Sıvıların içinde bulundukları kabın tabanına basmasıdır. Sıvı basıncı; yüksekliğe ve sıvının cinsine bağlıdır. Sıvı basıncı sıvı miktarına ve kabın şekline bağlı değildir. Sıvılarda derinlik arttıkça basınç da artar.
*Sıvının derinliği artarsa sıvı basıncı artar, derinlik azalırsa sıvı basıncı azalır.
Atmosfer basıncının yükseklik arttıkça azalması hava araçlarının herhangi bir referans noktasına göre yüksekliğini (irtifa) hesaplamada yaygın olarak kullanılır.
Vücutta dehidrasyon meydana geldiğinde ADH salınır ve böbreklerde su tutulumu meydana gelir. Bunların yanında vücuttaki su miktarına bağlı olarak kan basıncı da artabilir.
· Sıvı Basıncı, Kabın Şekline ve Kaptaki Sıvı Miktarına Bağlı Değildir. Sıvıların içine kondukları kabın yüzeylerine uyguladığı kuvvet, basınç kuvveti olarak adlandırılır.
İlgili 17 soru bulundu
Sıvıların basıncı;
Sıvının hacmine ve kabın şek- line bağlı değil,sıvı yoğunluğu ve sıvı derinliğine bağlıdır.
Sıvı basıncı, sıvının ağırlığından dolayı bulunduğu kabın her noktasına uyguladığı basınçtır. Sıvı basıncı o noktanın sıvı sütununun ağırlığı kadardır. ( Sıvı basıncı= yükseklik x yoğunluk x yer çekimi ivmesi ). Sıvı basıncı kabın biçimine ve genişliğine bağlı değildir.
Örneğin; önemli bir kısmı sudan oluşan kan miktarındaki azalmaya bağlı olarak dolaşım problemleri, kalp sorunları, su dengesini korumaktan sorumlu olan böbrek fonksiyonlarında bozulma ve beyin-omurilik fonksiyonlarında aksama görülebilir.
Örneğin vücudumuzdaki su azalmaya başladığında kan hacmi azalır ve kan basıncı değişir. Kan hacmi azaldıkça vücuttaki tuz ve mineral derişimleri artmaya başlar ve ozmotik denge bozulur.
Yüksek tansiyonun en temel nedeni aşırı tuz tüketimi, hareketsiz yaşam, sigara alkol tüketimi, obezite, diyabet ve strestir. Yüksek tansiyonu olan kişilerin mutlaka sağlıklı beslenmeleri, sigarayı bırakmaları, egzersiz yapmaları ve kilo vermeleri gerekmektedir.
Atmosferde bulunan gazların birbiriyle olan ilişkilerinde ve tanımlamalarda; sıcaklık, basınç, yoğunluk ve hacim önemlidir. 1- Eğer sıcaklık sabit ise, gazın yoğunluğu basınçla doğru orantılıdır, hacim ise basınçla ters orantılıdır. Bundan dolayı basınç yükseldikçe yoğunluk artar ve hacim azalır.
Basınç, yüzey ile ters orantılıdır.
Yükseklik arttıkça yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu azalmakta ve bunun sonucu olarak atmosfer basıncı da azalmaktadır.
Dalış esnasında dalgıçların vücuduna etki eden basınç gitgide artar. Dalgıcın soluduğu havanın da basıncı aynı oranda artar. Dalış uzadıkça ve derinlik arttıkça dalgıcın vücudunda daha fazla basınçlı hava soğurulur.
Örneğin musluktan akan suyun aşağı doğru hızı artar ve kesiti daralarak incelir. 3-) Akışkanın hızının arttığı yerde basıncı azalır.
Yerçekimi ile basınç arasında doğru orantı vardır. Yerçekimi arttıkça basınç artar, yerçekimi azaldıkça basınç azalır. Yükseldikçe basınç azalır.
Bunlardan en önemlisi ise, eşanjör cihazının arızalı olmasıdır. Bunun yanında tesisatta kaçak ya da sızıntı olması, banyodaki gider vanasının bozulması, tesisat borularının ek yerlerinden su patlaması ve su kaçırması gibi durumlarda kombinin su basıncı sürekli olarak düşer.
basıncı da yükseklikle azalır.
atmosferin alt tabakalarının yoğunluğunun daha fazla olmasıdır. Yükseklere çıktıkça yerçekimi etkisi azaldığı için atmosfer gazlarının molekülleri arasındaki mesafe daha fazladır. Bu yoğunluğun azalmasına neden olmaktadır.
Bunlarla birlikte işlenmiş gıdalardan uzak durarak, sigara-alkolü bırakarak, düzenli egzersiz yaparak, uyku düzenine dikkat ederek, stresten uzak durarak, kafein tüketimini sınırlandırarak ve düzenli tansiyon takibi yaparak kan basıncını düşürebilir ve yüksek tansiyonu kontrol altına alabilirsiniz.
Suyun Yoğunluğu
Su donduğunda kristal yapıda olup moleküller arasında boşluklar meydana gelir. Bu nedenle daha fazla yer kaplar. Hacmi artar, yoğunluğu azalır.
a. Yoğunluk - Sıcaklık İlişkisi: Su dahil çoğu sıvı, soğutulunca büzülür ve ağırlaşır. Suyun sıcaklığı arttıkça yoğunluğu azalır ve hafifler, sıcaklığı azalırken yoğunluğu artar. Yoğunluk ile sıcaklık arasında ters bir ilişki vardır.
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir. Günde 2-3 litreden fazla su içmemeye dikkat edin.
Basınç kavramı uygulanan dik kuvvetle doğru orantılıdır. Yüzey alanıyla ise ters orantılıdır. Basınç kuvveti arttıkça artmakta yüzey alanı arttıkça ise azalmaktadır. Basınç kuvveti yüzey alana ve dik kuvvete bağlıdır.
Sıvı Basıncı Nedir? Sıvılar da katılar gibi kütle çekim kuvveti etkisi altındadır. Katılardan farklı olarak sıvılar akışkandır, konuldukları kabın şeklini alırlar. Bu yüzden bulundukları kabın yalnız tabanına değil, temas ettikleri bütün yüzeylere dik olarak kuvvet uygularlar.
Evet. Katılarda basınç kuvveti cismin ağırlığına eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri