Endüstri meslek lisesi 9 sınıfını başarıyla bitiren öğrencilerin 10.sınıfa geçişte kendi okul türünde farklı bir Endüstri Meslek Lisesine, Ticaret Meslek Liselerine, Kız Meslek Liselerine, İmam Hatip Liselerine, Çok Programlı Liselere geçiş yapması mümkündür.
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle birlikte, Anadolu imam hatip liselerine diğer okul türlerinden, her sınıfta geçişin önü açıldı. Ayrıca diğer okul türlerinde de birbirleri arasında nakil ve geçiş yapılabilecek.
Lise eğitimi gören 9. Sınıf öğrencileri istediği herhangi bir zamanda, 10. sınıf öğrencileri ise somestr tatiline kadar sağlık meslek lisesine geçiş yapabilirler ve hiç bir şekilde zaman veya dönem kayıpları olmaz. Fark dersleri çıkmaz.
Eğer geçmek istediğiniz meslek lisesinde kontenjan var ise geçiş yapabilirsiniz. 10. sınıfı bitiren öğrenciler bu şartları bilerek temmuz ayı sonuna kadar geçiş yapabilirler.
Eğer bir ortaöğretim kurumu mezunu iseniz ve mesleki eğitim merkezlerine kayıt olmak istediğiniz takdirde 10 uncu sınıfa kaydınız yapılır. En az ortaokulu veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş ve ilgili meslek dalından kalfalık belgeniz var ise 12 inci sınıfa kaydınız yapılır.
İlgili 30 soru bulundu
10.sınıf sonuna kadar farklı lise türleri arasında geçişler yapılabilir. Örneğin Sosyal Bilimler Lisesi'ne devam eden bir öğrenci 10.sınıf sonuna kadar Anadolu Lisesi için nakil başvurusunda bulunabilir. Aynı lise türleri arasında geçiş ise 11.sınıf sonuna kadar mümkündür.
Merkezî sınav puanıyla öğrenci alan ortaöğretim kurumları arasında taban puan ve boş kontenjan şartına bağlı olarak yerel yerleştirmeyle öğrenci alan ortaöğretim kurumları arasında ise boş kontenjan ve başarı puanı üstünlüğüne göre 12. sınıfa kadar nakil veya geçiş olabilecek.
Meslek Liselerine nakil nasıl yapılır? Meslek Liselerine Nakil;10. Sınıflarda Anadolu lisesinden, Meslek lisesine nakiller devam etmektedir. 11. 12. Sınıfa geçen öğrencilerin Meslek Lisesine nakil hakkı yoktur.
En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir. 181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir. Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir.
Meslek lisesi mezunuyum sınavsız tercih hakkım var mı? 2017 yılından itibaren ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı kaldırılmıştır.
Öğrenci nakillerinin yapılabilmesi için naklin yapılmak istendiği kurumda devam edilen meslek alan/dalının bulunması esastır. Zorunlu nakillerde 10 uncu sınıfta alan, 11 inci sınıfta ise aynı alanda olmak kaydıyla dal değişikliği yapılabilir. 12 nci sınıfta alan/dal değişikliği yapılmaz.
Mesleki eğitim merkezlerinde 9 uncu sınıfın sonuna kadar alan, 10 uncu sınıfın sonuna kadar aynı alan içinde dal değişikliği yapılabilir. Mesleki eğitim merkezlerine, okul türüne bakılmaksızın her sınıf seviyesinde nakil ve geçiş yapılabilir.
Anadolu meslek programlarında alana yerleştirme puanı (AYP), öğrencilerin ortaokul başarı puanlarının %40'ı ile 9 uncu sınıf yılsonu başarı puanının %60'ı toplanarak belirlenir. AMP meslek alanlarını seçecek öğrenciler, kendi okulları dışındaki diğer okullarda bulunan alanları da tercih edebileceklerdir.
İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Nedir? İmam hatip lisesinde okutulan meslek dersleri şunlardır: Kuran-ı Kerim, Arapça, Fıkıh, Tefsir, Dinler Tarihi, Akaid, Kelam, Temel Dini Bilgiler, Hitabet, Mesleki Arapça, Hadis, Siyer.
Madde 5 — Anadolu İmam-Hatip Liseleri, ilköğretim üzerine hazırlık sınıfı bulunan ve en az üç yıl öğrenim veren karma okullardır.
İmam hatip lisesi (kısaca İHL), Türkiye'de bir resmî kuruluş. Amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan ortaöğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir.
Artık mesleki eğitim merkezlerine devam eden tüm öğrencilerin ücretleri devlet tarafından karşılanacak.
Yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler de nakil talebinde bulunabilecekler. Her iki dönemde de merkezî sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.
Merkezi sınav puanının naklen gitmek istediği okuldaki aynı sınıf seviyesinde yerleştirme sonucunda oluşan en düşük puanlı öğrencinin puanından az olmaması kaydıyla puan üstünlüğüne göre yapılır. Ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullara tercihe bağlı olarak yapılır.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenlemeye göre, görev yeri değişikliği yapan öğretmenlerin öğrenci olan çocuklarının liselere nakil ve geçişlerinde, gideceği okulda boş kontenjan kriteri aranmayacak.
ÖĞRETMEN ÇOCUKLARINA KONTENJAN SINIRI OLMADAN NAKİL İMKÂNI
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenlemeye göre, görev yeri değişikliği yapan öğretmenlerin öğrenci olan çocuklarının liselere nakil ve geçişlerinde gideceği okulda boş kontenjan kriteri aranmayacak.
3) Onay veya ret işleminin nakil istenilen okul müdürlüğünce e-Okul sistemi üzerinden ayın son iş günü çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilecektir. 4) Sonuç; a) Aynı gün okulda ilan edilecektir. b) e-Okul üzerinden öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne bildirilecektir.
Sistem kendisi onay verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri