Emiş hattı tıkanırsa hidrofor susuz çalışır. Su olmadan çalışan hidrofor, pompa çark ve kademelerini tahrip eder ve böylece elektrik motoru yanar.
Pompa susuz kaldığı zaman hasar görür. Hasar görmemesi için işletmeye alınacağı zaman kuru çalışmaya karşı koruma sisteminin çalışıyor olması önemlidir.
Makinayı çalıştırmadan önce pompaya yeterli miktarda su doldurduğunuzdan emin olun. Motoru su pompa içerisinde su yokken çalıştırmaya çalışmayın aksi takdirde pompa aşırı derecede ısınır. Pompanın susuz şekilde uzun süre çalıştırılması pompa contası ve keçelerine hasar verir.
Hidrofor içinde su bulunmadığında, hidrofor otomatiği çarkın daha hızlı dönmesini sağlayacak direnç yoktur, bu da yatak milinin ve diğer bileşenlerin aşırı ısınmasına neden olur. Bu durum mil ile temas eden çark parçalarının erimesine, çarkın mile yapışmasına ve milin hareket etmesine engel olabilir.
Hidroforlar için su deposu şart mı? Hidroforun amacı, su tankında bulunan suyu, hava ile basınçlandırıp uzak noktalara pompalamaktır. Su tankının bir diğer amacı ise üstünde yardımcı elemanları taşımasıdır. Su ile orantılı hava basıncının artması için kapalı depo su tankına su verilmelidir.
İlgili 28 soru bulundu
Bazı insanlar bu iki cihazı karıştırabiliyor. Hidroforlar su basıncını yükseltmek için kullanılan cihaz tipleridir. Fakat pompalar mevcut olan bir suyu herhangi bir alana basmak için kullanılır. Bu iki cihaz arasındaki en fark budur.
Hidrofor sürekli çalışıyor!
Hidrofor pompa genleşme tankında bir arıza söz konusu olabilir. Çek valf arızası olabilir örneğin su kaçırıyor olması muhtemeldir. Şebeke suyu kesildiği için hidrofor devreye girmiş olabilir. Genleşme tankı lastiği patlak olabilir ya da tankın içerisindeki hava bitmiş olabilir.
Hidrofor Susuz Çalışırsa Ne Olur
Hidrofor otomatiği çarkın daha hızlı dönmesini sağlar. Bu durum, yatak milinin ve diğer bileşenlerin aşırı ısınmasına neden olabilir. Ayrıca, mil ile temas eden çark parçalarının erimesine, çarkın mile yapışmasına ve milin hareket etmesine engel olabilir.
Hidrofor sistemlerinde pompanın tesisata bastığı suyun tekrar pompa durduğunda depoya geri dönmemesini sağlar. Hidrofor sistemlerinde yaylı, sessiz ve yüksek debi geçirgenliği olan çekvafler tercih edilir. Pompanın çıkış kollektöründe çekvalf ile tesisatta sıkışan suyun basıncını gösterir.
Farklı Kapasitelerde Hidrofor Tankı Seçenekleri
Alan genişliğine ve ihtiyaç duyulan su akışına bağlı olarak 8 lt, 24 lt, 50 lt, 100 lt, 300 lt hidrofor tankı seçeneklerinden dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
Hidrofor havasını almak için önce su tankını suyla doldurmak gerekir. Ardından pompa yardımıyla havayı boşaltabilir ve hidroforu tekrar çalıştırabilirsiniz. Bunu yapmanıza rağmen hidroforunuz hala çalışmıyorsa onu kapatıp açmayı ve yeniden çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
İlk olarak, hidroforun pompasının bozuk olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer pompa bozuk değilse, hidroforun akış kontrol vana veya hidroforun içindeki filtrelerin tıkanık olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekmektedir. Hidroforun tesisatındaki bir tıkanıklık da su basmamasına neden olabilir.
Bir santrifüj pompanın çark giriş kesiti (impeller eye) alanı, pompa emme flanşı kesitinden her zaman küçüktür. Akışkan bu kesitten geçerken hızlanır ve dolayısıyla basıncı düşer (Resim 1). Debi ne kadar fazlaysa, bu kesitteki hız o kadar fazla olacağından dolayı, bu basınç düşüşü de aynı oranda fazla olur.
NASIL ÇALIŞIR? Dalgıç pompalarda; sızdırmaz motor, pompa gövdesinde bulunan bir pervaneyi döndürür. Pompa, pompalamak için büyük olan her şeyi filtreleyen bir giriş ekranı içerebilir. Pervane dönerken, basınç medyayı pompa girişine iter ve çark sıvıyı hızlandırır ve tahliye hattına zorlar.
Dalgıç pompanın kaç hp'lik bir güce sahip olduğu ile alakalıdır. 1 hp'lik bir dalgıç pompa saatte ortalama olarak saatte 0,75 kw / 750 watt'lık enerji harcar.
Dalgıç Pompa Sürekli Olarak Kaç Saat Çalışır? Dalgıç pompalar, kullanım amacına bağlı olarak yılda 1.000 ila 3.000 saat ve hatta su temini sırasında 3.000 saatten fazla çalışır.
Modele göre değişmekle beraber 7 metreden maksimum emiş yapabilir.
Derin Kuyu Dalgıç Pompalar, , Kullanma suyu temini, sulama ve yağmurlama sistemleri, yüzey sularının seviyesinin düşürülmesi, su sondajları, keson kuyularda, ilave ekipmanlarla " yangın hidroforu, bahçe sulama hidroforu , kullanma suyu hidroforu " olarak da kullanılmaktadır.
normlarına uygun bir çözüm olacaktır. Not: Bina içerisindeki basınç dağılımı öngörülürken, tesisatın hiçbir noktasında statik su basıncının 5 bar'ı (50 mSS) geçmemesine dikkat edilmelidir.
Neden Dalgıç Pompa Neden Su Çekmiyor, Niçin Su Basmıyor ? Dalgıç pompa su çekmiyor ise; susuz kalıp hava yapabilir, emiş filtresi tıkalı olabilir, pompaya enerji gelmiyor veya pompa borusu delik tıkalı olabilir tüm bu kontrollerin yapılması için deneyimli dalgıç pompa servisinden destek almalısınız.
Tanklara üretim sırasında 1-2 bar civarında hava basılır. Ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir.
Hidroforun çalışma prensibi şebeke sularının yetersiz olduğu noktalarda anında ve otomatik olarak devreye girerek suyu yukarıya pompalamaktır. Otomatik olması ve kullanıcıyı yormaması ile bu pompalar, su tankında bulunan suyu en kısa süre içerisinde hava ile basınçlandırıp istenen noktaya taşır.
Hidrofor çalışmıyorsa mutlaka depodaki suyu kontrol edin ve eğer su bitmişse doluncaya kadar bekleyin, pompaların havasını alın ve sonra tekrar çalıştırın. Kontrol panosunda arıza sinyallerini kontrol edin. Eğer arıza ışığı yanıyorsa reset atmayı deneyin. Böylece sistem sıfırlanacaktır.
Pompa dönüş yönünü doğru olup olmadığını kontrol ediniz. Su seviyesi hidrofordan yüksek veya aynı seviyede ise, çıkış vanasını kapayın, doldurma/hava alma tapasını çıkarıp emiş vanasını açıp bekleyin. Su gelince tapayı kapatın. Su seviyesi hidrofordan düşük ise, çıkış vanasını kapatıp emiş vanasını açınız.
Belli bir seviyede dolan depo sayesinde binalarda açılan herhangi bir çeşme suyun basıncını anında düşürmektedir. Depoyu tamamen doldurmanız tehlikeli olabilir. Bu nedenler kompesor yardımı ile hava elde edilir ve kompesor basınç otomatiği sayesinde basınç düştüğü an otomatik olarak devreye girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri