Eğer sucuğun paketi hiç açılmamışsa, üzerinde yazan son tüketim tarihine kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Fakat eğer sucuğun paketi açıldıysa ve kalan sucuğu güvenli bir şekilde muhafaza etmek istiyorsanız, sucuğu önce bir kağıt havluyla ardından ise streç filmle sarmalısınız.
Sucuk, buzdolabında, kurutarak veya dondurarak muhafaza edilebilir. Sucuğu buzdolabında muhafaza etmek, en yaygın yöntemdir. Sucuğun üstündeki jelatin çıkarılmamalı ve sucuk peçeteye sarılmalıdır. Eğer bu noktada, bir buzdolabı poşeti kullanılacaksa poşetin ağzı açık bırakılmalıdır.
Konusu birçok kişi için merak edilen bir sorudur. Sucuk kurutularak muhafaza edilebilir ya da buzlukta saklanabilir. Bunun yanı sıra son kullanma tarihine kadar saklanacağı zaman buzdolabında bekletilmesi de yeterlidir. Uzun süreli bir saklama gerektiğinde ise parçalar halinde buzlukta bekletilebilir.
Bu gibi durumlarda sucukların buzdolabına asılması önerilmektedir. Ya da buzluğa koyarak, kurutma işlemi gerçekleşebilir. Hemen tüketilmeyecek olan sucuklar, derin dondurucuya kaldırılarak orada bırakılabilir. Buzdolabında 3 hafta kadar bırakılan sucukların kurutma işlemi tamamlanmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Kurutma yöntemi için ilk olarak sıcak ve güneş almayan bir ortam belirleyin. Bu ortamda sucukları asarak kurutabilirsiniz. Eğer asacak yerini yoksa, gazete sererek sucukları üzerine dizin. Gazete sucuğun nemini alarak kısa sürede kurumasını sağlar.
Kasap sucuğu (fermente) veya kendi yaptığınız sucuğu kurutulurken dikkat edilecek kurallar 1 Güneşte ve sıcakta sucuk kurutulmaz 2 Yağmurlu havada sucuk kurutulmaz 3 Yaz aylarında dolabın normal bölmesinde kurutulur 4 Kurumaya aldığınız sucuk en fazla 7 gün kurutulur.
Yaş sucuk kaç gün kurutulur? Bir dizi değişkene bağlı olarak ıslak sucuğun kuruması daha uzun veya daha kısa sürebilir. Kurutma işlemi, sucuğun boyutuna, nem seviyesine, ortam sıcaklığına ve hava durumuna göre farklılık gösterebilir. Islak sucuk genellikle en az iki ila üç hafta kurutulmalıdır.
Evde yapılan sucuklar açık olduğu için mutlaka süreye dikkat etmek gerekmektedir. Bu doğrultuda sucukların biraz daha uzun süre kalabilmesi için streç film kullanmak etkilidir. Bu bağlamda sucukları streç filme sarmak suretiyle, buzdolabı poşetine koyarak sıkıca bağlamak gerekir.
·Elinizde fazla miktarda sucuk varsa ve uzun sürede tüketmeyi düşünüyorsanız en iyi yolu buzlukta saklamaktır. ·Sucuğu buzlukta veya derin dondurucuda yaklaşık 6 aya kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz. Ancak et ürünü olduğu için ne kadar doğru saklarsanız saklayın 6 aydan sonra tüketmeniz kesinlikle tavsiye edilmez.
Buzdolabında sakladığınız açılmış sucukları son tüketim tarihinden önce tüketmelisiniz. Eğer elinizdeki sucuk miktarı fazla ve uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız size iki yöntem önereceğiz. Bu yöntemler ile sucuğu 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Sıcak ve güneş almayan bir alan belirlemek sucuk saklama için ilk aşama olmalıdır. Sıcaklığı uygun, güneş almayan bir alan belirledikten sonra sucukları asarak kurutmaya bırakabilirsiniz. Eğer alanınız sucukları asmak için uygun değilse bir gazete kâğıdına sucukları dizebilirsiniz.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Sucuk pişirmenin bir başka tekniği ise sucuğu suyla pişirmektir. Önceden ısıtılmış tavaya doğranmış sucuklar atılır ve üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı su eklenir. Bu pişirme tekniğiyle sucuk, sulu kalır ve lezzeti korunur.
Doğru şekilde saklanmayan sucuklarda maya ve coclar, hızlıca ürer ve bu üreme dış tabakada beyaz bir madde oluşturur. Beyaz tabaka sucuğun bozulduğunun bir işareti değildir. Ancak sucuğun lezzetinin azalmasına neden olur.
Sucukların birbirine değmeyecek ve üzerinde nemlenme olmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Hemen satışa sunulmayacak olan sucuklar ambalajsız olarak 8 °C sıcaklık, %65-75 oransal nem ortamında ve 0,05 m/sn hava dolaşım hızı olan depolarda muhafaza edilmektedir.
Eğer sucuğu saklayacağınız poşet hava almazsa zaman içerisinde içinde su birikir ve bu su sucuğun küflenmesine sebep olur. Bu yüzden hava alması için ağzı açık poşetlere koyabilir, ara sıra temiz bez ile sucuğun üzerini silebilirsiniz.
Sucukta olağan kokunun haricinde bir koku varsa sucuğun bozulmaya yüz tuttuğunu söyleyebiliriz. Aynı durum sucuğun tadı için de geçerlidir. Sucuğun tadında mide bulandırıcı bir durum hissediyorsanız ya da tadından tiksiniyorsanız sucuğun bozulduğundan şüphe edebilirsiniz.
Yağ da sucuğun olmazsa olmazı yani. Ancak onun da belli bir oranı var. Yağ oranı %30 seviyelerinde olmalı. Bu oranın üzerine çokça çıkan sucuklar damakta yapış yapış bir yağ tadı bırakır ve ağır kokarlar.
Sucuk ve Pastırma
Toptancıdan alınıp tüketiciye satılmakta olan sucukların bakkal ve mezeci firesi %5-6 kadardır. Sucuk, salam, pastırma gibi yiyecek maddelerinin alış ve satış müddetleri içinde verebileceği fire nispeti asgari %3, azami %8'dir.
“Sucuk pişerken neden dağılır?” diye merak ediyor ve karşılaştığınız bu sorunu çözmek istiyor olabilirsiniz. Böyle bir problemin meydana gelmesinde sucukların yapım sürecinde iyi doldurulmamış olmaları ya da yağ oranının yanlış ayarlanması söz konusu olabilir.
Sucuk doğru şekilde pişirildiği takdirde oldukça faydalı bir gıdadır ve sağlığımız üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu nedenle sucuk çiğ tüketilmemeli, pişirilerek tüketilmelidir.
Son kullanma tarihi geçen sucukları tüketmemelisiniz. Renginde değişimler başladıysa bunun sucuğun bozulduğunun bir işareti olabileceğini unutmamalısınız. Sucuktan olağanın dışında hoş olmayan bir koku geliyorsa yememelisiniz. Üzerinde beyaz-yeşil tabakalar, küflenmeler oluştuysa sucuk bozulmuş demektir, yememelisiniz.
Kurutulmuş Sığır Bağırsağı sucuk üretimi için en kaliteli bağırsak tipidir. Bağırsak içleri özenle temizlendikten sonra suda bekletme yöntemi uygulanır. Temizlenip hazır hale getirilen sucukluk bağırsaklar kurumaya bırakılır.
SUCUK YAPIMI
Sucuk yapımında sığır, manda, koyun ve keçi gibi hayvanların etleri veya bu etlerin belli oranlardaki karışımları kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri