Sumak pek çok yemekte kullanılabilir. Köfte, kebap, dolma, salata, kısır ve mercimek köftesi sumağın yaygın kullanıldığı besinler arasındadır. Bunların dışında zeytinyağı ile hazırlanan yiyeceklerde ve yoğurt eklenen kebaplarda da sumak kullanılabilir. Önemli olan ekşi lezzeti sevmektir.
Sumak Ekşisi Nerelerde Kullanılır? Daha çok baharat olarak kullanılsa da sumak kullandığınız tüm yemeklerde ekşi sosunu da kullanabilirsiniz. Sumak ekşili dolma yaparken dolma içinde sumak ekşisi kullanabilirsiniz.
Öğütülmüş olan sumak taneleri defalarca elekten geçirilir ve böylece daha da ufalanır. Suyla güzelce yıkandıktan sonra tuzla birlikte tekrar öğütülür. Bu sebeple sumak kullanacağın yemeklere tuz eklemeden önce tadına bakmayı unutmamalısın şefim. Son olarak tuzla öğütüldükten sonra tam olarak toz haline gelir.
İnce kıyılmış kuru soğana sumak ekleyerek acısını alır ve daha lezzetli bir halde getirebilirsiniz. Sarma ve dolmalarda limon gibi ekşi tadı vermek için kullanılabilir. Kısıra, kahvaltılık çemene, domates çorbasına, humusa, gavurdağı salatasına, ızgara sebzelere, kuskusa ve zeytinyağı soslarına çok yakışır.
Sıklıkla meze ve salatalarda kullanılıyor. Ekşilik katmak istediğiniz yemeklere de rahatlıkla sumak ekleyebilirsiniz. Sumak, limon lezzetini sevmeyenler için harika bir alternatiftir. Limon ekşisi yerine sumak kullanarak istediğin ekşilik seviyesini yakalayabilirsin.
İlgili 25 soru bulundu
Sumak, bağışıklığı güçlendirmeye destek olur. İdrar söktüren bir özelliği bulunan sumak, şeker hastalığı ve obezite adına oldukça etkilidir. Solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
Sumak Türk mutfağının çok kullanılan bir baharat çeşididir. Yemeklere ve salatalarda tatlı ekşi tat vermesi için kullanılan sumak Türk mutfağının vazgeçilmez baharatları arasındadır.
Sumak çayı , vücutta iltihaplanma, ateş, artrit, deri iltihabı, solunum bozuklukları, bronşit ve diğerleri gibi birçok hastalığa şifa olarak kullanılmaktadır. Laboratuvar sonuçları sumak ve ekstresinin iyi antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu doğrulamaktadır.
Vücuttan toksinleri atmaya yardımcı olur. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve kilo vermeye yardımcı olur. Yoğurt, bağırsak sağlığı için faydalı bakteriler, yağ yakmayı hızlandıran protein ve kalsiyum içerir. Göbek, basen ve sırttaki fazla yağların yakımında etkilidir.
Sumak ekşiniz yoksa, top sumağı bir bardak sıcak suda 30 dakika bekletin. Süzdüğünüz sumak suyunu, nar ekşisi ve limonu çorbaya ekleyin. Saplarını ayırıp incecik doğradığınız pazıyı da ilave edip karıştırın. Çorbaya nane ve pul biber de ekleyebilirsiniz.
Kısırı yapacağınız geniş kaba bulguru alın ve üzerine kaynar suyu dökün. Üzerini streç film veya bir bez ile örtün. Sumağı bir kasenin içine alın ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar sıcak su dökün. Bulgurlar şişene kadar sumak da ekşisini suya bırakacaktır.
Dolma için:
30adetpatlıcan. 7adetkabak. 1kasesalamura asma yaprağı 1yemek kaşığısumak ekşisi(suyuna eklenecek)
Sumak Sulu Lahana Sarması (Diyarbakır Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle 1 çay bardağı sumak 4 çay bardağı suda demlenmesi için bekletilir. (Dolmalara 1 kase sumak kullanılır. )
Antiinflamatuar özelliğe sahip olan sumak, grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır. Ateşin düşürülmesine yardımcı olur ve enfeksiyon hastalıklarının daha hafif şekilde atlatılmasını sağlar.
Sumak ekşisi hangi yemeklerde kullanılır? Sumak ekşisini, aslında sumağı baharat olarak kullandığınız tüm yemeklerde kullanabilirsiniz. Acı kadar ekşiyi de çok seven Gaziantep, sumak ekşisini örneğin pirpirim aşı, kabaklama gibi tariflerinde ve çeşitli dolma ile çorba tariflerinde kullanıyor.
C) Nar ekşisi ve Sumak ekşisi dayanıklı gıda ürünleridir. Yıllandıkça lezzetlenirler. Serin ve karanlık yerde saklanabilir. Ayrıca buzdolabının kapak kısmında saklanabilir.
Bu tüketim doğrultusunda eğer düzenli yapılırsa belli bir zaman içerisinde vücudun istenmeyen kısımlarındaki yağların yakımını sağlamak mümkün. Özellikle göbek yağlarından kurtulmak isteyenler için sumak kürü hızlı şekilde kilo verme imkanı sağlamaktadır.
Sumak, vücuttan toksinleri atmaya yardımcı mükemmel bir baharattır. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur.
Bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabızlığa iyi gelir.
Sumak, hazırlanışı sırasında içine tuz eklenerek elde edilen bir baharattır. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişilerin kullanmaması önerilir. Hassas bünyeye sahip veya alerjisi olan kişilerin doktora başvurmadan tüketmemesi önerilir. Sumak, aşırı tüketilirse ciltte yanma, kızarıklık ve kaşıntıya sebep olur.
Günümüzde ekşi bir tat vermesi için salatalara ve yemeklere konulan sumak baharatı karaciğer fonksiyonları için birebir fayda sağlar. Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinleri atmada yardımcı olur.
Her aktarda bulunan sumak, zayıflamanın ekonomik ve doğal yollarından biridir. Mayhoş bir tadı olan sumak, iştah kontrolünde etkilidir ve gereğinden fazla yemenin önüne geçer. Çabuk doymaya yardımcı olur ve sonucunda dengeli miktarda kalori aldığınız için zayıflatıcı etkisinden faydalanırsınız.
Sumak çayı ne zaman içilir sorusuna da günde 3 bardak içilebilir cevabını verebiliriz. 1 litre suya 100 gram kadar sumak koyularak demlenen sumak çayı günde 3 kere içilirse vücudu toksinlerden arındırır ve bağışıklığı arttırır. SUMAK BAHARATI NASIL YAPILIR? Sumağın organik olarak yapılıp tüketilmesi oldukça faydalıdır.
Yeşillikler doğranır. Soğan jülyen doğranıp bir miktar sumak ve tuz ile ovulur. Haşlanan yumurtalar soyulup küp şeklinde orta boyda doğranır.
Kavanozlarınızı birkaç gün bu şekilde güneşte bekletin. Toz sumak ekşisi nasıl yapılır konusunda sıkıntı yaşıyorsanız daha koyu bir kıvam için sumak suyunu birkaç taşım da kaynatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri