Hirudin ayrıca kan pıhtılaşmasını önler; aynı zamanda kanın akışkanlığını artırır, kalp ve kan damar çeperindeki baskıyı hafifletir. Kalp pompasının önündeki yük kalkar, kalp rahat çalışır. Sülük tedavisi en yaygın kulak ve işitme problemlerini tedavi etmemize yardımcı olur.
Sülüklerin salgıladığı özel bir enzim, varisli damarlardaki kirli kanı emebilir ve kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kan dolaşımını düzenler. Böylece sülükler damarların esnekliğini artırır.
Bu özellikleri sayesinde kan pıhtılarını dağıtır, kan damarlarının duvarlarını sabitler, iltihapları tedavi eder, kan basıncını düşürür, ağrıyı azaltır, yağları dağıtır, vücudun gevşemesine yardımcı olur, kolesterolü düşürür, antibakteriyel bir etkiye sahiptir ve kişinin reflekslerini iyileştirir.
Sülük tedavisi, kanın pıhtılaşmasını engeller, oluşan pıhtı kanı eritir, ağrı kesici görevi yapar, mikropları öldürür, tansiyonu dengeler, kas gevşetir, bağışıklık sistemini düzenler ve stresi giderir.
İlgili 43 soru bulundu
Ayrıca sülüklerin salgıladığı enzimlerin anti-enflamatuar ve analjezik etkileri bulunur, yani iltihaplanmayı azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. Sülük tedavisinin etkisi genellikle tedaviyi takiben birkaç saat içinde başlar. İlk seansın ardından bazı kişilerde hemen rahatlama hissi ortaya çıkabilir.
Uygulama sonrasında 24 saat pansumanlar açılmamalıdır. Denize girilmemelidir ve 24 saat duş yapılmamalıdır. Tedaviden sonra ise tahıllı gıdalar, mercimek, aşırı tatlı veya aşırı ekşi tür gıdalar tercih edilememeli protein ağırlıklı beslenme ilk 24 saat tercih edilmelidir.
Faydası anlatılamayacak kadar çok olan tıbbi sülükler, kirli kanı emerek tedavi yapmazlar. Tedavisindeki sır, kan emerken vücuda zerkettikleri ağızlarında bulunan salgıda gizlidir. Antibakteriyel özelliğe de sahip bu salgı yüzlerce enzim içerir.
Sülük “Pis Kanı mı” Emer? Halk arasında “sülük pis kanı emer” gibi bir düşünce vardır. Bu doğru olmayan bir düşüncedir, sülük vücutta pis kanı emmez. Tıbbi sülük, vücuttan kanı emerken kolay emebilmek için kanın pıhtılaşmasına engel olacak maddeler salgılar.
Sülük kendini yara dokusunun içine gömebilir. Sülük vurulmasına bağlı alerjik tepkiler basit kaşıntıdan ileri derecede alerjik tepkilere kadar değişiklik gösterebilir ve ölümcül olabilir. Isırık yerinden uzaktaki dokularda, dudak ve göz çevresinde ileri derecede şişlikler olabilmektedir.
Varisli damarı büzemez, fonksiyon görmesini sağlayamaz.
Aksine bacakta iltihaplanmaya ve selülit dediğimiz bacağın dokularının iltihabına neden olur. Yani tedavi olmaya gidip daha sıkıntılı dönebilirsiniz.
Sülüğün tükürüklerinde bulunan antikoagülasyon enzimleri, kanın pıhtılaşma eğilimlerini azaltır ve böylece kan pıhtılarını çözen enzimlerin yanı sıra vücutta iyi bir kan akışını teşvik eder, Bu yüzden sadece kan pıhtılarını parçalamakla kalmaz, aynı zamanda pıhtılaşmayı önler.
Sülük tedavisi genellikle 5-7 gün aralıklarla hastalığın tedaviye cevabına bakılarak yapılır. Eklem ağrıları gibi rahatsızlıklarda 2-3 seans etkili olurken varis hastalarında 10-15 seans tedavi yapılabilmektedir.
Kılcal damar tıkanıklıkları ve kalp damar rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur.
Limon, sarımsak, zerdeçal, zencefil, elma, muz, ananas ve domates gibi meyve ve sebzeler evde tüketilebilecek ve damar tıkanıklığı tedavisinde doğal yöntemler olarak kullanılabilecek besinlerdendir.
Ayrıca çok nadiren baş dönmesi, bölgesel lenf bezlerinde şişmeler, hafif ateş, titreme, tansiyon düşmesi ve kan pıhtılaşma gecikmesi gibi kısa ve geçici yan etkiler görülebilir. Tedavi sonrası sülük ısırma bölgesinde birkaç gün devam eden geçici kaşıntı oldukça sık görülür ve alerjik reaksiyon olarak değerlendirilir.
Cilde 1-1.2 milimetre kadar girebilen sülüklerin çekildikleri bölgelerde kanamalar görülebilir. 6-12 saat arasında değişen kanamalar yaklaşık 36 saat devam edebilir. Bu durumda kanayan bölgeye bandaj konulmalıdır. Hafif kaşıntı ve kızarıklık kalsa da zamanla geçer.
Sülük doyduğunda deriyi ısırmayı bırakır ve bu arada ağız salgısındaki kanamayı engelleyici hirudin maddesi nedeni ile ısırdığı yerden sızıntı 24-48 saat devam eder. Bu nedenle kaybedilen kan miktarı sülüğün emdiğinden daha fazladır (50-100 mL). Bu kan kaybının dokuda şişliği azalttığı düşünülmektedir.
Varis tedavisi sülük ile mümkün değildir.
Sülük'e kanı dengeli emdirmek veya yukarda' değindiğimiz gibi, odun külü veya tuz kullanarak kusturmak ve temizlemek gerekir. Çok emdirilip kusturulmazsa' çatlayıp ölür. İyi kan emmesi için de sülük iyice aç bırakılır.
Sülük yapıştığı yerden kendiliğinden bırakmazsa, sülüğün ağzının bulunduğu bölgeye hafifçe zerdeçal toz veya alkol uygulamasıyla bıraktırılabilir, ancak dikkat edilmesi gereken bir husus, sülüğün bıraktırılırken kusturulmamasıdır.
Genelde haftada 2 seans uygulama önerilir. Bazı hastalarda bu sıklık haftada 3-4 seans olabilmekle beraber bazı hastalarda haftada bir ya da 10 günde bir seans uygulaması daha uygun olmaktadır. Seans süresi ise sülüklerin tutunma süresine göre değişmekle beraber 30-60 dakika arası olmaktadır.
Sülük tedavisi hangi bölgelere uygulanmaz? Hirudoterapi; avuç içi, göz kapağı, ayak tabanı, kasık bölgesine uygulanmamaktadır. Yüze sülük tedavisi nasıl uygulanır? Sterilize edilen tıbbi sülükler, yüz bölgesinde iyileşme istene bölgeye bırakılır.
Hacamat yaptırma öncesi ve sonrasında hayvansal gıda, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi tavsiye edilmez. Nedeni vücutta proteinin sindirilme aşamalarının uzun olması ve vücudun enerjisini azaltmasıdır.
Sülük tedavisi başta osteoartrit (kireçlenme) ve benzeri dejeneratif eklem hastalıklarında, bacaklarda oluşan varislerin tedavisinde ve tendon enflasmanyolarında olmak üzere çok çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri