Sumak pek çok yemekte kullanılabilir. Köfte, kebap, dolma, salata, kısır ve mercimek köftesi sumağın yaygın kullanıldığı besinler arasındadır. Bunların dışında zeytinyağı ile hazırlanan yiyeceklerde ve yoğurt eklenen kebaplarda da sumak kullanılabilir. Önemli olan ekşi lezzeti sevmektir.
Sumak tozu, sumak tanelerinin öğütülmesiyle elde edilen bir baharattır. Sumak tozunu yemeklerde, salatalarda, sumaklı su hazırladığımızda ya da sumak çayında kullanabiliriz. Birey damak tadına göre yemeklerine ya da salatalarına sumak tozunu ekleyebilir.
Sumak miktarı bir çay bardağı sumak içerisine 3 su bardağı su eklenerek yapılabilmektedir. Sumak eğer acı geliyor ise su miktarı artırılabilir. Sumak kaynatıldıktan sonra sade bir şekilde içilemiyor ise bal ile tatlandırılmalıdır. Sumak çayı içerisindeki sumak süzülerek çayı tüketilmelidir.
- Yemek yenmeden tüketilen sumak, açlığa sebep olur. - Tansiyon hastaları sumak tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun nedeni, sumağın tansiyon yükselten bir etkiye sahip olmasıdır. - Sumak, yağların parçalanmasını hızlandıran etkiye sahip olduğundan, fazla tüketilmesi sonucunda kilo kaybına sebep olabilir.
Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür vebaharatolarak kullanılan "sumak" elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.
İlgili 34 soru bulundu
Sumak pek çok yemekte kullanılabilir. Köfte, kebap, dolma, salata, kısır ve mercimek köftesi sumağın yaygın kullanıldığı besinler arasındadır. Bunların dışında zeytinyağı ile hazırlanan yiyeceklerde ve yoğurt eklenen kebaplarda da sumak kullanılabilir. Önemli olan ekşi lezzeti sevmektir.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Sumak, kandaki kolesterol ve trigliserid düzeylerini azaltmaya destek olarak koroner arter hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Aynı zamanda damar sağlığını olumlu etkilemesi ve kan dolaşımını düzenlemesi gibi nedenlerle de kardiyovasküler hastalıklardan korunmada oldukça etkilidir.
Bu özelliği sayesinde hazımsızlık kaynaklı mide ağrısı, kramp ve gaz gibi sorunlara da çözümü oluyor. Bağırsak hareketlerinin dengelenmesini sağlıyor. Hem ishal hem de kabız gibi sorunlara çözüm oluyor.
SUMAK ZAYIFLATIR MI, FAYDALARI NELERDİR? Sumak, vücuttan toksinleri atmaya yardımcı mükemmel bir baharattır. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur.
Bir kase yoğurt ile beraber bir tatlı kaşığı sumak karıştırılmak suretiyle, düzenli olarak tüketildiği vakit yağ yakımı noktasında önemli bir potansiyel teşkil eder. Bu tarif genel olarak sumak kürü şeklinde bilinir.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Derin bir kaseye fasulye, soğan, domates ve maydanozu alın, Üzerine sirke, limon suyu, zeytinyağ, sumak, pul biber, karabiber ve tuzu ekleyip karıştırın, Servis tabağına alın, Opsiyonel olarak üzerine dilimlenmiş haşlanmış yumurtayla servis edebilirsiniz.
Sarmalar tencereye dik şekilde dizilir. Tencerenin üzerine kalan sumak suyu, biraz tuz, azıcık zeytinyağ ve severseniz sulandırılmış salça eklenir. Mümkün olduğunca sarmalar sumak suyunda pişmeli. Bol ekşi severler pişmeden önce biraz suya 1 yemek kaşığı nar ekşisi koyup karıştırıp ekleyebilirsiniz.
-Kısırı yapacağınız geniş kaba bulguru alın ve üzerine kaynar suyu dökün. Üzerini streç film veya bir bez ile örtün. -Sumağı bir kasenin içine alın ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar sıcak su dökün. Bulgurlar şişene kadar sumak da ekşisini suya bırakacaktır.
İnce köftelik bulgur ile buluşan salçalar, kısıra rengini verecek; baharatları ve sumak ekşisi ise tadına tat katacak. Yeşillikleri de unutmamak lazım!
Sumağın kilo vermeye yardımcı özelliği bulunur.
Zayıflatan sumak çayı
Hazırladığınız bu çay da, sumak tüketiminin bir başka şeklidir. Sumak ve yoğurt beraber tüketildiği zaman daha kısa sürede yağ yakmayı sağlar ve metabolizma hızını büyük ölçüde artırır.
Bunun yanı sıra tüketilen yiyecekler içerisinde kullanılan sumak şeker hastalığının önlenmesinde oldukça etkilidir.
-Sumak güçlü bir diüretiktir. Bunun anlamı vücutta idrar söktürücü etki göstermesidir. Yol açtığı bu etki sayesinde sumak, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı olurken yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar.
Sumağın kesin mikro besin içeriği hakkında çok az veri var, ancak bazı araştırmalar, en azından eser miktarda C, B6, B1 ve B2 vitaminleri dahil olmak üzere birkaç temel besin içerdiğini gösteriyor. Sumak, birçok antioksidan bileşik bakımından zengindir.
Sumak çok güçlü bir toksin atıcı baharattır. Bu yüzden yüzyıllar boyunca şifa amaçlı tüketildi. Günümüzde ekşi bir tat vermesi için salatalara ve yemeklere konulan sumak baharatı karaciğer fonksiyonları için birebir fayda sağlar. Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinleri atmada yardımcı olur.
Sumak güçlü bir idrar söktürücüdür. Sağladığı bu etkiyle idrar yolu enfeksiyonlarından büyük oranda korur ve tansiyonu düşürür. Ayrıca sumak, kandaki kolestrol ve trigliserid düzeylerini dengeler. Damar sertliğini de önlemeye yardımcı olan sumak birçok hastalığın tedavisinde kullanılan doğal bir ilaçtır.
Diğer bölgelere nazaran eritilmesi biraz daha zor olan göbek eritmede uygulanması tavsiye edilen sumaklı yoğurt ile olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Hem sağlığa faydalı hem de zayıflamaya yardımcı olan sumak baharatı ile evinizde çeşitli tarifler uygulayabilirsiniz.
Sumak suyu, sindirimi düzenlediği için zayıflamak içinde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda gün içerisinde yarım çay bardağı tükettiğiniz sumak suyu hazımsızlık ve şişkinliği de önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri