Sucuk pişirmenin bir başka tekniği ise sucuğu suyla pişirmektir. Önceden ısıtılmış tavaya doğranmış sucuklar atılır ve üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı su eklenir. Bu pişirme tekniğiyle sucuk, sulu kalır ve lezzeti korunur.
Ilık suda birkaç dakika bekleterek yumuşattığınız bağırsakları iyice açın. Sirkeli su ile içlerini ve dışlarını iyice temizledikten sonra ıslak havlu üzerinde hafifçe kuruttuğunuz bağırsakların ağzına bir huni yerleştirip sucuk harcını yavaş yavaş bağırsağa doldurun.
Kısık ateşte yapılmalı ve hiç yağ ilave edilmemelidir. Yuvarlak doğranan sucuk tavada yanar. Çapraz doğranan ise tava ile tam orantıda olur. Hiç yağ ilave edilmemelidir.
Sucuğun nemini koruması, dayanıklılık açısından oldukça önemlidir. Yeterince hava almadığında poşette su birikmeye başlar ve sucuk küflenir. Bu yüzden hava alması için ağzı açık poşetlere koyabilir, ara sıra temiz bez ile sucuğun üzerini silebilirsiniz.
İyi sucuk yapımında kıyılmış, olgunlaştırılmış, belirli pH değerine ulaştırılmış etlerin özel baharatlarla harmanlanması mutlak bir zorunluluktur. Katkı maddeleri ve özel sucuk baharatı ile harmanlanan etler özel kılıflara doldurularak olgunlaşmaya bırakılmakta ve akabinde iyi sucuk elde edilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
⭐Sucuk için kıymanın 2 kere çekilmiş olması gerekiyor. Bu sucuğun pişerken dağılmamasını sağlıyor. ⭐Sucuk baharatını aktarlardan temin edebilirsiniz. Normalde 1 kg et için 70-80 gr sucuk baharatı yeterli geliyor.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
Evde sucuk yapımı malzemeler eksiksiz olursa ve kurutma işlemi de iyi bir şekilde yapılabilirse iyi sonuç alınacak bir yöntemdir. Ortalama 1 haftada evde kurutma tamamlanır. Fabrikasyon sürecinde ise bu işlem 1 aya kadar uzatılabilmektedir.
İşlenmiş et: Sosis, sucuk ve salam gibi işlenmiş etlerin çoğunda ciltte iltihaplanmayı tetikleyen ve yaşlanmayı hızlandıran sülfür ve diğer koruyucular bulunmaktadır. Ayrıca bu etler çok tuzlu olduğu için şiş görünmenize neden olur.
Sucuk nasıl pişirilir sorusunun anahtar yanıtlarından birisi de ateşin derecesidir. Sucuğu ne kısık ateş ne de yüksek ateşte pişirmelisiniz. Ocağı orta dereceye getirerek dilimlediğiniz sucukları pişirme işlemine başlayabilirsiniz. Sucuk pişirirken en önemli püf noktalarından birisi de sucuğu çok fazla pişirmemektir.
Fermente edilen sucuk aslında çiğ ettir. Etin kıyma hali olan sucuk bu yüzden pişirilmesi lazım. Ancak uzun süreli kıyma haline gelmek için oldukça işlemden geçirilen sucuk hakkında halk arasında bilinen bir yanlış çiğ olarak tüketilebilir bilgisidir. İnsan vücudu çiğ et tüketimine müsait değildir.
Rengi parlak ve doğal olan kaliteli sucuk 0 dana etinden yapılmış olmalıdır. Dana etinin dışında, gerekli baharatlar bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sucuğun rengi, kırmızımsı kahverengi olmalıdır. Kesildiğinde çevresinde veya ortasında farklı renkler ortaya çıkmamalıdır.
Nitrit tuzu fermente olan ürünlerde koruyucu olarak kullanılmakla birlikte lezzeti arttırdığı ve sucuktaki kırmızı rengi verdiği bilinir. Yani evde yaptığımız sucuğu kestiğimizde kararmış bir et görürsünüz (6-7 gün beklemiş sucuklarda) ama hazır olanları kestiğinizde kırmızı. Bu kırmızılığın nedeni bu tuzdur.
İsteyen arzu eden sucukları su ile beraber 2+2 toplamda 4 dakika pişirip sucukların haşlama suyunu lavaboya süzüp tavadaki sucuklara tereyağ eklemesi de yapabilir.
Sucukluk etler kıyma makinalarına girmeden önce bu su ile bolca yıkanır.
Evde yapılmış olan yaş sucuklar, güneş almayan ancak sıcak bir ortamda kurutulmaya bırakılabilir. Tabii bir diğer yöntem gazete üzerine yine sıcak bir ortamda gölgeye sermek suretiyle kurutma yöntemi değerlendirilebilir. Kısa bir zaman içerisinde sucuklar istenilen kapağıma ve sertliği gelerek tüketilebilir.
Sucuğu Derin Dondurucuda Saklamak:
Sucuğu parçalara bölüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız sucukları 6 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz.
- Sucuğu dondurucuda en fazla 6 ay saklayabilirsiniz. 6 ay geçtikten sonra mutlaka hızlı bir şekilde tüketmeniz gerekir. Sucuğu yemeden önce dondurucudan yaklaşık 1 saat önce çıkarmanız tavsiye edilir. - Sucuğu dondurarak 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Fakat 6 ayı geçtikten sonra tüketmemeniz gerekir.
Sucuk pişirmenin bir başka tekniği ise sucuğu suyla pişirmektir. Önceden ısıtılmış tavaya doğranmış sucuklar atılır ve üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı su eklenir. Bu pişirme tekniğiyle sucuk, sulu kalır ve lezzeti korunur.
Aksi halde ürün sertleşebilir, bozulabilir ya da dış yüzeyinde beyaz tabakalar meydana gelebilir. Doğru şekilde saklanmayan sucuklarda maya ve coclar, hızlıca ürer ve bu üreme dış tabakada beyaz bir madde oluşturur. Beyaz tabaka sucuğun bozulduğunun bir işareti değildir. Ancak sucuğun lezzetinin azalmasına neden olur.
Sucuğun üstündeki jelatin çıkarılmamalı ve sucuk peçeteye sarılmalıdır. Eğer bu noktada, bir buzdolabı poşeti kullanılacaksa poşetin ağzı açık bırakılmalıdır. Sucuk, zaman zaman nemli ve temiz bir bez ile silinmelidir.
Sarımsağı toz sarımsak olarak kullanacak iseniz 30 gr. sarımsak tozuna ihtiyacınız var bunuda mağazamızdan edinebilirsiniz fakat tavsiyemiz sarımsağı taze alıp dövmenizdir bununla uğraşmak istemezseniz toz sarımsak ilede ilerleyebilirsiniz kendiniz dövecek iseniz her 1 kg kıyma için 1 baş(6-7 diş) sarımsak dövünüz.
Sucuk yapmak için bu kıymaya sarımsak, kırmızı biber, kimyon, tuz, karabiber mutlaka katılmalıdır. Üreticilerin taleplerine göre yenibahar, çemen, tarçın da katılabilir.
Geleneksel olarak lukanka domuz eti, dana eti ve baharatlar (karabiber, kimyon, mercimek otu) ve tuz ile yapılır. Tamamı doğranır ve kurutulmuş sığır ince bağırsağı'na doldurulur. Doldurulduktan sonra silindirik sucuk yaklaşık 40 ile 50 gün kurumaya bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri