Suçun konusuna göre suçları zarar suçları ve tehlike suçları şeklinde ikiye ayırabiliriz. Fiile suçun konusunun zarara uğratıldığı suçlara zarar suçları denilmektedir.
Suç türleri. Suç türleri, tek hareketli suçlar, oldukça hareketli suçlar, bağlı hareketli suçlar, özgür hareketli suçlar, seçimlik hareketli suçlar, mütemadi (kesintisiz) suçlar ve dikkatsizliği suçlar olarak sınıflandırılabilir.
Bir fiilin cezalandırılacak bir suç teşkil etmesi için belli unsurların mevcut olması gerekir. Suçu oluşturan temel unsurlar, kanuni unsur, maddi unsur, hukuka aykırılık unsuru ve manevi unsurdur.
Ceza hukukunda temel ilkelerinden biri de “kaç tane fiil varsa o kadar suç, kaç tane suç varsa o kadar ceza vardır” şeklinde ifade edilen ilkedir (quot crimina, tot poenae).
Adam öldürme, yaralama, hırsızlık, dolandırıcılık vb. suçlarda olduğu gibi, suçların büyük bir çoğunluğu herhangi bir kimse tarafından işlenebilir. Bu tür suçlara “genel suçlar” denir.
İlgili 22 soru bulundu
Literatürde uluslararası hukuk suçları olarak soykırım suçu, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı savaşı (saldırganlık) suçu olarak dört grup suç kabul edilmektedir.
İşte Türkiye'nin suç istatistikleri… Adalet Bakanlığı'nın 2021 yılına ilişkin adli istatistikleri, Türkiye'de suç oranlarında artış yaşandığını gözler önüne serdi. Özellikle hırsızlık, dolandırıcılık ve yağma gibi suçları kapsayan malvarlığına karşı işlenen suçlar, Türkiye'de en fazla işlenen suç grubu oldu.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Türk Ceza Kanununun 47. Maddesinde (1) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlünün hayatı boyunca devam eder, kanun ve Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte belirtilen sıkı güvenlik rejimine göre çektirilir.
Endekse dair son rapor 2021'de yayınlanmış ve 2020'yi ele alıyor. 1 en düşük, 10 en yüksek skor olmak üzere bu raporda dünyanın organize suç endeksi 4,88; Türkiye'nin ise 6,89 olarak kaydedilmiş.
Suçun unsurları oluştuğunda bir fiilin hukuka aykırı olduğu ve suç teşkil ettiği sonucu ortaya çıkar. Suç; maddi, manevi, kanuni, hukuka aykırılık unsurlarından oluşur.
TCK Madde 12
(1) Bir yabancı, 13 üncü maddede yazılı suçlar dışında, Türk kanunlarına göre aşağı sınırı en az bir yıl hapis cezasını gerektiren bir suçu yabancı ülkede Türkiye'nin zararına işlediği ve kendisi Türkiye'de bulunduğu takdirde, Türk kanunlarına göre cezalandırılır.
Türk Ceza Kanunu başta olmak üzere diğer özel kanunlarda suç olarak tanımlanmış olan ve işlenmesi halinde asliye ceza veya ağır ceza mahkemelerince bir ceza verilen suçlara adli suç adı verilir.
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
YÜZ KIZARTICI SUÇLAR
devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçtan…” mahkûm olmamayı öngörüyordu.
Meksika'nın Colima kenti, 2022'de her 100 bin kişi başına 181,94 cinayet ile dünyada en fazla suç işlenen şehir olarak kayıtlara geçti.
Türkiye'de sayıca en çok asayiş suçu İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi büyük şehirlerde meydana gelmektedir. 100000 kişiye düşen suç oranı; Türkiye genelinde 674'tür. En düşük suç oranı Erzincan'da, en yüksek ise Antalya'dadır.
Hırsızlık, yağma, hakaret, yaralama, öldürme ve cinsel saldırı gibi suçların, yukarıda sayılan özellikleri taşıyan kişilere karşı önyargı ile işlenmesi nefret suçunu oluşturur.
Sonuç olarak, dünyada en az suç işlenen ülke olarak İzlanda gösterilebilir. Ancak, diğer Kuzey Avrupa ülkeleri olan Danimarka ve Finlandiya da suç oranları konusunda benzer başarılara sahiptir.
Suçun Oluşumu Için Birden Fazla Hareketin Yapılması Gerekli Ise “Çok Hareketli Suç” Vardır. Bu Tür Suçların Oluşması Için, Kanuni Tanımda Gösterilen Hareketlerin Tamamının Gerçekleştirilmesi Gerekir. Örneğin, Yağma Suçu, Cebir Veya Tehditle Bir Malın Alınmasıyla Oluşan Bir Suçtur (Cebir Veya Tehdit + Malın Alınması).
Suç istatistikleri, belirli bir bölgede, belirli bir zaman sürecinde meydana gelmiş, suçluluğa ilişkin olayların, sayısını gösteren araçlardır. Suç istatistikleri ya da toplumda işlenen suçlara ilişkin birtakım veriler, toplumdaki suçluluğun boyutları hakkında genel bir bilgi verir.
Müebbet ve ağır müebbet gerektiren suçların davalarına bakmaktadır. Bununla birlikte yağma, resmi belgede sahtecilik, hileli iflas suçları, nitelikli dolandırıcılık, irtikâp suçlarının davalarına bakar.
Ağır ceza mahkemesi; ilk derece ceza yargılamasında kanunda belirtilen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun'un 12. Maddesinde düzenlenmiştir. Ağır ceza mahkemesi, adli yargı ilk derece mahkemesidir.
Müebbet hapis, On yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlar dolayısıyla açılan davalar ağır ceza mahkemesinin görev alanına girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri