Saf su, doğada bulunmayan bir maddedir. Bu sebeple de saf su nasıl yapılır sorusu sıklıkla sorulur. Suyun elde edilmesi için laboratuvarda çalışma yapılır. Su filtreleme, iyon değişimi yanı sıra damıtma, deiyoniasyon ve en sonunda da reverse osmosis işlemlerinden sonra saf su elde edilir.
Bunun yanında patlama sorunu bir şekilde halledilse bile çok küçük miktarda su üretebilmek için çok fazla hidrojen ve oksijene gereksinim duyulduğundan işlem hem pratik değildir hem de maliyeti anormal yüksektir. Aslında su Dünya'da üretilmemektedir.
Doğada su katı, sıvı ve gaz hâllerinde görülür. Kimyasal formülü (H2O) 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan meydana gelir. H+ iyonu içeren bir madde ile (ör. asit) ve OH- iyonu içeren maddenin (ör: baz) verdiği nötralleşme tepkimesi ile oluşur.
Yağışın çoğu okyanuslara yada toprağa düşerek yerçekiminin etkisiyle yüzey akışı olarak akar. Akışın bir kısmı vadilerdeki nehirlere karışır ve buradan da nehirler vasıtasıyla okyanuslara doğru hareket eder. Yüzey akışları ve yeraltı menşeyli kaynaklar tatlı su olarak göllerde ve nehirlerde toplanır.
Baraj ve göl gibi içme suyu kaynaklarından gelen su, içme suyu arıtma tesisine önce giriş yapısından gelir. Ardından, havalandırma yapısına giren su, burada havalandırılır. Aynı zamanda, suyun içindeki oksijen miktarı artırılır ve ön klorlama işlemi yapılır. Buradan çıkan su, ozon temas tankına gelir.
İlgili 21 soru bulundu
Yani suyun kökeni Kuiper Kuşağı'ndaki kuyrukluyıldızlar olabilir. Her türlü yaşamın kaynağı olan su, 4,5 milyar yıl önce Dünya oluştuktan yüz milyonlarca yıl sonra yabancı bir madde olarak, donmuş parçalar halinde uzaydan geldi dünyaya.
Yeraltı suları yerüstünden yer altına sızan suların buradaki gözenekli tabakaların(kumtaşı, çakıltaşı) veya, kırıklı, çatlaklı (kireçtaşı) kayaçların içerisindeki boşlukları doldurmasıyla oluşur. Suyu içinde biriktiren bu tür kayaçlara “akifer” denir.
Saf su, doğada bulunmayan bir maddedir. Bu sebeple de saf su nasıl yapılır sorusu sıklıkla sorulur. Suyun elde edilmesi için laboratuvarda çalışma yapılır. Su filtreleme, iyon değişimi yanı sıra damıtma, deiyoniasyon ve en sonunda da reverse osmosis işlemlerinden sonra saf su elde edilir.
Saf su, içerisinde önceden var olan minerallerin destilasyon, damıtma, ters ozmoz, iyon değişimi, filtreleme gibi tekniklerle alınmış su demektir. Saf suyun içerisinde özellikle çocuklar ve yaşlılar için gereken sülfat, magnezyum, bikarbonat, klorür, kalsiyum gibi mineraller yoktur.
Canlı su elde etmek için, öncelikle suyu, cam, testi ya da porselenden yapılmış kabın içerisine koymalıyız. Sonra, bu suyun içerisine ametist, pembe kuvars gibi dağ taşlarından birini güzelce yıkayıp koymalıyız. Taşları suyun içerisine koyup, 1-2 saat bekledikten sonra suyu içebilirsiniz.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Saf su renksizdir. Fakat derin suda ışık deniz tabanından ansımadığı için koyu mavi bir renk alır. Bunun ardında temel fizik nedenleri vardır. İnsan gözü 380-700 nanometre arası dalga boyundaki elektromanyetik ışınımı algılayabiliyor.
Gezegenimizde bulunan okyanuslar, denizler, haliçler, mercan resifleri, nehirler, göller ile kıyı alanları vb. su kütleleri su / sucul ekosistemlere en belirgin örneklerdir ve bazı bitkiler ile makroomurgasızlar, makrofitler, fitoplankton, fitobentoz ve balıklar vb. çok sayıda canlı bu ekosistemlerde habitat oluşturan ...
Suyu üretmek çok basit, sorun suyu laboratuvarda üretebilmekte değil. Suyu doğrudan hidrojen ve oksijen atomlarından sentezleyen tepkime, aynı zamanda son derece egzotermik (ısı yayan) bir tepkime.
Dünya'daki suyun ise sadece %2,5'ini (10.633.450 km3) tatlı sular oluşturuyor. Küresel ölçekte su tüketimi her geçen gün artıyor. Ayrıca küresel ısınma nedeniyle iklimdeki değişim, aşırı hava olaylarının sıklaşması ve temiz su kaynaklarının kirlenmesi, temiz tatlı su kaynaklarının giderek tükenmesine neden oluyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Sakarya Tarım İl Müdürlüğü'nde çalışan bir mühendis havadan su elde eden bir düzenek geliştirdi. Memduh Uçar,(46) elektrik ya da başka bir sisteme bağlı olmayan 0,25 metreküplük düzenekten 11 ila 16 litre su elde etmeyi başardı.
Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde kabul edilmektedir. Bu özellikler dikkate alındığında içme suyunun saf özellikte olduğu ortaya çıkmaktadır.
Evet, kar suyu saf sudur. Yağmur suyuda saf sudur, her ikiside, denizlerden, dere veya göllerden buharlaşırken katkıları ve atıkları aşağıda bırakırlar.
Arıtılmış sular ise bütün sağlık örgütleri tarafından onaylanmış şekilde içtiğiniz suyun kalitesini arttırır ve temizliğini sağlar. Bu durumda kolaylıkla söyleyebiliriz ki arıtılmış su saf su değildir.
Kaynatma Yöntemi
Suyu kaynatmak pek çok zararlı mikroorganizmanın yok olmasını mümkün kılmaktadır. Suyu birkaç dakika kaynatıp sonrasında biraz bekleterek tüketmek suyun zararlı maddelerden arınmasını, minerallerin ise yok olmamasını mümkün kılmaktadır. Suyu 2-3 dk kaynatmak yeterli olacaktır.
Demineralizasyon yapılan işlemlerle suyu içinde bulunan minerallerden arındırma olarak tanımlanabilir. Kısaca suyun kaynatılarak buharlaştırılması ve daha sonra özel bir bölümde soğutularak suya dönüştürülmesi ile elde edilmektedir şeklinde tarifi yapılabilir.
Tip 3 saf su, yaygın olarak cihaz besleme suyu olarak adlandırılan, en düşük kaliteli ve en düşük maliyetli laboratuvar suyu üretme tekniğidir. Ultra saf su üretmek için ön arıtma amacıyla Tip 3 su tercih edilir. Kirleticilerin yaklaşık %90-99'unu gideren ters ozmos (RO) kullanılarak üretilir.
“Yerin kaç metre altından su çıkar?” sorusunun cevabını bulabilmek için kaynağın derinliğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir.
-Yer altı su tablasının bir akarsudan daha yüksek irtifaya sahip olması durumunda yer altı su tablası akarsuyu beslemektedir. -Hidrostatik basıncın atmosfer basıncından yüksek olduğu nokta topoğrafik yüzeyin üzerinde kalıyorsa su belirli bir debiyle yüzeye çıkar.
Yerkabuğu bazı bakterilere ve kirleticilere karsı doğal filtre olarak görev yaptığından yeraltı suları, çoğu yüzey sularından daha temizdir. Çoğu yeraltı suyu asılı tanecik, bakteri veya organik madde içermez. Bu sebeple yeraltı suları berrak ve kokusuzdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri