Sumak ekşisi en çok yemeklerde kullanılmaktadır. Özellikle dolma yaparken dolma içerisine sumak ekşisi koyarak dolmayı daha da fazla tatlandırabilirsiniz. Aynı zamanda yine etli yemeklerde etin tadını daha da güzelleştirmek için sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Sumak ekşisi salatalarda da kullanılmaktadır.
Sumak pek çok yemekte kullanılabilir. Köfte, kebap, dolma, salata, kısır ve mercimek köftesi sumağın yaygın kullanıldığı besinler arasındadır. Bunların dışında zeytinyağı ile hazırlanan yiyeceklerde ve yoğurt eklenen kebaplarda da sumak kullanılabilir. Önemli olan ekşi lezzeti sevmektir.
Nar ekşisi gibi sumak ekşisi hazırlayıp, salata ve soslarda kullanabilirsin.
Düzenli sumak suyu içildiği takdirde hazımsızlık da önlenmiş olur. Ayrıca sumak suyu cildin korunmasında da çok önemli bir yere sahiptir. Kalbi destekleyen sumak suyu karaciğeri de korur. Yapılan araştırmalara göre sumak suyu kandaki kolesterolü de düşürmektedir.
Tabii kullanımı sadece bununla sınırlı değildir. Aynı zamanda sumak ekşisi çayı üzerinden de kullanılmaktadır. Bu konuda bir buçuk su bardağı cezveye sumak ekşisi koyduktan sonra 5 ya da 6 dakika pişirmek yeterlidir. Daha sonra bir süre ılımasını bekledikten sonra rahatlıkla çay olarak sumak ekşisini tüketmek mümkün.
İlgili 37 soru bulundu
- Yemek yenmeden tüketilen sumak, açlığa sebep olur. - Tansiyon hastaları sumak tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun nedeni, sumağın tansiyon yükselten bir etkiye sahip olmasıdır. - Sumak, yağların parçalanmasını hızlandıran etkiye sahip olduğundan, fazla tüketilmesi sonucunda kilo kaybına sebep olabilir.
İşte Sumak'ın faydaları... Hazımsızlığı ve iştahsızlığı giderir. Kandaki şeker miktarını düşürür. Ekşi tadı ile iştah açıcı bir baharattır.
Mayhoş bir tadı olan sumak, iştah kontrolünde etkilidir ve gereğinden fazla yemenin önüne geçer. Çabuk doymaya yardımcı olur ve sonucunda dengeli miktarda kalori aldığınız için zayıflatıcı etkisinden faydalanırsınız.
Sıvı Sumak Ekşisi Yapımı Sıvı Sumak Ekşi, Tufanbeyli yöresindeki yaylalarda yetişen sumak tohumları toplanıp bu tohumlarda bulunan ekşi aroma suyla çıkartılır. Çıkan ekşi su belirli ısıda kıvam oluşuncaya kadar kaynatılır ve böylece sıvı sumak ekşi elde edilir.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Öncelikle yumurtalar haşlanmaya koyulur. Yeşillikler doğranır. Soğan jülyen doğranıp bir miktar sumak ve tuz ile ovulur.
Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu bir kasede karıştırın. Domates salatasının üzerine sosu ekleyin ve karıştırın. Ardından kaseye alın.Üzerine sumak serpebilirsiniz.
Genelde salata ve yemeklerde daha ekşi bir tat elde etmek için kullanılan sumak, en çok soğan salatasında tüketilmektedir. Bunun sebebi ise soğanın acı tadı ve kokusunu bastırmasıdır. Aynı zamanda Lübnan ve Ürdün mutfaklarında kullanılmakta olan zahter isimli baharat karışımının içerisinde bulunur.
İnce köftelik bulgur ile buluşan salçalar, kısıra rengini verecek; baharatları ve sumak ekşisi ise tadına tat katacak.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Ağustos ve Eylül aylarında ol- gunlaşan sumak meyvesi, kurutulduktan sonra yıkanır ve ekşisi suya bırakılır. Elde edilen ekşili su, şurup kıvamına gelinceye kadar güneşte koyulaşmaya bırakılır ve sumak ekşi akıtı hazır hale gelir.
Malzemeler sadece 1 yemek kaşığı kurutulmuş sumak ve 1 bardak kaynar sudur. Bir sürahiye atılan kaynar suyun içine 1 yemek kasığı sumak katılır ve 10 dakika dinlendirilir, ister sıcak ister soğuk aç karına tüketilir.
Sumak güçlü bir diüretiktir. Bunun anlamı vücutta idrar söktürücü etki göstermesidir. Yol açtığı bu etki sayesinde sumak, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı olurken yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar.
Sumak tüketiminde dikkat edilmesi gereken ise miktarıdır. Sumak ne kadar tüketilmesi sorusunun cevabı şu şekildedir: Sumağın suyu içilecek ise bu miktar günde 3 fincanı geçmemelidir. Düzenli kullanıldığında vücudu bakteri ve enfeksiyonlardan temizler. Yemeklerde kullanılmasında ise belirli bir tüketim miktarı bulunmaz.
Diğer bölgelere nazaran eritilmesi biraz daha zor olan göbek eritmede uygulanması tavsiye edilen sumaklı yoğurt ile olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Hem sağlığa faydalı hem de zayıflamaya yardımcı olan sumak baharatı ile evinizde çeşitli tarifler uygulayabilirsiniz.
Bir kase yoğurt ile beraber bir tatlı kaşığı sumak karıştırılmak suretiyle, düzenli olarak tüketildiği vakit yağ yakımı noktasında önemli bir potansiyel teşkil eder. Bu tarif genel olarak sumak kürü şeklinde bilinir.
Sumak doğal bir insülin görevi görür. Bu özelliği sayesinde yüksek tansiyon hastalarının tüketmesi gereken besinler arasında yer alır. Yüksek kolesterol kalp ve karaciğer hastalıklarının nedenidir.
Özellikle brokoli, limon, çilek, lahana ve karalahana, portakal ve ıspanak gibi sebze ile meyveler şeker hastalığı için oldukça etkilidir. Bitki çayları içerisinde isek yeşilçay, normal çay içerisine katılacak tarçın ve kekik çayı önemli bir yer taşımaktadır.
Bol Su İçmek
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri