Tarım sektörünün su kirliliğiyle mücadelede önemli bir rol oynadığı düşünülürse, doğal tarım yöntemleri benimsemek, tarımsal ilaç kullanımını azaltmak, gübrelerin bilinçli kullanımını sağlamak ve toprak erozyonunu önlemek su kirliliğini azaltmada etkili önlemlerdir.
Plastik kullanımını azaltmak, geri dönüşüme uygun ürünleri çöpten ayrıştırmak, doğada kaybolmayan ürün kullanımını sınırlandırmak, su tüketimine dikkat etmek su kirliliğini önlemek adına yapabileceklerimiz arasındadır.
Su Kirliliğinin Etkileri
Su Kaynaklarının Azalması: Kirlilik, su kaynaklarının daha az kullanılabilir hale gelmesine neden olur ve kirlenmiş suyun arıtılması zorlaşır. Bu da içme suyu kaynaklarının azalmasına sebep olur.
Su Kirliliğinin En Yaygın 6 Nedeni: Kanalizasyon ve atıksu, tarımsal akıntı, endüstriyel atıklar, petrol sızıntısı, denizlerdeki çöp yığını ve plastik kirliliği, radyoaktif atıktır.
İlgili 28 soru bulundu
Atık toplama ve geri dönüşüm verimliliğinin arttırılması ile birlikte programların teşvik edilmesi, plastik atık zincirlerinin kurulması, deniz atıkları ile ilgili daha caydırıcı yasaların ya da düzenlemelerin yapılması denizlerin temizlenmesi için izlenebilecek en temel yollardır.
Fabrikalardan filtrelenmeden veya yetersiz filtrelenerek salınan zehirli maddeler. Atık tesislerinde ayrıştırılmadan sulara salınan kanalizasyon atıkları Yanlış kullanılan atık sahaları Küresel ısınma nedeniyle su ekosisteminin değişmesi.
Su kirliliğinin önlenmesi için evde alınabilecek birçok önlem bulunuyor. Geri dönüştürülebilir ürün kullanımı, çöpleri ayrıştırmak, giderlere atık madde atmamak, suyu verimli kullanmak, yağı asla gidere dökmemek, kimyasal temizleyicilerden uzak durmak evde alınabilecek önlemlerin başında geliyor.
Yeraltı sularının kirlenmesi, yağmur sularının toprağa düşüp alt katmandaki temiz suya geçmesiyle başlar. Kanalizasyon sularının, evsel atıkların, endüstriyel atıkların bilinçsizce ve plansız bir şekilde toprak altındaki su kütlesini kirletmesi de başka bir kirlilik kaynağı olarak söyleyebileceğimiz etkenlerdir.
Su kirliliği genelde kimyasal maddeler, mikroorganizmalar, plastik atıklar gibi zararlı maddelerin nehir, göl, okyanus gibi su kütlelerini kirlettiğinde, bu suların kalitesini düşürerek hem çevre için hem de insan için zararlı hale geldiğinde ortaya çıkar.
Su kirliliğine neden olabilecek kimyasal atıkların farklı bir yerde muhafaza edilmesi ve denizlere boşaltılmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Bunun için fabrika ve endüstriyel şirketler filtreleme yöntemleri ve kimyasal atık muhafaza eden sistemler geliştirmeleri gerekmektedir.
Kuraklık ve çölleşme oluşturması, Ormanlık alanların azalmasına, böylelikle dünyadaki oksijen oranının azalmasına sebep olması, Kalitesiz su sebebiyle tarımda azalma, sağlıksız ürünlerin yetişmesi gibi durumlar su kirliliği sebebiyle meydana gelir.
Su için noktasal kaynaklı kirliliğin başlıca sebepleri kanalizasyon ve atık su arıtımıdır. Yayılı kirliliğin başlıca sebepleri ise tarım faaliyetleri ve termik santrallerdir (hava yoluyla).
Damıtma, saf su elde etme yöntemidir. Bu yöntemde zararlı mikroorganizmalar yok edildiği gibi yararlı mineraller de yok edilir. Temiz bir kabın içerisinde kaynatılan su buharının ince ve uzun bir boru yardımıyla farklı bir kaba aktarılmasıyla başlayan damıtma işlemi sırasında su diğer kaba aktarılırken soğur.
Su kıtlığının 3 nedeni
Bilinçsiz tarımsal sulama, kirlilik ve nüfus artışı su kıtlığının başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. Dünyanın erişilebilir tatlı sularının yüzde 70'i tarımda kullanılırken, verimsizlik ve yanlış tarım yöntemleri nedeniyle kullanılan suyun yüzde 60'ı israf ediliyor.
Okyanus, göl ve nehir gibi su kaynaklarının plastik atıklar, kimyasal atıklar ve mikroorganizmalar gibi zararlı maddelerden kirlenmesine ve suyun çevreye ve insan sağlığına zararlı hale gelmesine su kirliliği denir. Su kirliliği, yaşamın her alanını olumsuz etkilediğinden dolayı canlı yaşamı için büyük risktir.
Su kirliliği arttıkça insan hayatı ve doğa için büyük bir tehlike ortaya çıkmakta. Dünyada atık suların %80'inin nehirlere, okyanuslara ve göllere boşaltılması temiz suların azalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla içme suları da azalmaya başlıyor.
Su kirliliğinin etkileri
Kolera ve tifo gibi hastalıklar, kirli içme suyu tüketimi sonucunda ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar ciddi ishal, dehidrasyon ve bazı durumlarda ölüme yol açabilir. Kirli suyla temas, cilt enfeksiyonlarına, egzama ve diğer cilt rahatsızlıklarına neden olabilir.
Temiz, boş bir sprey şişesinde bir ölçü sirke ile bir ölçü suyu karıştırın. Çözeltiyi plastiğin üzerine püskürtün. Plastiği tamamen ıslatan sirke çözeltisiyle plastiğe bolca püskürtün. Sirke, sert yüzeyleri dezenfekte etmenin yanı sıra yağ, küf ve sert su lekelerini çıkarmada iyidir.
Naylon ve polyester kıyafetler satın almak yerine yüzde 100 pamuklu giysiler tercih ederek gardırobunuzu plastikten arındırabilirsiniz. Evinizde hâlihazırda bulunan plastikleri ayrıştırarak plastik geri dönüşüm kutularına atabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri