Egzersiz NO:4 “Sufi Nefesi” Ellerinizi bacaklarınıza bırakarak, gözlerinizi kapatın. Ağzınız kapalı vaziyette, dörde kadar sayarak sadece burnunuzdan sakin bir nefes alın. Nefesi verirken sekize kadar sayın. Bu egzersizi dörder kerelik tekrarlarla yenileyin.
Sufi nefesi, mevlevilikte huzur haline varmak için kullanılan bir rahatlama tekniği. Beynin korku ve endişe dalgaları yayan beta frekansından, mutluluk hormonları salgıladığı alfa frekansına geçmesine yardımcı oluyor.
Murakebe daha çok iç gözlem (nefes kontrolü, nefesi saymak, takip etmek veya kalbe odaklanma) ile yapılır. Bunun dışında rabıta, zikir, tespih gibi farklı derin düşünme teknikleri vardır. Tüm bunları kapsayan teknikler bütününe de sufi meditasyon diyoruz.
4 saniye boyunca burundan sessizce nefes alarak başlayın. Nefesinizi vermeden önce 7 saniye tutun. Nefes verirken, ağzınızla rüzgar sesi çıkaracak şekilde 8 saniye boyunca havayı dışa üfleyin. Ardından bunu 4 nefes döngüsü boyunca tekrarlayın.
Uyku bozuklukları, kaygı ve stres yaşayan kişiler, dikkat dağınıklığının üstesinden gelmek ve rahat bir duruma geçmek için 4-7-8 nefes almayı faydalı bulabilir. Zamanla ve tekrarlanan uygulamalarla, 4-7-8 solunumun deneyimleyenler, giderek daha güçlü hale geldiğini söylüyor.
İlgili 37 soru bulundu
4-7-8'i tekniğini basit egzersizlerle nasıl uygulayabilirsiniz açıklayalım: Dört saniye sayarak burnunuzdan nefes alın. Yedi saniye boyunca nefesinizi tutun. Büzülmüş dudaklardan bir "vıh" sesi çıkararak sekiz saniye boyunca nefes verin.
Bu egzersizi, anlık stres ve anksiyeteyi azaltma, panik atağın kontrolü, uykusuzluğu giderme, konsantrasyonu arttırma durumları için kullanabilirsiniz. Koltuğa rahat bir pozisyonda oturun. Burnunuzdan 7 saniye boyunca nefes alın ve hazır olduğunuzda ağzınızdan 11 saniye boyunca nefesinizi verin.
En doğru nefes alma şekli, solunum esnasında diyaframınızdan faydalanmaktır. Diyafram nefesi almaya alıştığınızda derin nefes alamama sorunundan kurtularak kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Diyafram nefesi alırken karnınızdaki boşluğun genişlediğini hissedersiniz.
Tasavvuf yolunda nefis mücâhedesini sürdürmekte olanlara mürîd ve mutasavvıf, bu mücâhedeyi tamamlayıp kemale ermiş olanlara sûfî denilmektedir (Sülemî, Tasavvufun Ana İlkeleri, s. 10; Hücvîrî, s. 115). Sûfiyye “tasavvuf; tasavvuf ehli kimseler, sûfîler” anlamındadır.
Sufizm ya da Sufilik veya Tasavvuf , İslam' ın iç veya mistik yüzü olarak, ruhani manası ise Kuran-ı Kerim'in “yaşama geçirilmiş hali, Kuran-ı Kerim'in tamamına inanıp onu yaşamak” olarak tarif edilmektedir.
Özellikle Hinduizm, Budizm ve Taoizm'de meditasyon, dua etmekle aynı anlamı taşır. Köklü bir gelenek olan meditasyon, özellikle Hinduizm'in felsefi ve mistik kutsal kitabı olan Upanişad'ı Hindistan'daki Budist alışkanlıkları esas alır.
Zâhirî hareket yaparken aslını kaçırır, halka uyarsa Hakk ile irtibatı kaybeder. Bu zikir ehline âittir, halk zâhirde zikirle meşgul olurken, o bâtın ile meşgul olur. Bu zikr-i şerif'e "Nefes zikri" denir.
Nefes egzersizleri, diyafram kaslarını güçlendirebilir ve daha etkili bir şekilde nefes almanıza yardımcı olabilir. Bu, akciğer kapasitesini artırabilir ve solunum sistemi sağlığını destekler. Ayrıca, diyaframı kullanarak derin nefes almak, rahatlamanıza ve stresi azaltmanıza da yardımcı olabilir.
Diyaframı şişirecek şekilde burundan derin ve yavaş bir şekilde nefes alınır ve nefes bir süre kadar tutulduktan sonra yavaşça geri verilir. Bu nefes döngüsü meditasyon süresi boyunca devam eder. Zihnin nefese odaklanması ve alınan nefesin derinliği tüm kaslara oksijen gidebilmesini sağlar.
KOAH, astım, Covid-19 gibi hastalıkların neden olduğu, kişinin yaşam kalitesini ve hareketlerini azaltan solunum problemleri, Pulmoner rehabilitasyon adı verilen solunum terapisi ile tedavi edilebiliyor.
Bazı kişiler strese girdiklerinde hızlı ve sığ nefes almaya başlarlar. Bu stresli durumun daha da artmasına sebep olur. Aslında burada yapılması gereken; vücuttaki stresi azaltmak için “derin diyafram nefesi” almaktır. Çünkü derin nefes aldığınızda, beyninize sakinleşmek ve rahatlamak için bir mesaj gönderirsiniz.
Sağlıklı bir insan kaç saniye nefesini tutar? Sağlıklı bir kişi 40-49 saniye arasında nefesini tutabilir.
Nefes Terapisi Kaç Seans Olmalı? Nefesin rahatlaması ve şeklinin farklılaşması için en az 7-8 seansı bitirmek gerekir. Daha etkili sonuçlar almak için bu seans sayısını artırabilirsiniz.
Doğru nefes alma alışkanlığı kazanamamış bireylerin bu nedenle yaşadığı sorunlarını çözen profesyonellere Nefes Koçu denir.
Ağzını kapatın ve dört saniye tutarak burnunuzdan sessizce nefes alın. Yedi saniye nefesinizi tutun, vızıldama sesi çıkacak şekilde sekize kadar sayarak nefes verin. Bu işlemi dört tam nefes olacak şekilde üç kez daha tekrarlayın.
Tam Konsantrasyon Nefesi'ni sürekli kullanabilmeyi öğrenmek muazzam bir çaba sarf etmeyi gerektirir, ancak çaba göstermeye rağmen yeteneğin kendisinin oldukça basit olduğu belirtilir. Öğrenim sürecinde dayanıklı özel bir kabağın içine üflenir. Buradaki amaç kabağı parçalamak için yeterli güçle kabağın içine üflemektir.
Sanskritçe bhastrika, demircilerin metali eritmek için kullandığı körük anlamına gelir. Körük yani bhastrika nefesi vücudun ısısını ve enerjisini yükseltmek için uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri