Havayla temas eden sucuk, küflenmeye ve bakteri oluşumuna konakçılık etmeye oldukça müsaittir. Bu durum, sağlığınız için tehlikeli olacaktır. Bu noktalara dikkat edip sucuğu satın aldıktan sonra, sıra onu nasıl muhafaza edeceğinize gelir. Gelin şimdi isterseniz, sucuğu nasıl saklayıp muhafaza edeceğinizden bahsedelim.
Sucuğu peçeteye sararak açık bir şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz. Eğer buzdolabı poşeti kullanacaksanız, poşetin ağzını mutlaka açık bırakın. Sucuğun nemini koruması, dayanıklılık açısından oldukça önemlidir. Yeterince hava almadığında poşette su birikmeye başlar ve sucuk küflenir.
şüpheli dış katmanı alınıp (çıkarılıp atılarak) önce birkaç dilim tüketilir. 24 saat kadarlık bir zaman diliminde sindirimde bir anormallik yoksa devam edilebilir.
Bununla birlikte, küf gelişimi ve sucuktaki patojen mikroorganizma varlığı gıda güvenliği açısından tüketici için büyük bir problem teşkil etmektedir. Türkiye'de et ürünleri arasında en çok tüketilen ürünlerden birisi olan sucukta zaman zaman yüzeyde küflenme problemi ile karşılaşılmaktadır.
Doğru şekilde saklanmayan sucuklarda maya ve coclar, hızlıca ürer ve bu üreme dış tabakada beyaz bir madde oluşturur. Beyaz tabaka sucuğun bozulduğunun bir işareti değildir. Ancak sucuğun lezzetinin azalmasına neden olur.
İlgili 45 soru bulundu
Son kullanma tarihi geçen sucukları tüketmemelisiniz. Renginde değişimler başladıysa bunun sucuğun bozulduğunun bir işareti olabileceğini unutmamalısınız. Sucuktan olağanın dışında hoş olmayan bir koku geliyorsa yememelisiniz. Üzerinde beyaz-yeşil tabakalar, küflenmeler oluştuysa sucuk bozulmuş demektir, yememelisiniz.
Hazır alınmış sucuğu saklamanın en doğru yöntemi buzdolabında muhafaza etmektir, tabii ki bunu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Eğer sucuğun paketi hiç açılmamışsa, üzerinde yazan son tüketim tarihine kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.
Gıda zehirlenmesinin bu ilk belirtileri genellikle bulantı, kusma, ishal ve karın krampları şeklindedir. Bu belirtiler, genellikle bakteri toksini vücuda girdikten sonraki birkaç saat içinde hızlı bir şekilde görülmeye başlar. Buna karşın bu zehirlenme belirtileri genellikle birkaç gün içinde kaybolur.
➢ Sucuk üzerinde lekeler oluşması ve likalaşma: Hatalı ve uzun süre depolama sonucu gelişen Enterobacteriaceae ailesi bakterileri sarı lekeler, peroksit oluşturan laktik asit bakterileri sarı lekeler, küfler ise siyah lekeler oluşturur.
Sucuk, buzdolabında, kurutarak veya dondurarak muhafaza edilebilir. Sucuğu buzdolabında muhafaza etmek, en yaygın yöntemdir. Sucuğun üstündeki jelatin çıkarılmamalı ve sucuk peçeteye sarılmalıdır. Eğer bu noktada, bir buzdolabı poşeti kullanılacaksa poşetin ağzı açık bırakılmalıdır.
Küflü gıdaların tüketilmesi, ishal, akciğer enfeksiyonları gibi vücuttaki değişik doku ve organlarda küf mantarlarının üremesine bağlı olarak oluşan çeşitli hastalıklara yol açabilir. Küf mantarlarının ürettiği zehirli kimyasallar olan mikotoksinlerin oluşturduğu zararlı etkiler ise çok çeşitlidir.
Yağ da sucuğun olmazsa olmazı yani. Ancak onun da belli bir oranı var. Yağ oranı %30 seviyelerinde olmalı. Bu oranın üzerine çokça çıkan sucuklar damakta yapış yapış bir yağ tadı bırakır ve ağır kokarlar.
Et ve et ürünleri: Eğer ette küf tespit ederseniz, hemen atın. Küflenmiş et tüketmek sağlık açısından ciddi riskler taşır. Yoğurt, ekşi krema ve yumuşak peynir: Yumuşak peynirlerin yüksek su içeriği, küfün derinlere yayılmasına neden olabilir.
Buzdolabında sakladığınız açılmış sucukları son tüketim tarihinden önce tüketmelisiniz. Eğer elinizdeki sucuk miktarı fazla ve uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız size iki yöntem önereceğiz. Bu yöntemler ile sucuğu 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Kasap sucuğu (fermente) veya kendi yaptığınız sucuğu kurutulurken dikkat edilecek kurallar 1 Güneşte ve sıcakta sucuk kurutulmaz 2 Yağmurlu havada sucuk kurutulmaz 3 Yaz aylarında dolabın normal bölmesinde kurutulur 4 Kurumaya aldığınız sucuk en fazla 7 gün kurutulur.
Pek çok insanın yaşadığı dermatolojik sorunlardan biri olan siyah noktalar, ciltte çıkan iltihaplı olmayan bir sivilce türüdür. Tüketilen gıdalar, kirli havaya maruz kalmak ya da kullanılan makyaj ve bakım ürünleri gözenekleri tıkayabilir. Tıkanan gözeneklerdeki kir, havayla temas ettiğinde oksitlenir ve siyaha döner.
Cilt yüzeyinde kıl köklerinin yer aldığı foliküllerin veya bir diğer deyişle gözeneklerin yağ, deri döküntüleri veya kir ile tıkanması sonucunda siyah noktalar oluşur. Komedon olarak da adlandırılan ve aslında beyaz renkli olan bu birikintiler, cildin üst tabakasında hava ile temas ettiğinden zamanla siyah renk alır.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Hazır sucuk tüketmiyor ve evde sucuk yapımı tarifimizle sucuk ürettiyseniz de bu sucuk saklama koşullarına uymanız beklenmektedir. Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır.
TETT tarihi geçen ürünleri hiç düşünmeden tüketebilirsiniz.
·Sucuğu buzlukta veya derin dondurucuda yaklaşık 6 aya kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz. Ancak et ürünü olduğu için ne kadar doğru saklarsanız saklayın 6 aydan sonra tüketmeniz kesinlikle tavsiye edilmez. ·Sucukların çözünerek tüketileceğini de hesaba katarak parçalar halinde dondurmanız daha iyi olacaktır.
Fermente işlemi, etin lezzetini, aromasını ve tekstürünü arttırır. İşlem, sucuğun içindeki bakterilerin ve mayaların etteki şekeri ve nişastayı parçalamasına neden olur. Bu, sucukta tatlımsı bir lezzet yaratır. Ayrıca fermente işlemi, sucukta karakteristik bir ekşi tat ve kokunun oluşmasına da neden olur.
Sucuk pişirmenin bir başka tekniği ise sucuğu suyla pişirmektir. Önceden ısıtılmış tavaya doğranmış sucuklar atılır ve üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı su eklenir. Bu pişirme tekniğiyle sucuk, sulu kalır ve lezzeti korunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri