Otomobilde teklemelerin olması, yakıt tüketiminin artması, aracın geç çalışmaya başlaması, araç çalışırken çok fazla ses çıkarması ve performanstaki düşüş “Sübap arızası nasıl anlaşılır?” sorusunda bakılması gereken belirtiler arasında yer almaktadır.
Aracınızı çalıştırdığınızda veya araç hareket halindeyken birbirinden tamamen bağımsız iki ayrı metalin çok hızlı bir şekilde birbirlerine vurduklarını duyuyorsanız bu durum, subap vurmasına işaret eder.
Ayarı bozulmuş supaplar motor ısınırken kararsız rölantiye neden olabiliyor. Hava ve yakıt girişindeki senkronizasyon bozularak yüksek yakıt tüketimi meydana geliyor. Ateşleme sırasında motora uygun yakıt-hava karışımı gönderilmediği için motorda tekleme ve sarsıntı görülebiliyor.
Subap contalarının ve segmanların aşınması sonucunda motor yağı silindirin içine girer ve buradan atılabilmesi için yanması sağlanır. Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir.
Sübap kontrolünü kendin yap.! Bujiyi sök ve parmağınla buji deliğini tıka, ayak marşına orta hızda bas eğer hava parmağini zorluyorsa sübap sağlam, ama hiç hava gelmiyorsa sübap kesmiştir ya da sübap tırnakları kurtulmuş sübap boşa düşmüştür.
İlgili 39 soru bulundu
Subap ayarları bozulduğunda, motor içerisinde metal parçalar birbirine çarpar ve şıkırtı sesinin oluşmasına neden olur. Bu yakıtın artmasına, motorun performansının düşmesine ve zamanla büyük arızalara neden olur. Sabahları araç çalıştırılmaya çalışılırken, zor çalışıyorsa subapların sıkı olduğu düşünülebilir.
supap kesilince bir motor zamanlamalardan hiçbirini yapamaz. tamiri motorun durumuna göre en az 150 tl den başlar 400 500e kadar yolu var.
Supap arıza belirtilerinden bazıları; motorun fazla sesli çalışması, aracın ilk çalıştırıldığı sırada duman çıkması, aracın normalden daha geç çalışması ve performansında düşüş olmasıdır. Ayrıca aracın yakıt tüketiminde de artış görülür.
Aracın düzenli olarak yapılması gereken triger bakımı zamanında yapılmadığında aracın triger kayışı-zinciri kopar belirli bir süre çalışmaya devam eden pistonlar açık kalan subaplara vurur. Sonuç olarak subaplar ya yamulur ya da kırılır. Yapılması gereken aracın silindir kapağı sökülür. Subaplar yenileriyle değişir.
özellikle yüksek devirden ani olarak gaz kesip motor emiş yaptığı sırada oluyor. motor silindirin içine hava benzin karışımını almak istiyor fakat subap sapında bulunan keceler yıpranmışsa emişin etkisiyle yağ sübapların dibinden silindire yanma odasına sızıp beyaz dumana sebep oluyor.
Öncelikle ayarı bozuk subaplar motor ısınırken kararsız rölanti yapar. Motor rölantideyken tekleyerek kararsız çalışır. Konforsuz bir sürüş profili ortaya çıkar. Hava ve yakıt girişindeki senkronizasyon bozularak aşırı yakıt tüketimi gerçekleşir.
Subap ayarı motor soğukken yapılır. Sıcakken yapılan ayar bahsettiğiniz gibi genleşmeden dolayı yanlış olacaktır.
Otomobiller ya da motosikletler üretilirken motorlarının daha verimli çalışabilmesi için bu boşluklar zamanla değiştirilebilmektedir. Rutin bakımların aksatılması durumunda ya da şiddetli ısı altında kalan subap lastikleri erimesi durumunda subap ayarları bozulmaya başlar.
Yatak Vurma Sesi Nasıl Anlaşılır? Vuruntunun şiddetine göre, araç çalışırken ayağınızı gaz pedalına koyduğunuzda vuruntuyu az veya çok hissetme ihtimaliniz var. Bu durum, motor yatak vurmasına ait alâmetlerden sadece biri olarak karşınıza çıkabilir.
Her motorda sübap sesi gelir, yağ her zaman aynı basınçta yoğun gelmez kam mili ila sübap itme yerine. Böyleyken bazen bi gelir bir gelmez ses.Çok açık olursa ses gelir tik tik tik veya devirliyken tirrrrr şeklinde.Çok ses geliyorsa ayar yapılır.Soğukken daha çok gelir biraz ısınınca ses gider veya çok daha az gelir.
Subap kırılması veya eğilmesi genel olarak Triger kayışının kopması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple sadece subap kırılması olarak değerlendirmemek gerekir. Beraberinde Triger kayışının da getirdiği sorunlara ortak olur. Kısaca belirtmek gerekirse subap kırılırsa motor çalışmaz, çalışıyor ise tamamen durur.
LPG'nin yanma özelliği: LPG, benzin veya dizel yakıtların aksine sıvı değil, gaz halinde bir yakıttır. Bu nedenle, LPG'li araçların supapları, gazın hızlı yanma özelliği nedeniyle daha yüksek bir aşınma ve yıpranma riskiyle karşı karşıyadır.
Supap yayı, eksantrik mili onları açtıktan sonra, emme veya egzoz supaplarının tekrar kapanmasına izin verir. Supap yaylarından biri kırılırsa, supap tam olarak kapanamaz ve kompresyon kaçağı olur.
Bir motorda subap sayısınca itici bulunur. İticiler arızalandığında içerisinde bulunan yağ boşalır. Araç subap sesi yapar. Bu durumda ise hem rahatsız edici bir ses oluşur hem de aracın verimliliği azalır.
Yanma sırasında segman çalışma yüzeyindeki gaz basıncının aşırı yükselmesi (Şek. 2) kuvvet oranını kısa süreli olarak bozar, piston segmanı çalışma yüzeyinden kalkar ve artık doğru sızdırmazlığı sağlayamaz. İşlemin sürekli tekrarlanması piston segmanında titremelere neden olur.
Subap ayarı yapılırken öncelikle eksantrik mili manuel olarak çevriliyor. Bunun için de aracın kriko ile kaldırılması gerekiyor. Eksantrik milinin çevrilmesi, sibopların tepeye gelmesini sağlıyor. Ardından somunlar gevşetiliyor ve sentil çakısı yardımıyla boşluklar optimize ediliyor.
Gaza basmanıza rağmen aracınız sanki bir kuvvet onu geriye gerçekiliyor gibi zorlanıyorsa, gazı almıyorsa, çok yakıt harcamasına karşın hızlanmamakta ise, yokuş aşağıya doğru konumda dahi serbest bırakıldığında hızlanması gerekenden daha az hızlanıyor ise ve sabahları aracınızı çalıştırdığınız zaman zor çalışıyorsa ...
Kauçuk siboplar eskidikçe hava kaçağına sebep olabiliyor bu nedenle 5 - 6 senede bir değiştirilmesi iyidir. Olur olmaz bir yerde lastiğin inmesi hiç hoş olmuyor. Çelik ( metal - alüminyum ) siboplar ise darbe görmediği / kırılmadığı, vidası ilaçlanıp sıkılarak takıldığı sürece 15 - 20 sene dayanabilir.
Sibop Çalışma Prensibi
Yani sibobun havayı içeride tutma işlevini tam olarak gerçekleştirebilmesi için mutlaka bir sibop kapağı ile birlikte kullanılması gerekiyor.
supap eğilmesi, pistonun supap a temas etmesiyle oluşur, bizim dilimizde supap çakmak. ne derecede eğik bilmediğin için kapak açılıp supapların değişmesi lazım. rolantide titriyor biraz.sanki, dengesiz rolanti var gibi ama rolanti dengesiz değil,arabanın giderinde birşey yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri