Sülükler, Annelida'nın Hirudinea sınıfında yer alan, kanla ve predatör olarak beslenen ve yaklaşık 650'den fazla türü bulunan canlı grubudur.
Bütün sülükler etçildir. Solucanlar, sümüklüböcekler, böcek larvaları, küçük kabuklular ile beslenebilirler ya da ikiyaşamlılar, sürüngenler, balıklar ya da bazı memelilerde kan emen parazit olarak bulunabilirler. Sülüklerin bilinen en büyük avcıları, balıklar, sucul böcekler, karidesler ve diğer sülük türleridir.
Tıbbi adı Hirudo Medicinalis olan ve halkalı solucanlar grubunun bir üyesi olan sülük, yüzyılları aşkın süredir tıbbi amaçlı olarak kullanılır.
Avrupalıların 'canlı eczane' diye niteledikleri bu zararsız omurgasız hayvan sülük; dış görünüş olarak, koyu renkte ve halkalardan oluşan bir yüzeye sahip. Sülüğün yüzlerce türü olsa da tıbbi amaçla kullanılan ve en çok talep edilen türleri Hirudo medicinalis ve Hirudo verbana'dır.
Sülük tedavisi ilk olarak Sanskritçe alfabesiyle yazılarak Hindistan'da görülmüştür. Hindu mitolojisindeDhavantari sülükler ile bir çok hastalığın tedavi edildiği tüm dünyaya duyrulmuştur. Hint tıp tarihinde önemli bir yeri olan ünlü hekim Sushruta makaleleriyle sülük tedavisinin Çin tıbbında da yer edinmesini sağladı.
İlgili 39 soru bulundu
Bazı sülükler denizlerde olduğu halde, çoğu akuatik türler tatlı sularda yaşarlar. Yüzeysel bitki bulunan havuz, göl ve hafif akan çayların kenarını tercih ederler. Asidik sular sülük faunasının zayıflamasına sebep olur. Çoğunlukla organik kirleticilerin bulunduğu bölgelerden hoşlanırlar.
Sülükler dünyanın her tarafına yayılmışlarsa da (kutup okyanuslarından çöllerdeki su kaynaklarına kadar) daha çok ılıman göl ve havuz sularında bulunurlar.
Balık alır gibi sülük alınmaz. Bir sülüğün üretiminden şifa olarak kullanıldığı aşamaya kadar defalarca kontrolden geçmesi gerekir. Sülük kanla beslenen bir hayvan ve toprak havuzlarda yetiştiriliyor. Beslendikleri kanlar mezbahadan alınıyor ancak tescillendikten sonra sülüklere veriliyor.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Sümüklüböcek aslında eklembacaklı türü olan böcek değil, gastropoda (karındanbacaklılar) sınıfından, kabukları körelmiş ya da hiç bulunmayan yumuşakçaların (mollusca) ortak adıdır.
Hirudo Hirudinidae familyasında sınıflandırılan bir sülük cinsidir. Carl Linnaeus tarafından 1758 yılında tanımlanmıştır.
Sülüklerde Ortam Ve Hazırlık
İki gün aralıklar ile suyu değiştirilen sülük 3-6 ay kadar canlı kalabilmektedir. Sülüklerin yaşadığı suyun sıcaklığı 16-20 C de tutulmalıdır. 24 C üzerindeki sıcaklıklarda sülükler zarar gördüğünden dikkatli olmak gerekir.
Vücudunda 2 adet vantuzu var. Her çenede 60-80 adet diş var. Dış derileri fazla kıvrımlıdır. Vücutlarında 34 adet halka var.
Sülüğün tükürüklerinde bulunan antikoagülasyon enzimleri, kanın pıhtılaşma eğilimlerini azaltır ve böylece kan pıhtılarını çözen enzimlerin yanı sıra vücutta iyi bir kan akışını teşvik eder, Bu yüzden sadece kan pıhtılarını parçalamakla kalmaz, aynı zamanda pıhtılaşmayı önler.
Sülük'e kanı dengeli emdirmek veya yukarda' değindiğimiz gibi, odun külü veya tuz kullanarak kusturmak ve temizlemek gerekir. Çok emdirilip kusturulmazsa' çatlayıp ölür. İyi kan emmesi için de sülük iyice aç bırakılır.
Sülüklerin bir kısmı kan emici olup bu grupta yer alan sülükler insan, evcil hayvanlar, balık, kurbağa, kaplumbağa ve yılan gibi çeşitli canlılar üzerinde dış parazit şeklinde yaşarlar (Gödekmerdan vd., 2015; Sağlam, 2018).
Sülük doyduğunda deriyi ısırmayı bırakır ve bu arada ağız salgısındaki kanamayı engelleyici hirudin maddesi nedeni ile ısırdığı yerden sızıntı 24-48 saat devam eder. Bu nedenle kaybedilen kan miktarı sülüğün emdiğinden daha fazladır (50-100 mL). Bu kan kaybının dokuda şişliği azalttığı düşünülmektedir.
Sümüklüböcek, salyangoz ve sülükler farklı canlılardır. Sümüklüböcek ve salyangoz 'altsınıf' olarak ayrılırken, sülükler tamamen farklı bir sınıftır.
Sülük “Pis Kanı mı” Emer? Halk arasında “sülük pis kanı emer” gibi bir düşünce vardır. Bu doğru olmayan bir düşüncedir, sülük vücutta pis kanı emmez. Tıbbi sülük, vücuttan kanı emerken kolay emebilmek için kanın pıhtılaşmasına engel olacak maddeler salgılar.
Sülük yani solucan sterilize edilemez. Bu nedenle en iyi ihtimalle o bölgede bir enfeksiyon oluşabilir, en kötü ihtimalle Hepatit B , Hepatit C, AIDS gibi hastalıkları bulaştırabilir.
Erkek sülükler spermlerini, dişi sülüklere aktararak yumurtalama işlemlerini başlatır. Sülüklerin üreme süresi yumurtalama süresiyle birlikte yaklaşık olarak 30 gündür. Sülükler senede en fazla 2 kere üreme yapıyor. İlkbahar ve sonbahar aylarını tercih eden sülükler, sıcaklığa hassas canlılardır.
Antielastase : Cilt yaşlanmasını geciktirir. Apyrase : Kan vizkozitesini azaltır, kanı sulandırır, akışkanlığını arttırır. Calin : Trombosit agregasyonunun önler, kanama süresini uzatır.
ortalama yavru sülük sayısı ise 12,64±6,12 adet (0-24 adet) olarak bulunmuştur.
Sülükler insanları tedavi edici canlılar olduğu gibi aynı zamanda omurgalı ve omurgasız canlılarda da parazit olarak beslenebilmektedirler.
Hacamat yaptırma öncesi ve sonrasında hayvansal gıda, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi tavsiye edilmez. Nedeni vücutta proteinin sindirilme aşamalarının uzun olması ve vücudun enerjisini azaltmasıdır. Ayrıca proteinler kan dolaşım hızını yavaşlatır.
Yılda 9 ay avlanan sülüğü mart, nisan ve mayıs aylarında avlamak yasak. Sülük avcıları soğuk havaya rağmen buz gibi göl suyuna girerek ayaklarıyla gölün içindeki çamuru karıştırıp sülüklerin suyun yüzeyine çıkmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri