suyla temas, cilt enfeksiyonlarına, egzama ve diğer cilt rahatsızlıklarına neden olabilir.
Atık toplama ve geri dönüşüm verimliliğini artırmak, deniz kirliliği için önemli bir adım olur. Bunların yanında programların teşvik edilmesi, plastik atık zincirlerinin kurulması, deniz atıkları ile ilgili daha caydırıcı yasaların veya düzenlemelerin yapılması denizlerin kirliliğini giderir ve önler.
Deniz dip temizliği için tasarlanmış özel maksatlı ekipmanlar ile denizin dibinde oluşan tüm atıkları temizleme işlemi gerçekleştirilmektedir. Deniz, baraj, göl, nehir, dere vb. nin dip temizliğinde çıkan, çamur ve gübrenin makine veya çöktürme havuzu yöntemiyle susuzlaştırması sağlanmaktadır.
Dalgaların getirdiği deniz çöpleri kovanın içine giriyor, kovadaki su bir motor pompası yardımıyla filtreden süzülüp tekrar denize dökülürken kâğıt, naylon, şişe vb. katı çöpler ile kısmen deterjan, yağ vb. maddeler torbada kalıyor. Bir görevlinin de torba dolduğunda boşaltması gerekiyor.
Okyanus, göl ve nehir gibi su kaynaklarının plastik atıklar, kimyasal atıklar ve mikroorganizmalar gibi zararlı maddelerden kirlenmesine ve suyun çevreye ve insan sağlığına zararlı hale gelmesine su kirliliği denir. Su kirliliği, yaşamın her alanını olumsuz etkilediğinden dolayı canlı yaşamı için büyük risktir.
Suyun kirlenmesi sonucu bazı sucul canlılar yaşam alanlarını kaybederken, bazıları ise zehirlenerek ölür. Özellikle endüstriyel atıkların doğrudan su kaynaklarına bırakılması, ciddi ekolojik sorunlara neden olmaktadır. Öte yandan, su kirliliği göl ve nehirlerin oksijen seviyesinin düşmesine de sebep olabilir.
Kullanılan yöntemler arasında filtreleme, çökeltme ve damıtma gibi fiziksel işlemler; yavaş kum filtreleri veya biyolojik olarak aktif karbon gibi biyolojik işlemler; flokülasyon ve klorlama gibi kimyasal işlemler; ve ultraviyole ışık gibi elektromanyetik radyasyonun kullanımı vardır.
Sifon kullanımı, sıcak su kullanımı, bulaşık ve çamaşır temizliğinde suyun boşa kullanımını engellemenin yollarını bulunmalı. Bulaşık ve çamaşır makineleri tercih edilerek suyun daha az tüketilmesi sağlanmalı. Yüksek verimli sifon kullanımı ile tuvaletlerde su tasarrufu 16 litreden 4 litreye indirilmeli.
Birleşik Krallık. İngiliz musluk suyu, İsviçre ve Kanada'nınki ile aynı sebeplerden dolayı dünyanın en temiz sularından biridir. Birincisi, İngiltere, İskoçya ve Galler'in kırsal kuzey bölgeleri, ülkenin çoğu için önemli bir içme suyu kaynağı olan çok sayıda tatlı su gölüne veya gölüne ev sahipliği yapmaktadır.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Endüstriyel atıklar, tarım ilaçları ve gübreleri, evsel atıklar, sanayi işlemleri sırasında ortaya çıkan atık sular, maden atıkları, petrol ürünleri ve gemi atıkları su kirliliğine neden olan faktörler arasındadır. Ayrıca, yağmur suları ve yüzey akışı yoluyla çevreden taşınan kirlilik de su kaynaklarına ulaşabilir.
Oysa ki kullandığımız dezenfektan ve deterjanlar sularımıza karışıyor ve kirlenmesine neden oluyor. Suyun miktar ve kalite olarak yetersiz hale gelmesi toplumda en temel ihtiyaçların bile karşılanmamasına neden olur.
Su, dünya üzerindeki her ekosisteminin en az oksijen kadar olmazsa olmaz bir parçasıdır. Doğal su kaynakları aşırı tüketildiğinde, tatlı su miktarı azaldığında hatta suyun kalitesi bozulduğunda bile yaşamsal devamlılık riske girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri