Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
Kurulun, tutuklu ve hükümlülerle ilgili kararında, kasıtlı suçlardan dolayı cezaevinde bulunan hükümlülerin oy kullanamayacağı, seçimlerde ceza infaz kurumlarındaki seçmen niteliğine sahip tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlü olanların oy kullanabileceği belirtildi.
Kısıtlı olanlar, kamu hizmetinden yasaklı olanlar, Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir), Askeri öğrenciler, Taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar.
YSK, web sitesinde seçim sürecine dair merak edilen soruları yanıtladı. Bunlardan biri de askerlerin oy kullanıp kullanamayacağı sorusuydu. YSK açıklamasına göre: Silahaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları, izinli bulunsalar dahi her ne sebeple olursa olsun oy kullanamaz.
Oy kullanma işlemi öncesinde ise kişilerin kimliklerini kanıtlamaları gerekiyor. KİMLİKSİZ OY KULLANILABİLİR Mİ? Kimlik belgesi olmadan da oy kullanmak mümkün, TC pasaportu ya da sürücü belgesi yani ehliyeti bulunan kişiler bu belgeleri sandık görevlilerine ibraz ederek oylarını kullanabilirler.
İlgili 35 soru bulundu
Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü çalışanlarının hepsi bilir ki iş ve işlem yapacaksanız kesinlikle KİMLİK BELGESİ olarak NÜFUS CÜZDANI veya PASAPORT 'tan başka bir belgenin kullanılamaz.
Ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapılmaktadır. Bu cezalar Maliye Bakanlığı'na ödenir. OY KULLANMAMA CEZASI NE KADAR, KAÇ TL? Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen 2023 yılı için oy kullanmama cezası 300 TL'dir.
Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
kurumuna konulan tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlüler, şayet daha önce herhangi bir seçmen kütüğünde kayıtlı değillerse listeye dâhil edilemez ve oy kullandırılamaz.
Görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilebilir mi? Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezasının bulunmaktadır.
Geçici Madde 9 – Yapılacak ilk milletvekili genel seçimlerinde; a) Önceden kütüğe yazıldıkları halde oy verme tarihinde kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar veya ceza infaz kurumlarında hükümlü veya tutuklu olarak bulunanlar oy kullanamazlar.
YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası YSK tarafından belirlenir. Buna göre; Oy kullanmayanlara YSK tarafından belirlenen miktarda cezai işlem uygulanabilir.
Evet, Türkiye'de oy kullanmayanlara ceza var. 2972 sayılı Seçim Kanunu'na göre, seçmen kütüğüne kayıtlı ve sandık listesinde oy kullanma yeterliliği bulunan kişiler, meşru mazeretleri olmaksızın mahalli idareler genel ve ara seçimlerine katılmadıkları takdirde ilçe seçim kurulu başkanı tarafından para cezası ile ...
Toplam seçmen sayısı 64 milyon 190 bin 651 olurken kullanılan oy sayısı ise 55 milyon 833 bin 175 oldu. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluk.
Kimliksiz işlem yapılamamaktadır. T.C kimlik numaranızı içeren(resimli ; ehliyet ,kimlik kartı v.s.) bir belge ile gelmeniz kayıtlarınızın doğru ve eksiksiz yapılmasını sağlayacaktır. Dahiliye yada cerrahi branşlara muayene için gelinecekse en az 8 saatlik açlıkla gelmeniz zaman kazanmanıza yardımcı olacaktır.
VERMEYİN! 2016'da yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na göre kimse bunları sizden isteyemez. Kanuna aykırı bilgi, belge isteyen, saklayan, paylaşan ceza alır.
kimlik numarası olmayan sürücü belgeleri de, noterlik işleminde kullanılabilir. Tapuda işlem yapılmasını gerektirenler işlemlerde kullanılmaz. Pasaport - Tapuda işlem yapılmasını gerektirenler dahil olmak üzere Noterlik işleminde kullanılabilir.
Yurt dışındaki seçmen oy kullanacak mı? Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı her seçmen, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulacak sandıklarda oy verme hakkına sahip. Yurt dışındaki seçmenler yerel seçimde oy kullanamıyor.
Oy kullanırken yanınızda taşımanız gereken en önemli belge kimlik belgesidir. Nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport gibi resmi bir kimlik belgesi yanınızda olmalıdır. Kimliğiniz, size ait olduğunuzu kanıtlar ve oy kullanma hakkınızı doğrular.
18 yaşını doldurmuş ve seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı oy kullanabilir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Adres Kayıt Sistemi ile Kimlik Paylaşım Sisteminden alınan verilerle oluşturulan seçmen kütükleri sürekli güncellenmektedir.
18 yaşını doldurmuş ve seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı oy kullanabilecek.
Sınırlı Oy Sisteminde, seçmenlerin oy pusulasında yer alan adayların sayısından daha az oya sahip olduğu bir seçim sistemidir.
Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi suçu; cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir kamu faaliyetinin yürütülmesinin veya bireylerin kamu hizmetlerinden yararlanmasının engellenmesiyle meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri