İştirak Kastının Bulunması Ayrıca, suça katılmayı da istemelidir. Suça iştirak için suçun işlenmeye başlamasından önce anlaşmak gerekli değildir. Aynı zamanda suç işlenirken de iştirak iradesi ortaya çıkabilir. Ancak işlenmiş bir suça iştirak edilemez.
(3) Suça iştirakten dolayı sorumlu tutulabilmek için ilgili suçun en azından teşebbüs aşamasına varmış olması gerekir. Eğer başta anlaşılmışsa hareketlerin suç işlendikten sonra da gerçekleştirilmesi mümkündür.
Örneğin azmettirmeden söz edebilmek için, asıl fail suçu işlemiş olmalıdır. Azmettirmeye konu davranışın da suçun işlenmesinde değere sahip olması gereklidir. İştirak bilinciyle hareket edilmelidir. İştirakin zaman bakımından sınırı, en geç suçun tamamlanması sırasında gerçekleşmiş olmasının zaruri oluşudur.
Bu suçlara iştirak tipi suç denir. 2- İştirakin şartları: İştirakte birden fazla failin, birden fazla hareketin bulunması, bu hareketlerin nedensellik değeri taşıması, iştirak iradesinin aynı suça yönelik olması ve icra hareketlerine başlanması şart olarak aranmaktadır.
İhmal ile suça katkıda bulunan kimsede iştirak iradesi varsa ve hareketi nedensel bir değer taşıyorsa suça iştirakten sorumlu olur. Kendisinden yapılması beklenen bir hareketi yapmayan kişinin, ihmali hareketle suça katıldığı kabul edilemez. Mutlaka nedensellik bağı ve iştirak iradesi olmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Suça yardım eden sıfatıyla iştirak TCK m. 39'da şu şekilde düzenlenmiştir; Suçun işlenmesine yardım eden kişiye, işlenen suçun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirmesi halinde, onbeş yıldan yirmi yıla; müebbet hapis cezasını gerektirmesi halinde, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası verilir.
Hisse satın alımının oranı iştirak türünü belirler. Bağlı ortaklık ve bağımsız ortaklık olmak üzere iki farklı iştirak türü bulunur. Mevcut olan iştirak türünün dolaylı olarak ya da direkt olarak oluşması mümkündür.
Suçlar ekseriya tek kişi tarafından işlenebilse de birden fazla kişinin aralarında yaptıkları anlaşma üzerine suç birden fazla kişi tarafından işlenebilir. Bu tür suçlara iştirak halinde işlenen suçlar denilmektedir.
Ceza hukukunda suça iştirak, bir suç işleme kararının icrası kapsamında birden fazla kişi tarafından fikir ve eylem birliği içinde birlikte suç işlenmesini ifade eder (TCK m.37).
Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
İşlenen bir suçta azmettiren kişinin kim olduğunun belirlenemeyebilir. Bu durumlarda suçu işleyen ya da diğer suç ortağı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilebilir. Bu durumda suçu işleyen veya diğer suç ortağı azmettiren kişiyi ortaya çıkarır ise alacakları ceza 20-25 yıl arasında cezalandırılır.
Suçu işleyen kişiye suçlu veya fail denir. Hukukî anlamda bir kimsenin suçlu kabul edilebilmesi için suçun o kimse tarafından işlendiğinin hukukî süreçler sonucunda ispatlanması gerekir. Suçlu olabileceği düşünülen kişi "şüpheli", bir suçlama ile mahkemeye sevk edilen kişi "sanık" sıfatını taşır.
Bağlılık kuralı Türk Ceza Kanununun 40. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu kurala göre suç ortaklarının sorumlu olabilmesi için kasten ve hukuka aykırı olarak işlenmiş bir fiilin varlığı gereklidir. Failin fiilinin kasten ve hukuka aykırı olmadığı hallerde suç ortaklarının sorumluluğu da bulunmamaktadır.
Suç işlemeye tahrik, bir kimsenin kamu barışını tehlikeye atarak suç işlenmesini sağlamak üzere tahrikte bulunmasıdır. Suç işlemeye tahrik suçu TCK madde 214'de; "(1) Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İştirak, suçun işlenebilmesi için gerekli olan kişi sayısından en az bir veya daha fazla kişinin o suçu işlemesi halinde, işlenen suç açı- sından, cezai sorumluluğunun esasını belirleyen ceza hukuku kuru- mudur. Genel olarak, suçlar bir kişi tarafından işlenebilir.
işlenemez Suç'a doktrinde, Muhal Suç veya Elverişsiz Teşebbüs de denilmektedir. İşlenemez Suç'u tarif etmek istersek; "Suçu işlemek için yapılan hareketin veya kullanılan aracın veya suç konusunun elverişsizliğinden dolayı boşa giden, suçu meydana getirmeyen bir teşebbüstür" diyebiliriz*1*.
Diğer hallerde ise uygulanacak cezada, üçte bir oranında indirim yapılabilir. Suça Yardım Etme Suretiyle İştirak: Halihazırda suç oluşturan eylemi gerçekleştirmeye karar vermiş olan kişinin suçu işlemesine maddi veya manevi katkıda bulunmak suretiyle suça yardım etme suretiyle iştirak oluşmaktadır.
(1) Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik eden kişi, onbeş yıldan yirmidört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Gayrimenkul üzerinde birden fazla kişi hak sahibi olduğu, ancak payların belli olmadığı durumlar elbirliği mülkiyeti olarak adlandırılır. Genellikle miras yolu ile kalan gayrimenkullerde yani terekede karşılaşılan bu durum, iştirak halindeki mülkiyet olarak da bilinir.
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
2. Toplu Suçlarda Gözaltı Süresi: Toplu suç, aralarında iştirak iradesi bulunmasa da üç veya daha fazla kişi tarafından işlenen suçu ifade eder.
Haksız Tahrikte Yanılgı Durumu
Kişi kendisine karşı haksız tahrik yaratan eylemi gerçekleştiren kişi hakkında yanılgı içeren bir düşünceyle hareket ederek suç işlerse, kaçınılmaz bir hata sonucunda bu yanılgıya düşüldüğü takdirde fail hakkında yine TCK m.29 haksız tahrik indirimi hükümleri uygulanabilmektedir.
Bir şirket, başka bir şirkette sermaye ortağı olarak bulunduğunda ve şirketlerin sermayeleri paylı olduğunda; bu duruma iştirak denmektedir. %10 ile %50 arasında değişen oranlar ile işletmeler diğer işletmelerin sermaye paylarına sahip olduklarında buna iştirak denebilmektedir.
Yine bir işletmenin, diğer işletmelerin yönetimine ya da ortaklık politikalarının belirlenmesine, katılım amacı ile sahip olduğu %10-%50 oranları arasında değişen sermaye payına sahip olması da iştirak olarak ifade edilir.
Yukarıdaki ifadeden de anlaşılacağı gibi bir başka işletmedeki oy hakkı ve yönetime katılma hakkı %10 ile %50 arasında olduğunda bu işlemedeki hisseler “İştirak” olarak adlandırılmaktadır. Hisse oranı %50 ve daha fazla olduğunda ise “Bağlı Ortaklık” olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri