Yeraltı ve yüzey sularındaki arseniğin kökenleri arasında, küresel ısınma, volkanik hareketlilik, mineral-kayaç çözünmesi gibi doğal yollar yanında, orman yangınları, denetimsiz endüstriyel atıklar, arsenik içeren tarım ilaçları ve kimyasal maddelerin kullanımı gibi toplumsal nedenleri sayabiliriz.
Çözümler. Arseniğin sudan uzaklaştırılması iki yöntemle gerçekleşebilir: İyon Değiştirme ve Ters Ozmoz sistemi. Bu yöntemlerin her ikisinin de bu soruna etkili bir çözüm olduğu kanıtlanmıştır. İkisi arasındaki fark, kirletici uzaklaştırma miktarıdır.
Arsenik konsantrasyonu deniz suyundaki 0.09-24 µg/L, yüzeysel sularda ise 0.15 – 0.45 µg/L arasındadır [24]. Arseniğin doğal kaynakları arasında kaplıcalar, ılıcalar, volkanik kayalar, çöküntü kayaları (organik/inorganik killer), başkalaşım kayaları, deniz suyu ve mineral çökeller yer alır [25].
Arsenikli endüstriyel atıklar suya, havaya ve toprağa geçer. Bu suların kullanımı ya da toprakta yetişen besinlerin kullanımı ve havanın solunması sonucu arsenik vücudumuza girer.
Arseniğin Zararları Nelerdir? Olağandışı yüksek dozda inorganik arsenik (yani akut arsenik maruziyeti); ilk etapta bulantı, kusma ve ishal görülmesine neden olur. Sonrasında uyuşma ve karıncalanma, kas krampları, hatta ölüm görülebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Uzun yıllar arsenik içeren suların içilmesinin en bilinen etkisinin kanser olduğunun altı çiziliyor. Kanserin dışında arsenik, deri hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, kalp damar hastalıkları, sindirim ve üreme yolu hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa da yol açıyor.
Arseniğin bol bulunduğu gıdalar deniz ürünleri, pirinç, mantar ve kümes hayvanlarıdır. Tavuk tüketilmesi ile günlük 21-30 mikrogram arsenik alınmaktadır. Organik arsenik, kümes hayvanlarında antimikbiyal olması nedeni ile kullanılmaktadır.
Doğada en çok bulunan arsenik türü olan inorganik arsenik yüzeysel su, yeraltı suyu ve deniz suyunda baskın olan tür iken organik arsenik türleri doğal gaz ve petrolde baskın olan türlerdir (EPA, 2002).
Havada ısıtıldığında, arsenik arsenik trioksitlere yükseltgenir ; Bu reaksiyondan çıkan dumanlar, sarımsağa benzer bir kokuya sahiptir.
Arsenik zehirlemesi, hem soluma hem de ağızdan alınmayla canlıları zehirler. Çoğunlukla inorganik arsenik bileşikleri organik olanlara nazaran daha zehirlidir. Çoğunlukla Arsin gazına maruz kalınması ciddi zehirlenmelere sebep olur. Ağız vasıtasıyla alındığında etkin olan arsenik bileşeni ise Arsenik trioksittir.
Musluk suyunda bulunan en zararlı maddeler arasında arsenik yer alır. Arsenik ise ciğerlerde ve yemek borusunda rahatsızlık oluşmasına neden olur. Musluk sularında tarım ve böcek ilaçları bulunur. Bu faktörler ise hamileler için oldukça zararlıdır.
Çeşme Suyu
Suyun 15 dakika 72 derecenin üzerinde kaynatılması bazı mikroorganizmaları ortadan kaldırır. Fakat kaynatma işleminin arsenik, demir ve partikül bileşenleri üzerinde herhangi bir etkisi olmaz.
Arsenik karaciğerde, böbreklerde, deride, tırnaklarda ve saçlarda birikir. Hücre solunumunu yapan enzimlerin vazifelerini yapmalarına engel olur. Ayrıca kılcal kan damarlarını da tahrip eder. Birçok arsenik bileşikleri deri yolu ile vücuda geçer.
Su nasıl temizlenir dediğimizde en bilinen ve yaygın yol klorlama yöntemidir. Musluklardan akan sular ya da depodan gelen sular düzenli olarak klorlanarak zararlı maddeler yok edilir. Evde kendi suyumuzu klorlamamız da mümkündür. Klor tableti alarak suyun temizlenmesi mümkündür.
İçtiğiniz suda ağır metal olduğuna dair şüpheleriniz varsa veya içiniz rahat olsun isterseniz, iyi bir ters ozmoz filtrasyon yöntemiyle bu sorunu çok pratik bir şekilde çözmek mümkündür. Ters ozmoz olarak bilenen filtrasyon yöntemi sayesinde birçok ağır metal %96-99 oranında giderilmektedir.
Klorlama işlemi, su arıtma tesislerinde suyun dezenfeksiyonu için yaygın bir yöntemdir. Klor, suyun içindeki bakteri, virüs ve diğer mikroorganizmaları öldürmek için etkili bir dezenfektan maddedir. Klorlama işlemi, suyun içindeki bu mikroorganizmaları öldürür ve içme suyu olarak kullanılabilir hale getirir.
Kronik Arsenik Maruziyeti
Kronik zehirlenme belirtileri iştahsızlık, genel zafiyet, kusma, dişetlerinde kanama, dişetlerinde siyah çizgi, dermatit, hiperkeratozis, şiddetli deri döküntüsü, kolik, nefeste sarımsak kokusu, el ve ayak tırnaklarında açık lekeler en belirgin özelliklerdir.
<0.05 mg / kg yutulması hafif GI semptomlarına neden olabilir. > 1 mg / kg yutulması potansiyel olarak öldürücüdür.
Arsenik çok zehirli bir madde olduğundan ötürü bir seferde tüketilen arsenik kansere, kalpte ritim bozukluklarına ve daha birçok hastalığa yol açacaktır. Suda ufak miktarda bulunan arsenik ise uzun vadede bu etkileri yaratacaktır.
Arsenik (3) bileşikleri, arsenat (5)'e göre suda 4 ila 10 kat çözünür halde bulunur.
Atom numarası 33 ve atom ağırlığı 74,91 olan ( As); özellikleri bakımından metallerle ametaller arasında yer alır. Arsenik ve bileşikleri zehirlidir ve halk arasında doğal arsenik sülfüre “zırnık” denir.
Arsenik, periyodik tablonun 4. periyodunun 15. grubunda yer alan bir elementtir. Arseniğin atom numarası 33'dir. Arsenik, As sembolü ile gösterilir ve yarı metaldir. *Arsenik 616 ºC'de süblimleşir yani katı hâlden doğrudan gaz hale geçer.
Pirinçte bulunan arsenik miktarını önemli ölçüde azaltmanıza yardımcı olabilecek iki yöntem vardır: Bol suyla ıslatma ve pişirme. Pirinci pişirmeden önce bol suya batırın ve bütün gece bekletin, sonra süzün ve akan suyun altında durulayın. Bu şekilde arseniğin yüzde 80'inden fazlasını ortadan kaldırmış olursunuz.
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Yapılan Laboratuvar analizleri kahverengi pirinçteki arsenik oranının beyaz pirince göre daha fazla olduğunu gösteriyor. Uzun süreli inorganik arsenik alımı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda deri lezyonlarına, damarlarda ve sinir sistemi hasarlarına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri