Her iki kanser türünde de kesin teşhis ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve diğer tıbbi görüntüleme tetkiklerinin incelenmesi sonucunda konulabilir.
Manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi gibi testlerle gerekli incelemelerde bulunur, detaylı analize ihtiyaç duyması durumunda sintigrafi'yi de böbreküstü hastalıklarının teşhisinde kullanabilir.
Hipofiz bezi üzerinde bulunan işleyiş bozuklukları acth testi sayesinde anlaşılır. Aynı zamanda kişilerin böbrek üstü bezleri de yaşanılan hastalıklar da bu test sayesinde anlaşılır. Bu test genel olarak kişilere yapılan Kortizol testleri ile beraber yapılır. Yapılan test sonucunda hastaya da tanı konur.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Bazı böbreküstü bezi hastalıklarının temelinde de adrenal adenoma yatıyor olabilir. Cilt problemleri, kilo problemleri, kan basıncı problemleri, tansiyon problemleri başta olmak üzere çarpıntı, terleme, ağrılı süreçler, kıllanma, çatlak oluşumu, erkeklerde memelerde büyüme gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkarabilir.
Tetkik için hasta önce sırtüstü yatırılır ve karın bölgesine ultrason jeli sürülür ve ultrason probu ile böbreklere bakılır. Böbrek ultrasonu esnasında hastanın yüzükoyun yatırıldığı da olur. Böbrek ultrasonu sırasında hastadan yana doğru dönmesi istenebilir.
Endokrinologlar yani bu konudaki uzman kişiler, salgı bezlerinden doğan hastalıkları önce teşhis sonrasında ise tedavi eder.
Karın, göğüs ve baldırda da kıllanma olabilir, %35 hastada sivilce (akne) ve cilt yağlanması (sebore) vardır. Psikolojik Değişiklikler: Hastaların çoğunda depresyon, halüsinasyon, paranoya, manik davranışlar ve uyku bozuklukları olabilir.
A) BÖBREK ÜSTÜ BEZİ (ADRENAL BEZ-SÜRRENAL BEZ) VE HORMONLARI
Kolesterolün adrenal bez tarafından alınması ve hormonların yapımını hipofiz bezinden salgılanan ACTH hormonu uyarır.
Açıklanamayan kilo kaybı veya kilo alımı, kas güçsüzlüğü, mide bulantısı, kusma ve göbekte çatlaklar oluşması gibi belirtileri bulunan böbrek üstü bezi kanserinin tedavisi ise cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve ilaç tedavileri olarak uygulanabiliyor.
Örnek olarak, böbrek üstü bezine ait kortizol hormonunun doğru tayini için 24 saatlik biriktirilen idrar örneğinin kullanılması veya adrenalin düzeyi için metanefrin düzeyine bakılması gösterilebilir. Bunların yanında, hormonların kandaki düzeyleri çeşitli koşullarda farklılık gösterebilir.
Böbrek kistleri eğer belirli bir süreç içerisinde büyüme eğilimi gösterip, ağrıya sebebiyet veriyor ise cerrahi işlemler ile alınması uygun görülebilir. İyi huylu olan kistleri bir süre izlemek ve kendiliğinden kaybolmasını beklemek gerekebilir. Bu sıklıkla karşılaşılan ve olağan bir durumdur.
Diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliği gibi böbrek yapısını bir bütün olarak etkileyen hastalıklarla ilgili ipucu araştırılır. Ayrıca, böbrekte ve/veya idrar yollarında taş, kum, kitle, kist olup olmadığına bakılır.
Böbrek kanserinin teşhisinde kullanılan görüntüleme yöntemleri ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR)'tır.
PET/CT sonuçları kesin midir? PET/CT pek çok hastalığın erken tanısında kullanılmaktadır. Geçmişte, vücuttaki nodüllerin kanser olup olmadığı ancak biyopsi ile saptanabilirken, günümüzde PET/CT ile bu lezyonların kanser olup olmadığı yüksek bir duyarlılıkla saptanabilmektedir.
Adrenal Yetmezliği
Belirtileri arasında en sık olarak yorgunluk, tuz ihtiyacı, kilo kaybı, bulantı, kusma ve karın ağrısı bulunur. Bu durum özellikle aşırı fiziksel aktivite, basit enfeksiyonlar ve ameliyat gibi durumlarda daha da şiddetli olarak ortaya çıkarak hayatınızı tehdit edebilir.
Vücudun her organında olabileceği gibi bu yapılarda da kitle oluşabilir. Bunların büyük bölümü iyi huylu kitlelerdir ancak ayrıntılı inceleme ve yakın takip gerektirir. Bir kısım böbreküstü bezi kitleleri ise fazla hormon salgılamasına bağlı olarak vücutta düzeltilemeyen hasarların oluşumuna neden olabilir.
Anatomik olarak, böbrek üstü bezleri, karnın karın zarı arkası (retroperitonal) bölgesinde bulunup, böbreklere göre ön-üst (anterosüperior) konumdadırlar.
Böbrek üstü bezinde bir kitle tespit edildiğinde öncelikle kitlenin boyutunu değerlendirmek gerekir. Kitlenin çapı 3cm ve daha küçük ise bunların kötü huylu (kanser) olma oranı düşüktür (%3'ün altında). Kitlenin boyutu büyüdükçe kanser olma olasılığı da artar.
Üroloji Nedir? Üroloji, kadın ve erkek üreme organları ile idrar yollarını inceleyen tıbbî bilim dalıdır. Böbrekler, mesane, üreterler, üretra, penis, testisler, skrotum ve prostat bezi gibi organlara ilişkin görülen tüm hastalıkların tanı ve tedavi sürecini incelemektedir.
Sürrenal veya adrenal (böbreküstü bezi) adenomu, olgularının % 80'i iyi huyludur ve hormon salgılamazlar, bu nedenle de herhangi bir belirti vermezler. Geriye kalan % 20'si ise kötü huylu olup hormon salgılarlar. Hormon salgılayan sürrenal adenomlarına 'Feokromasitoma' adı verilir.
Karnın üst tarafında yer alan; karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak ve böbrekler incelenir. Ayrıca karın içindeki damarlar, sıvı birikimleri, lenf nodu büyümeleri de araştırılır. Mide ve bağırsaklar gaz içerdiğinden ultrason ile incelenemez.
Renal Ultrason böbrek ultrasonu olarak da bilinir ve bu tetkik hasta için oldukça kolay bir tetkiktir. Böbreğin ve çevre dokuların değişik açılardan görüntülenmesi sağlanır. Hastanın sadece böbrekleri değil aynı zamanda mesanesi ve böbrekle ile mesanesi arasındaki kanallara da bakılır. Hastanın aç olması istenmez.
Karnın üst kısmında karaciğer, safra kesesi, pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, dalak gibi organların ultrason ile görüntülenmesine üst batın ultrasonu denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri