- İzinli olsalar bile silâhaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil), - Türk vatandaşlığını kaybedenler, - Ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunanlar, oy kullanamazlar.
Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
31 MART YEREL SEÇİMLERİNDE KİMLER OY KULLANABİLİR? Seçimlerde 18 yaşını doldurmuş ve seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı oy kullanabilmektedir.
Yurt dışındaki seçmen oy kullanacak mı? Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı her seçmen, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulacak sandıklarda oy verme hakkına sahip. Yurt dışındaki seçmenler yerel seçimde oy kullanamıyor.
Oy kullanma işlemi öncesinde ise kişilerin kimliklerini kanıtlamaları gerekiyor. KİMLİKSİZ OY KULLANILABİLİR Mİ? Kimlik belgesi olmadan da oy kullanmak mümkün, TC pasaportu ya da sürücü belgesi yani ehliyeti bulunan kişiler bu belgeleri sandık görevlilerine ibraz ederek oylarını kullanabilirler.
İlgili 24 soru bulundu
Kimler Oy Kullanamaz
Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.
Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart tarihinde oy kullanmayanlara yönelik para cezası verileceğine ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor. 2023 Genel Seçimlerde ise oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlendi.
- İzinli olsalar bile silâhaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil), - Türk vatandaşlığını kaybedenler, - Ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunanlar, oy kullanamazlar.
Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.
a) Kendi seçim çevresinde ve kayıtlı olduğu muhtarlık bölgesinde görev alan kişi, tüm seçim türleri için oyunu kullanır. b) Kendi seçim çevresinde ancak kayıtlı olduğu muhtarlık bölgesi dışında görev alan kişi, belediye seçimleri için oy kullanır. Mahalle seçimi için oy kullanamaz.
Cep telefonuyla oy kullanmak yasak mı? Cep telefonu ile oy kabinine girilir mi? SEÇİMLERDE OY KULLANMAK ZORUNLU MU? 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur.
31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri.
kurumuna konulan tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlüler, şayet daha önce herhangi bir seçmen kütüğünde kayıtlı değillerse listeye dâhil edilemez ve oy kullandırılamaz.
*Yurt Dışı oyları 81 ile eşit olarak dağıtılmaktadır. %-%- 2.turun 1.tura göre kıyaslaması oranlanmaktadır.
Seçim sonuçlarına göre Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan yurt dışında oyların yüzde 57,5'ini aldı; Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise ilk turu yüzde 39,6 oy oranıyla bitirdi.
Yedek subay olarak da bilinen asteğmen, en düşük subay rütbesi olarak tanımlanabilir. Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığındaki askeri birliklerde takım ya da kısımların komutanı olarak görev yapar.
Nüfus müdürlüklerince diğer adres (ikinci adres) beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir.
1076 Sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı
CEP TELEFONU İLE KABİNE GİRİLMEYECEK
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.
YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası YSK tarafından belirlenir. Buna göre; Oy kullanmayanlara YSK tarafından belirlenen miktarda cezai işlem uygulanabilir.
Demokrasinin temel kaidesi, halkın kendisini yönetenleri seçmesi, beğenmediğinde de değiştirebilmesidir. Bu iki şartı İslam da kabul eder. Dolayısıyla İslam demokrasi değildir ama demokrasinin içi İslam ile doldurulabilir. Oy vereceğimiz adaylarda bu özelliği ararsak, Allah'ın izni ile hataya düşmeyiz.
Oy pusulalarını, oy zarfına koyduktan sonra zarfı sandığa atınız. Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atınız. İMZANIZI MUTLAKA ATINIZ! Sandık kurulu görevlilerine kimliğinizi ve varsa seçmen bilgi kağıdınızı gösteriniz.
1982 Anayasası ise 21 yaşını dolduran vatandaşlara seçme hakkı tanıdı. 1987 yılında seçme yaşı 20'ye, 1995 yılındaki anayasa değişikliğiyle de seçme yaşı 18'e indirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri