Su molekülleri polardır (hidrojenlerin bulunduğu tarafı kısmi pozitif, oksijenin bulunduğu kısmı ise kısmi negatif yüklüdür) ve bükülmüş bir yapıya sahiptir.
Suyu oluşturan atomlardan biri hidrojen, diğeri ise oksijendir. Her iki atomda birbirinden farklı niteliklere sahiptir. Kimya alanında birbirinden farklı atomların bir araya gelerek aralarında oluşturduğu bağa polar bağ denilir. Bu tanımdan yola çıkıldığında h2o kimyasal bileşiğinin apolar olmadığı ortaya çıkmaktadır.
Suyun kendine özgü bir çok özellikleri mevcuttur. Su; oksijen ve hidrojen arasında polar kovalent bağ ile oluşmuştur. Suyun dipol (polar= kutuplu) yapısı vardır. Su damlacıklarının bir arada durmasını kohezyon kuvvetine, su damlacıklarının farklı moleküllere yapışmasını ise adezyon kuvvetine örnek verebiliriz.
Su bir polar moleküldür. Oksijen atomu bölgesi kısmen negatif, hidrojen atomları bölgesi ise kısmen pozitif yük gösterir. Öte yandan elektron dağılımı yukarıda olduğu gibi kutuplaşma göstermeyen veya kısaca APOLAR moleküller denir.
Diğer bir deyişle, su molekülündeki atomları bir arada tutan bağlar polar kovalent bağlar olup, molekülde oksijenin bulunduğu bölge kısmi eksi, hidrojenler ise kısmi artı yük taşırlar. Şekil olarak V harfine benzeyen su molekülü polar bir moleküldür.
İlgili 24 soru bulundu
Polar bağ, farklı tür atomların bir araya gelerek vektörel olarak net kuvvetin sıfırdan farklı olduğu bağ türüdür. Karbondioksit, su, metan vb farklı atomlar içeren kovalent bağlı bileşikler örnek verilebilir.
Su en yaygın ve iyi çalışmış polar çözücüdür, ancak etanol, metanol, aseton, asetonitril ve dimetil sülf oksit gibi diğerleride mevcuttur. Çözücü polaritesini sınıflandırmak için başka çözücü ölçekleri de kullanılsa da polar çözücülerin genellikle yüksek bir dielektrik sabitine sahip olduğu bulunmuştur.
Aynı cins atomlar arasındaki bağ apolar kovalent bağdır. Farklı ametaller arasında oluşan bağa polar kovalent (kutuplu) bağ denir. Elektronlar iki atom arasında eşit olarak paylaşılmadığından kutuplaşma oluşur ve buna polar kovalent bağ denir.
Eğer bağların oluşturduğu dipol momentlerin bileşkesi sıfır ise apolar olduğunu eğer sıfırdan farklı bir sayıysa da polar olduğu söylenebilir. C ve H atomları ile meydana gelen moleküller apolar iken diğer atomlardan meydana gelmekte olan moleküller ise polar olarak ifade edilebilir.
Eğer farklı tür atomlar bir araya gelerek bağ oluşturuyorsa buna polar bağ denir. Ancak eğer aynı tür atomlar bir araya gelmek suretiyle bağ oluşturuyorsa buna apolar bağ ifadesi verilir. Yani atomlar arasındaki cins ve farklılık üzerinden apolar ile polar moleküller birbirinden ayırt edilmektedir.
Su, kendi polarlığından dolayı polar ve yüklü maddelere apolar maddelerden daha farklı davranır. Su molekülleri polardır (hidrojenlerin bulunduğu tarafı kısmi pozitif, oksijenin bulunduğu kısmı ise kısmi negatif yüklüdür) ve bükülmüş bir yapıya sahiptir.
Apolar bağ, kutupsuz bağ demektir. Örneğin O2, N2, H2 molekülleri aynı cins atomlardan oluşmuş iki atomlu moleküllerdir ve bu atomlar arasındaki bağ apolar kovalent bağdır.
Şekerdeki (sakkaroz) oksijen ve hidrojen atomları arasındaki bağlardaki (O-H bağları) hidrojen kısmi pozitif ve oksijen kısmi negatif yükler alır. Bu nedenle şeker polar bir moleküldür.
NaCl, farklı tür atomların birleşmesi ile oluştuğundan dolayı polardır.
Kimyasal açıdan alkol (etil alkol, etanol) polar, uçucu, higroskopik ve parlayıcı bir sıvıdır.
yağların depo şekli olup, yağ asitlerinin gliserolle yapmış oldukları mono-, di- veya triaçil gliserol esterleridir. oksidasyonu ile 9 kcal'lik enerji açığa çıkar. Çünkü yağlar, karbonhidratlar ve proteinlere nazaran daha indirgenmişlerdir, Bunun yanı sıra yağlar çok apolar olduklarından susuz depolanırlar.
Bağ yapmamış bir çift elektronu olduğundan molekül şekli üçgen piramittir, bu yüzden polar bir moleküldür.
Kısmen çift kutup oluşturan bağlara polar kovalent bağ ismi verilir. Polar bağlarda net olan kuvvet sıfırdan genelde farklıdır. Bağı meydana getiren iki element atomunun arasında bulunan elektronegatiflik değerinde görülen fark artması durumunda bağın polarlığı da aynı ölçüde artar.
Başka bir deyişle; polar maddeler polar çözücülerde, apolar maddeler apolar çözücülerde çözünürler. Bunun nedeni şu şekilde açıklanabilir. Polar bileşiklerde moleküller arası çekim kuvveti oldukça kuvvetlidir. Molekülün negatif yüklü kısmı öteki molekülün pozitif yüklü kısmı tarafından çekilir.
Bu moleküller ile ilgili, I. F2 ve CI2 polar, Br2 ve I2 ise apolar moleküllerdir.
Ch3oh Apolar mı? Polar mı? Metanol kimyasal maddesi içeriğinde bulundurduğu OH ile kısmı negatif ve pozitif yükler içerir. Bu yüzden de polar bağ içerir ve polar maddedir.
Polar ismiyle bilinen kimyasal bağ pozitif kutup olarak ifade edilirken apolar kimyasal bağ ise negatif yani kutupsuz olarak ifade edilmektedir. C6H6 bileşiğinde kutuplaşma söz konusu değildir. Aynı gruba mensup olan atomlardan meydana gelen kimyasal bağlar, apolar bağ olarak tabir edilmektedir.
Şeker, suda iyonlarına ayrışmadan moleküler halde çözünür. ) polar olan su içerisinde çözünmez.
Su iyi bir çözücüdür. 1 oksijen atomu, 2 hidrojen atomuna simetrik olmayan bir şekilde bağlanmaktadır. Bu simetrisizlik durumu dengesiz bir yük dağılıma sebep olmakta ve bu da su molekülüne polar, yani kutuplu bir özellik kazandırmakta, suyun bu özelliği çok iyi bir çözücü olmasını sağlamaktadır.
SUYUN ÇÖZÜCÜ ÖZELLİĞİ
Dipolar özelliğinin bir sonucu olarak su, diğer sıvılardan çok daha iyi bir çözücüdür. Kristal haldeki tuzlar ve diğer iyonik bileşikler kloroform ve benzen gibi apolar çözücülerde çözünmezler halbuki su içinde kolaylıkla çözünürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri