Bu kavram özneye ilişkin olan, bireylerin düşüncelerine dayanan ve öznede oluşan demektir. Bu kavramı anlamak için günlük yaşantımıza uyan bir örnek verelim. “Bu olay hakkındaki subjektif düşüncem, bu yapının modern mimariye uymadığı görüşüdür.” Tıp alanında da bu kavram kullanılmaktadır.
Subjektif, taraflı ve öznel bakmak demektir. Bir olay veya duruma kendi bakış açısıyla bakma ve kişisel olarak yorumlama demektir. Subjektif bakış da öznel ve kişisel bakmak anlamında kullanılır.
Subjektif (öznel) ise kişiye özgü olan, herkes tarafından kabul görmeyen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi duygularından, ideolojisinden, inancından, kanaatinden hareketle bir nesneyi, olguyu değerlendirme tutumuna verilen addır.
Subjektif kelimesi olaylara kendi bakış açısıyla, kendi penceresinden bakmak anlamı taşır. Kişisel değerlendirme yapmak, kendi görüşlerini belirtmek anlamlarını taşır. Objektif kavramı ise bunun karşıt anlamlarını içeren tarafsız olmayı ifade eder.
1 Tekil şahıs ile anlatılan tüm öneri ve tavsiyeler öznel anlatım olma özelliği taşımaktadır. Öznel anlatımda konuya objektif olarak bakılmaz taraflı olma özelliğini taşımaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Sübjektif Ahlak Kuralları : Kişilerin bizzat kendi nefislerine karşı nasıl davranmaları gerektiğini belirlerler ki, bunlara sübjektif ahlak kuralları diyoruz. Kötü düşünmemek, yalan söylememek gibi davranışlar buna örnektir.
Herhangi bir şahıs aynı şartlarda aynı ölçümü yapsaydı aynı sonuçları elde edecekti. Bu itibarla olaylar ve onlar arasındaki ilişkiler subjektif ve objektif olmak üzere iki gruba ayrılır. Subjektif, insanın kendi benliğinde tattığı, zevkine vardığı ve varlığı da ancak o insan ile süren izafi bir gerçektir.
Objektif, Türkçede en çok tarafsızlık olarak kullanılır. Objektif olmak denildiği zaman kendi duygu ve düşüncelerini katmadan olaylara yaklaşmak akla gelmelidir. Objektif sözcüğü özne/öznel anlamına gelen subjektif sözcüğünün tam zıttıdır. Objektif insan yaşadığı şeylere karşı tarafsız olarak bakabilen insandır.
Kişisel görüşlerden ve yargılardan uzak, nesnel.
Objektif (nesnel), kişiye özgü olmayan, kişinin zihninin dışında var olduğu düşünülen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi kişisel duygularından, ideolojisinden, inancından bağımsız olarak bir nesneyi, olguyu kavrama tutumuna verilen addır.
''Bu konuda subjektif olmak zorundayım.'' Burada anlatılmak istenen kişisel görüşü dile getirmek ve bu görüş üzerinden fikirlerini sunmaktır. Yani tabii objektif kelimesinin yani nesnel anlamını zıttı olarak da öne çıkar.
Sübjektif kavram, özneyle alakalı olan ve özne üzerinde meydana gelen anlamları ifade eder. Bireylerin kişisel duygu ve düşüncelerine dayanır, nesnelerin gerçekliğine dayanmaz. Kişisel görüş bildirme anlamını da taşır.
Semptom subjektif bir kavramdır, hasta tarafından gözlenir ve doğrudan ölçüm yapılamaz, oysa bulgu başkaları tarafından objektif olarak gözlemlenebilir.
Sübjektif Şart
İkinci şartımız edimler arasındaki açık oransızlığın zarar görenin zayıf durumundan yararlanılarak yaratılmasıdır. Zarar görenin zayıf durumundan sözleşmenin kurulduğu anda yararlanılmalıdır. Zayıflık kişisel bir zayıflık olabileceği gibi ekonomik (parasal) bir zayıflık da olabilir.
Objektif kısaca tarafsız olmak demektir. Ortaya atılan bir düşünce hakkında karşı tarafların etki ve düşünceleri altında kalmadan, doğru olan düşünceyi söyleyebilmektir.
Sübjektif sağlık; bireyin biyo-fizyolojik, sosyal ve ruhsal yönden kendi durumunu algılaması halidir. Yani birey, hasta olmadığı halde kendisini hasta ya da hasta olduğu halde kendisini sağlıklı olarak algılayabilir.
Spekülatif kelimesi TDK içerisinde farklı anlamlar sunmaktadır. Başlıca anlamı ise kişinin davranışlarında farklılık oluşması ve olayların çarpıtılması olarak bilinmektedir. Çoğu kişi davranışlarını farklı açılardan göstererek kendi işine geldiği gibi davranmaktadır.
Objektif: Nesne ile ilgili, nesneye âit, gerçeği olduğu gibi yansıtan, hissî olmayan, his karıştırılmamış bulunan,zihnin dışında var olan, hâricî gibi anlamlara gelmektedi.
Objektif veya lens, fotoğraflanacak konunun odak noktasında film emülsiyonuna veya sensöre, ışığın iletilerek görüntünün oluşmasını sağlayan, mercek veya mercekler topluluğudur. Objektifin fikir babası Aristo olarak bilinir. Fakat yaptığı düzeneği kaydedebilecek film ancak 18 yüzyılda icat edilebilmiştir.
Kişinin bir olaya ya da duruma karşı kendi fikirlerinden çok nesnel yani olması gereken gibi düşünmesi ve davranması şeklinde açıklanır.
Bu bakış açısı konu hakkındaki farklı bakış açılarının yanında veya karşısında olmayan, tarafsız bir bakış açısıdır. Konu hakkındaki tartışmalar tanımlanır, gösterilir, nitelenir ama tartışmaya girilmez. Kimin neye niçin inandığı ve hangi görüş açısının en popüler olduğu hakkında bilgi verilir.
Antik Yunan döneminden beri kullanılan obje kelimesi dilimize Latinceden geçmiştir. Orijinal dilinde ''objet'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı nesnedir. Beş duyu ile algılanabilen, temas edilebilen, üç boyutlu tüm cisimlere obje denir. Bu kelimeyle zıt anlamlı olan subje ise özne ve kişi anlamına gelir.
Felsefede subjektiflik fikirlerin temeline özneyi koyar. Nesnelerin ve genel yargıların hiçbir anlam taşımadığı bu akımda fikirler ve kararlar öznenin merkezde olduğu fikirlerdir. Öznellik felsefesinin idealizmle benzerlikleri görülmektedir.
Çünkü sanat bir bilim değildir. Somut verilerden hareket etmez. Sanatın bilimlerden ayrılan yönü subjektif oluşudur. Sanat sanatçının isteklerini, beklentilerini, düşlerini kendince ifade etmesidir.
Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri