Sulusepken: Atmosferin üst kısımlarında fazla soğuk olmayan havada oluşan kar taneleri, yere yakın alanlarda artan sıcaklıktan dolayı erirler. Erime ile yağmur veya karla karışık yağmur oluşur. Bu yağışa sulu kar veya sulu sepken adı da verilir.
Yağmur ve karın aynı anda yağış olarak yere düşmesi olayıdır. Bu yağış türüne sulusepken kar yağışı adı da verilmektedir. Su buharının soğumasıyla yoğunlaşma çekirdekleri oluşur, yoğunlaşmanın devamında zerrecikler büyür ve yağmur damlasına dönüşür.
Peki, kar kaç derecede yağar? Hem karın oluşması hem de karın yağdıktan sonra yeryüzünde tutunabilmesi için sıcaklığın donma derecesinin yani 0 santigrat derecenin altında olması gerekmektedir. Kar yağışı ile en çok karşılaştığımız sıcaklık aralığı ise -4 ile -20 santigrat derecedir.
Çok soğuk olmayan hava kütlelerinde oluşan kar, yere düşerken sıcak alt hava tabakaları içinde kolayca eriyerek yağmur veya yağmurla karışık kar şekline dönüşebilir. Yağmur ve karın aynı anda yağış olarak düşmesine karla karışık yağmur denir. Bu yağış türüne “sulusepken” veya “sulu kar” yağışı adı da verilir.
Yağmurla karışık yağan kar: Ala bulut gibi göğe ağarım / Sulu sepken gibi yere yağarım (Karacaoğlan).
İlgili 18 soru bulundu
Sulusepken: Atmosferin üst kısımlarında fazla soğuk olmayan havada oluşan kar taneleri, yere yakın alanlarda artan sıcaklıktan dolayı erirler. Erime ile yağmur veya karla karışık yağmur oluşur. Bu yağışa sulu kar veya sulu sepken adı da verilir.
Her kelimede yapılan bu detaylı inceleme; Sulu sepken birleşik kelimesi için de yapılmış, elde edilen sonuçlar TDK'nın çeşitli kaynaklarında paylaşılmıştır.
Kar suları toprağın derinliklerine inerek toprağın nem oranını arttırmaktadır, bu nedenle tarımsal faaliyetler için hayati önem taşımaktadır. Bunun yanında topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar.
Islak kar, daha çok etrafında ağaç ya da yapı bulunmayan geniş arazilerde yağan kar türüdür. Kar tanelerindeki suyun tamamı donmadığı için içinde bir miktar sıvı bulundurur. Islak kar, en korkulan kar türüdür. Çünkü karayollarına ve demiryollarına düştüğü zaman hızla yapışarak birikmelere neden olur.
Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Palandöken'in zirve noktası olarak bilinen Ejder Tepesi'ne de mevsimin ilk karı yağdı.
Karın oluşması için hava sıcaklığının 0 derecedeki donma noktasına yakın olması gerekir. Ama uzun süre yağmur yağması halinde civardaki hava serinleyerek kar kristallerinin oluşmasını sağlayabilir. Yani hava sıcaklığının yerde 6 derece kadar yüksek olması durumunda bile kar yağabilir.
karla karışık yağmurlu cümleciğinin kısaltması olarak da tanımlanabilir. benim yorumum: en sevmediğim yağış tipi; sulu kar! yağmur mu kar mı kendinden haberi yok! bugün istanbul'un bazı ilçelerinde örneğine rastlanabilecek, karla karışık yağmurun diğer adıdır.
Buna rağmen 5 ay boyunca yerde kalan kristal toz kar sezon boyunca ilk yağdığı günkü tazeliğini korur, buzlanmaz. Kaymaya en uygun kar cinsi olan kristal toz kar, tüm dünyada sadece Alpler'e ve ülkemizde de Sarıkamış'a yağar.
Türkiye'de 2023-2024 kışı, genel olarak yağışlı ve soğuk geçecek. Özellikle kasım ayının ortalarından itibaren yağışların artması ve hava sıcaklıklarının düşmesi bekleniyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) tahminlerine göre, 2023-2024 kışı, Kuzey Yarımküre'de ortalamanın üzerinde yağışlı geçecek.
Tüm yurdu etkisi altına alan ve bir yandan günlük yaşamı zorlaştırırken öbür taraftan bembeyaz örtüsüyle hayata güzellik katan karın 8 çeşidi bulunuyor.
Alplerin yüksek kesimlerinde kırmızı kar görüldü. Uzmanlara göre bu durum, bölgedeki kar içinde bulunan tek hücreli canlıların renk değiştirmesinden kaynaklanıyor. Karbondioksit miktarının artışı renk değişikliğine neden oluyor.
Futbol oyuncularının kural dışı bir harekette bulunmaları durumunda hakem tarafından uyarı olarak sarı kart gösterilmektedir. Sarı kart bir diğer ifadeyle ceza kartı olarak da bilinmektedir. Aynı maç içerisinde bir oyuncunun üst üste sarı kart görmesi durumunda kırmızı kart görmüş sayılır.
Örneğin; 100 TL maliyeti olan bir ürününüzü 200 TL'ye satıyorsunuz. Bu durumda kar marjınız %50 olur. Kar oranınız %100'dür.
Aytül Hanım'a göre lezzetli bir çay elde etmek için kullanılabilecek en güzel yöntemlerden biri kar suyu kullanmak. Temiz, el değmemiş karın eritilmesiyle elde edilen suyla demlenen çayın en lezzetli çay olduğunu söyleyen Aytül Turan, şöyle diyor: “Yerleşim alanı dışındaki kar çok temiz.
Hava kirliliğinin yoğun olduğu kent merkezleri ve sanayi bölgelerinde karın yenmesi veya kar suyunun içilmesi, uzun dönemde organ ve sistemlerde yapısal bozukluklara neden oluyor.
Yani kar, yere düşmeden kirleniyor. Her türlü kirletici ve ağır metallere bulaşmış kar kristalleri birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Sakın kar yemeyin." diye konuştu.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda "Sağol" kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "Sağ Ol" şeklinde yazılır. İyilik, yardım veya hoşa giden bir davranış karşısında `çok yaşa, teşekkür ederim` anlamlarında söylenen bir söz.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb. Bu yazı 21 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanmıştır.
Bal arıları toplu halde yaşayan canlılardır ve kovanda yaşamın devamlılığını sağlamak için hep birlikte çalışırlar. Bu kelime genellikle balarısı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı bal arısı şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri