Suçluluk, insanların kasıtlı veya kazayla yanlış bir şey yaptıktan sonra hissettiği duygudur. Yaptığımız bir eyleme veya başımıza gelen bir olaya dair hissettiğimiz, sorumluluk ve pişmanlık duygusu olarak da tanımlayabiliriz.
Suçluluk duygusu, kişinin karşısındakinin olumsuz etkilenmesini veya zarar görmesini sağladığı bir şeyden dolayı kendini sorumlu hissetmesi ve bu durumu içselleştirmesini içeren bilinçli bir duygudur. Kişinin davranışlarını değerlendirmesinde etkili olabilir, zihinsel ve duygusal açıdan rahatsızlık yaratabilir.
Suçluluk: Suçluluk, suç işledikten sonra ortaya çıkan bir başka yaygın duygusal tepkidir. Suçluluk, suçlu kişinin suç işlemesinin yanlış olduğunu kabul ettiği ve suçun kurbanına veya topluma zarar verdiği için suçlu hissettiği bir duygudur.
Suçluluk, bir insanın benimsediği kurallara aykırı bir hareket yaptığına inanmasından dolayı ortaya çıkan bir ruh halidir. Pişmanlığa benzeyen bu duygu tamamen öznel bir duygudur. Suçluluk duygusu, kişinin gerçekliği yorumlamasına bağlıdır.
Suçluluk duygusu, çocukluktan başlayarak, sosyal gelişimimiz esnasında öğrendiğimiz, duygusal bir uyarı sistemidir. Amacı, yanlış bir şey yaptığımızda bize bildirmek, davranışlarımızın sonuçları hakkında fikir edinmemize yardımcı olmak ve bu sonuçların kendimizi veya başkalarını nasıl etkilediğini bize göstermektir.
İlgili 44 soru bulundu
Toplumsal baskı, ailede uygulanan değersizlik hissi, kıyaslama, öz güven eksikliği, bunun yanı sıra, duyguları yansıtmadaki ya da anlatmadaki kaygılar ve tüm bunlara ek olarak, çevre tarafından sürekli eleştirilme gibi birçok sebep suçluluk psikolojisi görülmesine neden olur.
Suçlu ruh bilimseli olarak da adlandırılan suç bilimsel ruh bilimi, suçluların ve suç davranışına katılan herkesin görüşlerinin, düşüncelerinin, niyetlerinin, eylemlerinin ve tepkilerinin incelenmesidir. Suçlu ruh bilimi, suçlu insan bilimi alanıyla ilgilidir.
Suçluluk psikolojisi, yapılan kişisel hatalar, yaşanan başarısızlıklar ya da toplumsal değere aykırı davranma sonucunda hissedilen sıkıntılı bir duygu halidir. Tıpkı gurur duyma gibi bireyin kendisini öz değerlendirmesi sonucunda ortaya çıkar.
Suç korkusu (fear of crime) bilişsel, duygusal ve davranışsal boyutları içeren karmaşık ve çok yönlü bir olgudur. Bu olgu, suça ve suçla ilişkili sembollere yönelik korku ya da kaygıyı içermektedir (Ferraro ve LaGrange, 1987). Son yıllarda, suç korkusu önemli bir sosyal sorun olarak görülmüştür.
Varlığını üstlenmediği için Osman'ın bekleyi- şine daima bir varoluşçu suçluluk eşlik eder. Varoluşsal suçluluk, “içi- mizde yaşanmadan kalmış hayatla ilgili olarak kendimizde hissettiğimiz” suçluluk duygusuna verilen isimdir (O. Rank'tan aktaran Yalom 2001: 439–440).
Utanç, içinde bulunulan durumdan kurtulmak isteme durumudur. Bir insan herhangi bir olaya karşı iç açıcı olmayan duygular besliyorsa bu kişi böyle bir durum karşısında utanç duygusu yaşayabilir. Utanç, çoğu zaman benzer durumlara karşı gösterilebilir.
Kişiler ağır bir suç işlediklerine (suçluluk hezeyanı), iflas ettiklerine (yoksulluk hezeyanı) ya da ağır bir hastalığa (hipokondriyak hezeyan) sahip olduklarına dair yanlış inançlara sahip olabilirler. Bu depresyonu yaşayan kişilerin neredeyse her zaman psikiyatrik tedaviye ihtiyacı vardır.
Suç korkusu, kişinin bir suçun mağduru olacağına ilişkin yaşadığı korku veya endişe olarak tarif edilmektedir. Bireyin yaşam biçimi- ni etkilediği gibi toplumsal düzeni de bozan bir durum olan suç korkusu bu nedenle geniş kapsamlı, karmaşık ve bir o kadar da önemli bir sorundur.
Delirme korkusu atakları beklenmedik şekilde ve tekrarlayıcı nitelikte ortaya çıkan yoğun kaygı ve korkunun eşlik ettiği anksiyete bozukluğunu tanımlar. Panik atak bazı dönemlerde herkeste görülebilen kaygı durumlarıdır.
Kişilerin isteyerek yada istem dışı olarak birisi üzme, kırma yada yanlış bir davranış göstermesi sonucu sıklıkla hissettikleri duygu türüdür. Suçluluk Duygusu Belirtileri Nelerdir? Çok hassas birisi olmak, sorumluluk duygusunun ve anaç duyguların yüksek olması suçluluk duygusu belirtileri arasında yer almaktadır.
Bir ülkede işlenen suçlara ait gerçek bütünü ifade etmek için de “gerçek suçluluk” tabiri kullanılmaktadır. Matematiksel olarak ifade edecek olursak bir ülkedeki gerçek suçluluk miktarı, bilinen suçluluk, kanunî suçluluk ve siyah sayıların toplamından ibarettir.
Devamlı karşı tarafı suçlayan insanlar, kendi davranışlarını kolay ve basit bir şekilde örter ve kişisel sorumluluklarından kaçınmanın yolunun bu olduğunu düşünürler. Aynı zamanda bu tip kişiler, dışarıdan insanların kendilerine yönelik var olan ”iyi” algılarını koruyabileceklerini düşünürler.
Suçu işleyen kişiye suçlu veya fail denir. Hukukî anlamda bir kimsenin suçlu kabul edilebilmesi için suçun o kimse tarafından işlendiğinin hukukî süreçler sonucunda ispatlanması gerekir. Suçlu olabileceği düşünülen kişi "şüpheli", bir suçlama ile mahkemeye sevk edilen kişi "sanık" sıfatını taşır.
Psikolojinin genel kuralıdır: Suçlu insan bağırır, hırçınlaşır ve saldırgan bir hal alır.
Suç psikiyatrisi: Anormal davranışları ve akıl hastası suçluları inceler. Penoloii: Cezaların ve emniyet tedbirlerinin içeriklerini, gelişmesini ve ne de- rece etkili olduklarını inceler. Uygulamalı kriminolojide ise şu alanlarda çalışmalar yapılır.
Kızmak yerine kendinizi ve size pişmanlık yaşatanları affedin. Pişmanlıklara odaklanmayı bırakmayı deneyin. Başarısız olmanıza odaklanmak yerine hedefinize başka bir yoldan ulaşmaya çalışın, başka yollar deneyin. Kendinize, geçmişinize ve geleceğinize göz atın.
Suçluluk duygusunun ortaya çıkması ve gelişimi iki ana nedene bağlıdır. Birincisi, çocuğun psikolojik (duygu, düşünce, davranış) gelişimine ait bazı özelliklerin, okul öncesi çağda bu duyguyu pekiştirici bir süreci takip etmesi, ikincisi ise ebeveyn çocuk iletişimi ve etkileşimidir.
1. "Eûzü bi kelimâtillâhi't-tâmmâti min gadabihî ve şerri ibâdihî ve min hemezâti'ş-şeytâni ve en yahdurûn." ANLAMI: "Allah'ın bana kızmasından, kulların kötülüklerinden, şeytanın vesveselerinden ve bana kurduğu tuzaklardan Allah'ın tam kelimelerine sığınırım." AÇIKLAMA: Hz.
Korku, fiziksel, duygusal veya psikolojik, gerçek veya hayali zarar tehdidiyle ortaya çıkar. Geleneksel olarak “olumsuz” bir duygu olarak kabul edilen korku, potansiyel tehlikeyle başa çıkmak için bizi harekete geçirdiği için aslında bizi güvende tutmada önemli bir rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri