Sumaklı salata ve piyaz da sumak olmadan eksik sayılır. Özellikle mantı üzerinde kullanılan sumak yoğurt ile büyük bir uyum sağlar.
Sumak pek çok yemekte kullanılabilir. Köfte, kebap, dolma, salata, kısır ve mercimek köftesi sumağın yaygın kullanıldığı besinler arasındadır. Bunların dışında zeytinyağı ile hazırlanan yiyeceklerde ve yoğurt eklenen kebaplarda da sumak kullanılabilir.
İnce kıyılmış kuru soğana sumak ekleyerek acısını alır ve daha lezzetli bir halde getirebilirsiniz. Sarma ve dolmalarda limon gibi ekşi tadı vermek için kullanılabilir. Kısıra, kahvaltılık çemene, domates çorbasına, humusa, gavurdağı salatasına, ızgara sebzelere, kuskusa ve zeytinyağı soslarına çok yakışır.
Sumak, hazırlanışı sırasında içine tuz eklenerek elde edilen bir baharattır. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişilerin kullanmaması önerilir. Hassas bünyeye sahip veya alerjisi olan kişilerin doktora başvurmadan tüketmemesi önerilir. Sumak, aşırı tüketilirse ciltte yanma, kızarıklık ve kaşıntıya sebep olur.
Antiinflamatuar Özelliğe Sahiptir
Antiinflamatuar özelliğe sahip olan sumak, grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır. Ateşin düşürülmesine yardımcı olur ve enfeksiyon hastalıklarının daha hafif şekilde atlatılmasını sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
Vücuttan toksinleri atmaya yardımcı olur. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve kilo vermeye yardımcı olur. Yoğurt, bağırsak sağlığı için faydalı bakteriler, yağ yakmayı hızlandıran protein ve kalsiyum içerir. Göbek, basen ve sırttaki fazla yağların yakımında etkilidir.
Bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabızlığa iyi gelir.
Sumak, vücuttan toksinleri atmaya yardımcı mükemmel bir baharattır. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Sumak; hazımsızlığa iyi gelir. Bununla beraber boşaltım sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olarak ishal ve kabız sorunlarını çözer. Bu yüzden sumak, ishal yapmaz.
Dolayısıyla ilk olarak kullanacağınız sumağın mutlaka ama mutlaka güvenilir yerlerden alındığından emin olmalısınız. ⚠️Bunun yanı sıra sumak, hazırlanışı sırasında içine eklenen tuzun da etkisiyle tansiyonu yükseltici bir etki oluşturabiliyor.
SUMAK TOZU NASIL KULLANILIR? Sumak tozu sumak tanelerin öğütülmesi ile elde edilir. Sumak suyu ya da çayı için sumak taneleri kullanılırken yemeklerde, soslarda ve etlerde sumak tozu kullanılır. Eklemek istediğiniz ürün içine elde etmek istediğiniz lezzete ve damak tadınıza göre sumak tozu ekleyebilirsiniz.
Kısırı yapacağınız geniş kaba bulguru alın ve üzerine kaynar suyu dökün. Üzerini streç film veya bir bez ile örtün. Sumağı bir kasenin içine alın ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar sıcak su dökün. Bulgurlar şişene kadar sumak da ekşisini suya bırakacaktır.
Sumak kullanım şekli olarak kendisine en çok salatalarda yer bulan bir baharat ancak sıcak yemeklerde de tercih edilebilir. Bamya yemeği ve ekşili dolma gibi daha yöresel tariflerde ekşilik vermesi için bir süre suda bekletilen sumağın suyu kullanılır.
Genelde salata ve yemeklerde daha ekşi bir tat elde etmek için kullanılan sumak, en çok soğan salatasında tüketilmektedir. Bunun sebebi ise soğanın acı tadı ve kokusunu bastırmasıdır. Aynı zamanda Lübnan ve Ürdün mutfaklarında kullanılmakta olan zahter isimli baharat karışımının içerisinde bulunur.
Sarmalar tencereye dik şekilde dizilir. Tencerenin üzerine kalan sumak suyu, biraz tuz, azıcık zeytinyağ ve severseniz sulandırılmış salça eklenir. Mümkün olduğunca sarmalar sumak suyunda pişmeli. Bol ekşi severler pişmeden önce biraz suya 1 yemek kaşığı nar ekşisi koyup karıştırıp ekleyebilirsiniz.
Dolma için:
30adetpatlıcan. 7adetkabak. 1kasesalamura asma yaprağı 1yemek kaşığısumak ekşisi(suyuna eklenecek)
Günümüzde ekşi bir tat vermesi için salatalara ve yemeklere konulan sumak baharatı karaciğer fonksiyonları için birebir fayda sağlar. Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinleri atmada yardımcı olur.
Sumak çayı, kuru öksürük, boğaz ağrısı, faranjit gibi sağlık sorunlarına doğal bir devadır. Sumak çayı ne zaman içilir sorusuna da günde 3 bardak içilebilir cevabını verebiliriz. 1 litre suya 100 gram kadar sumak koyularak demlenen sumak çayı günde 3 kere içilirse vücudu toksinlerden arındırır ve bağışıklığı arttırır.
Her bir bardağa 1 tatlı kaşığı sumak koyun ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. İçeceğiniz renk alıp güzelce demlendikten sonra süzerek ılık bir şekilde içebilirsiniz.
SUMAKLI YOĞURT KÜRÜ NASIL YAPILIR? Sumaklı yoğurt kürünü akşamüstü ara öğününde yemek harika olacaktır. Bu sayede akşam yemeğinde fazla yemenin önüne geçecek, aç kalmadan kilo vereceksiniz. Eğer çalışıyorsanız veya öğrenciyseniz, küçük bir kavanozun içine sumak koyup yanınızda taşıyın.
Bu karışım düzenli tüketildiğinde ayda 7 kilo vermenize yardımcı olur. Özellikle yoğurdun içerdiği Asetik maddeler bel ve basen bölgesindeki yağlardan daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olur. Sumak tokluk hissi sayenizde gün boyu çabuk acıkmanızı önler.
Sumaklı yoğurt kürünü, gündüz ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz akşam yemeğinden bir saat önce aç karnına tüketebilirsiniz. Böylece bağırsakları uyararak, harekete geçirir.
Her ne kadar pek çok farklı kullanım imkanı olsa bile kilo vermek için sumak, belli bir tarif üzerinden ele alınarak değerlendirilmelidir. Bir kase yoğurt ile beraber bir tatlı kaşığı sumak karıştırılmak suretiyle, düzenli olarak tüketildiği vakit yağ yakımı noktasında önemli bir potansiyel teşkil eder.
- Sumak suyu, sindirimi düzenlediği için zayıflamak içinde kullanabilirsiniz. - Aynı zamanda gün içerisinde yarım çay bardağı tükettiğiniz sumak suyu hazımsızlık ve şişkinliği de önler.
Kan şekerini dengeler. İştah açar. Sumak cilde faydaları açısından da dikkat çeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri