Bunun dışında TBMM, Cumhurbaşkanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde çalışan kamu görevlileri, askeri işyerinde çalışan sivil kamu görevlileri, TSK ve MİT mensupları ile Emniyet Mensupları ve Ceza İnfaz Kurumlarında çalışan kamu görevlileri sendikalara üye olamazlar.
üye olamazlar ve sendika kuramazlar.” ibaresi dikkate alındığında, bu Kanunun kapsamı dahilinde bulunan üniversite, fakülte, enstitü ve yüksekokulların yönetim kurulu üyelerinin sendika üyesi olamayacakları anlaşılmaktadır.
Daire başkanları, fakülte dekanları, enstitü ve yüksekokul müdürleri sendika üyesi olabilecek.
SENDİKA ÜYESİ OLABİLİR !
Anayasa Mahkemesinin, 13/9/2023 tarihli, 2023/156 Karar ve 2023/92 Esas sayılı kararıyla, Daire Başkanları, Fakülte Dekanları, Enstitü ve Yüksekokulların Müdürleri ile bunların yardımcılarının sendikalara üye olması ve sendika kurmasının önündeki engel kaldırılmış oldu.
Bakanlıktan verilen cevapta, il milli eğitim müdür yardımcılarının, ilçe müdürlerinin üst amiri olduklarından sendika üyesi olamayacakları belirtildi.
İlgili 28 soru bulundu
Sendikalara üye olmak serbesttir. Kamu görevlileri çalıştıkları işyerinin girdiği hizmet kolunda kurulu bir sendikaya üye olabilirler.
Sendika üyeliği şartları: Madde 20 – Onaltı yaşını doldurmuş olup da bu Kanuna göre işçi sayılanlar, işçi sendikalarına üye olabilirler. Onaltı yaşını doldurmamış olanların üyeliği kanuni temsilcilerinin yazılı iznine bağlıdır. Bu Kanun anlamında işveren sayılanlar işveren sendikalarına üye olabilirler.
Türkiye'de kamu görevlilerinin sendika kurma hakkı 25 Haziran 2001 tarihinde kabul edilen 4688 sayılı Kanunla düzenlenmiştir. Bu Kanunun 15. maddesinde, yüksek yargı organlarının başkan ve üyelerinin, hâkim ve savcıların sendikaya üye olmaları yasaklanmıştır.
Bu itibarla, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 15, 18, 19/d ve 20/d maddelerinde düzenlenen üniversite, fakülte, enstitü ve yüksekokul yönetim kurulu üyelerinin sendika üyesi olamayacakları mütalaa edilmektedir.
2822 s.Sendikalar Kanunu aynı mesleği yerine getirenler arasında ortak yarar bulunmasına rağmen, meslek esasına dayanarak sendika kurmalarını yasaklamıştır. Buna karşılık işyeri hekimlerinin Anayasa ve Sendikalar Kanunu karşısında örgütlenme ve örgüte üye olma özgürlüğünden yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.
Sendikaya üye olamayacak memur kadrolarına vekalet edenleride ssendika üyesi olamayacakları
Kamu görevlilerinin aday olması veya deneme süresine tabi olması sendika üyesi olmasına engel olmamaktadır. Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca aday devlet memurlarının kamu görevlisi sendikalarına üye olmalarına engel bir durum bulunmamaktadır.
İşçi veya işverenler aynı işkolunda ve aynı zamanda birden çok sendikaya üye olamaz. Ancak aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlere ait işyerlerinde çalışan işçiler birden çok sendikaya üye olabilir.
Üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, işçi statüsü dışındaki, 4688 sayılı kanun ile sendikaya girmesi yasaklanmamış; Öğretim Üyesi, Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi, Öğretmen, Müdür, Müdür Yardımcısı, Müfettiş, Şube Müdürü, Şef, Memur, Hizmetli, Aşçı, Teknisyen, Fizyoterapist, Şoför, Hemşire, VHKİ, ...
-Sendika üyeliğinde beyaz yaka mavi yaka ayrımı yapılmaksızın iş yerinde 4857 sayılı İş Kanuna tabi tüm çalışanlar sendikaya üye olabilir.
Sendikaya Üye Olunca İşverenin Haberi Olur Mu? Sendikaya üye olmanızdan işveren haberdar olmaz.
Bu kararla birlikte daire başkanları, enstitü ve yüksekokul müdürleri ile yardımcılarının sendika kurucusu ve üyesi olmaları mümkün hale gelmiş oldu.
Tüm dünyada olduğu üzere maalesef ülkemizde de cezaevi infaz koruma memurları sendika üyesi olamamaktadırlar.
Bu doğrultuda avukatlar işçi ve işveren olmalarına göre ancak ilgili iş kolunda yer alan sendikaya üye olabileceklerdir. Dolayısıyla avukatların sendika çatısı altında örgütlenebildikleri görülmektedir.
Dava konusu kuralla, Millî Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dâhil olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında çalışan sivil memurlar ve kamu görevlilerinin sendika kurması ve sendikalara üye olması yasaklanmıştır.
Bunun yanı sıra, ülkemizde demokratikleşme ve hukuk devleti ilkeleri gereği emniyet teşkilatı içerisindeki polislerin dernek kurma ve sendika özgürlüğünden istifade etmesi zorunludur. Halihazırda polisler sendikal haklardan faydalanamamaktadır.
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 15/j bendi emniyet hizmetleri sınıfı ve emniyet teşkilâtında çalışan diğer hizmet sınıflarına dâhil personeli sendika üyesi olamayacak gruplar arasında saymıştır.
Sarı sendika, işçiden çok işverenin menfaatlerini kollayan, sermaye çevreleriyle iş birliği içinde bulunarak işçi haklarının alınmasına yönelik hareketleri engelleyen ve kısıtlayan sendikadır.
İşyeri veya işletmenin tamamını sevk ve idareyle yetkili işveren vekillerinin dışında işyerinde çalışan herkes sendikaya üye olabilir, toplu iş sözleşmesinden de yararlanabilir diyorum.
Üye olurken e-Devlet şifresi yanında işçiye ait cep telefonu ve nüfus cüzdanı da yanında bulunmalıdır. Aşağıdaki linki tıklayarak sendikamıza üye olabilirsiniz. Sendikaya Üye Olunduğunda Ücretten Kesinti Olur Mu? Çalışılan işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalayıncaya kadar işçinin ücretinde herhangi bir kesinti olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri