Su molekülleri arasındaki hidrojen bağları, meydana geldiklerinde ısıyı soğurur ve ısı değiştirir, bu da sıcaklık değişimlerini en aza indirir. Su, organizmaların ve ortamların ılımlı bir sıcaklığının korunmasına yardımcı olur. Su ısınması uzun zaman alır ve ısı uygulanmadığında sıcaklığını daha uzun tutar.
Diğer bir deyişle suyun ısı kapasitesi yüksektir.
Büyük su kütleleri yaz boyunca gün içinde güneşten isi depolar, fakat isı ancak birkaç derece değişir. ☐ Yüksek özgül isi okyanusları daha kararlı kılar. Su moleküllerinin bazıları, birbirleri arasındaki çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer. Bu buharlasmadır.
-renksiz, kokusuz, tatsız ve saydam bir sıvıdır. - içinde çözünmüş bulunan gazlardan ve tuzlardan ileri gelir. - renksiz, kalın tabakalar halindeyken mavimtrak renktedir. -genleşir, dolayısıyla suyun özgül ağırlığı azalır.
Su, diğer sıvılara oranla daha yüksek bir özgül ısıya sahiptir. ısısına sahiptir.
İlgili 20 soru bulundu
Su ısıtıldıkça sıcaklığı artar. Sıcaklığı artan suyun kinetik enerjisi de artar. Bu kendisini, suyu oluşturan moleküllerin daha hızlı hareket etmesi şeklinde gösterir.
Suyun, yani sıvının öz ısısı ise 4186 J/kg santigrat derece olarak ifade edilir. Özellikle standart olarak ele alınan bu öz ısı değeri, canlılar üzerinde önemli bir yere sahiptir.
Su molekülleri arasındaki hidrojen bağları, meydana geldiklerinde ısıyı soğurur ve ısı değiştirir, bu da sıcaklık değişimlerini en aza indirir.
Ayrıca aynı maddenin farklı hallerinde öz ısı değişir. Örneğin, buzun (katı) öz ısısı 2100 J/kg°C, suyun (sıvı) 4186 J/kg°C, su buharının (gaz) öz ısısı 2010 J/kg°C'dir.
Yüksek ısı sığası dolayısıyla su, sıcaklıktaki değişimleri en aza indirir. Örneğin, suyun özgül ısı sığası, kumunkinden yaklaşık beş kat fazladır. Güneş battığında toprak, denizden daha önce soğur ve suyun daha yavaş soğuması sonucu geceleri denize yakın yerlere ısı salınır.
Sıvı ve gaz hâlindeki maddelerde, tanecikler arasındaki uzaklığın katılara göre daha fazla olması nedeniyle, ısının iletim yolu ile yayılmasının zor olduğunu söylemiştik. Bu tür maddelerde ısı konveksiyon yoluyla yayılır.
Bir kapta bulunan sıvı ısıtılırsa sıcaklığı yükselir ve buharlaşma artar. Sıvının sıcaklığının yükselmesiyle meydana gelen buhar basıncı, sıvının yüzeyine etki eden basınca eşit olduğu an, sıvı kaynamaya başlar.
Donma: Sıvı maddelerin dışarıya ısı vererek katı hâle geçmesine donma denir. Örnek: Buzdolabına koyduğumuz suyun buza dönüşmesi, kışın göllerin donması. ➢ Donma olayında donan madde çevreye ısı verir, çevrenin sıcaklığı maddeden ısı aldığı için artar.
Tesisata doldurulan su, kazanlar veya herhangi bir ısı kaynağı tarafından, belirtilen sıcaklıklara kadar ısıtılır. Sistemde bulunan su, bu ısıtma işlemi sonucunda hacimsel genleşmeye uğrar, bu genleşme sonu- cunda sistemde basınç artar.
Su molekülleri de soğudukça birbirine yaklaşır fakat en büyük yoğunluğa +4 °C' ye geldiğinde ulaşır. Yani su moleküllerinin en yoğun olduğu hal katı hali değildir, +4 °C'deki (normal koşullarda 1 atm basınç altındaki) sıvı halidir.
Isı, bir enerji olduğu için skalerdir ve birimi joule'dür (J). Kalorimetre ile doğrudan ölçülebilir ya da termodinamik yasalarıyla matematiksel olarak hesaplanabilir.
Yani su en yüksek yoğunluğa +4 ℃ de ulaşır. Su molekülleri en yoğun +4 ℃ de bulunur.
Isı sığası veya ısı kapasitesi, bir maddenin sıcaklığını 1 °C değiştirmek için gerekli olan ısı miktarıdır. Başka bir ifade ile bir cismin ısısının sıcaklığına göre türevidir. Cismin kütlesi ile öz ısısının çarpımına eşittir (m.c).
Yaşamın temel kaynağı olan su, gezegenimiz üzerinde sınırlı bir kaynaktır ve günümüz dünyasında su kıtlığı ile mücadele etmek, her geçen gün daha da önemli hale gelmektedir. Sanayileşme, hızlı nüfus artışı ve iklim değişikliğinin etkileri, doğal su kaynaklarının hızla tükenmesine yol açmaktadır.
Canlı su:İçindeki hayatiyet unsurları zarar görmemiş, yoğunluğu az, şifa veren sudur. Yağmur suyu, zemzem suyu, deniz suyu, kaynağında akmakta olan su gibi. Ölü su:Hareket etmeden bir kapta bir süre beklemiş ve yoğunlaşarak şifa özelliği kalmamış sudur. İçildiğinde şifa olmaz, kanı koyulaştırır.
Su buharı, normal şartlar altında sıvı hâlde bulunan suyun gaz hâlidir. Su, her sıcaklıkta buharlaşabildiği için havada her zaman su buharı bulunur. Buharlaşma su yüzeyinden meydana gelir.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C'de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C'den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.
maddenin birim kütlesi tarafından kazanılan veya kaybedilen ısı miktarıdır. ∎ Bileşimine ve özellikle su içeriğine bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri