Bu bitkinin büyüyebilmesi için gereken ideal sıcaklık 14-15 derecedir. Ayrıca bitkinizin bulunduğu toprak bol humuslu, kumlu, nemli ve gevşek bir yapıda olmalıdır. Sümbül yetiştirmek için iç mekân oldukça elverişlidir.
Sümbül çiçeği ısıyı ve rüzgârı çok sevmediği için korunaklı alanlarda büyütülmelidir. Işık, bitkinin köklerini yorar ve bu nedenle uzun süre ışığa maruz kalırsa sararabilir. Toprağı biraz nemli olmalıdır. Karma ve mineralli topraklar onu besleyeceği için bol humus kullanılması gerekir.
Sümbül çiçeğinin sulaması konusunda dikkat etmeniz gerekmektedir. Haftada düzenli olarak sadece 2 defa su vermeniz yeterli olacaktır. Sümbül çiçeği susuzluğa karşı dayanıklı bir çiçek türü değildir. Bu nedenle bu çiçeği kesinlikle susuz bırakmamalısınız.
4) Sümbül Çiçeği Çoğaltma İşlemi
Köklerden yeni filizlenen bitkiyi alıp bir başka saksıya dikebilirsiniz. Yalnız kökten ayırırken dikkatli olmanızda fayda olacak. Tohumla çoğaltma işlemi için toprağın yaklaşık 1 cm altına tohumu ekin ve bir miktar su verin. Bu dönemde hafif rüzgarlı ortamda saksıyı bekletin.
Sümbül çiçeği kış ayları içerisinde yeşermeye, ilkbahar başlarında ise çiçekler görülmeye başlar. Çok yıllık bir bitki olduğu her yıl bu döngünün devam etmesi önemlidir.
İlgili 24 soru bulundu
Tanımı: 20-30 cm kadar boylanabilen sümbül, iki yıllık soğanlı ve dayanıklı otsu bitkidir.
Sümbül soğandan çoğaltılabilir ve bunun için en uygun zaman kış aylarıdır. Kasım sonundan itibaren sümbül soğanı çoğaltmak için ayrılabilir.
Sümbülün sarı, mor, beyaz, mavi ve pembe renkleri bulunur. Sümbül çiçeğinin anlamı ise "Sonsuz sevgi ve bağlılık" olarak bilinir. Kişilerin birbirine olan sevgi bağını ve yaşanacak olan sevgi dolu ilişkinin sürekli olduğunu ifade etmek için sümbül çiçeği kullanılır.
Sümbül bitkisinin soğanları eylül ve ekim aylarında iyi gübrelenmiş bir toprağa ekilmelidir. Bu toprağa 15 santimetre derinlik ve 20-30 santimetre aralıklar bırakılarak ekilmelidir. Sümbüller mart ya da nisan aylarında çiçek açmaktadırlar.
Sulama. Sulama kısmına gelince, sümbül nasıl ve ne zaman sulanır sorusunun cevabı da yine yaşadığınız yerin iklim koşullarına göre değişecektir ama genel olarak toprağının hem nemli olmasına özen göstermeli ve haftada en az 2 kez sulamayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
Sümbülün bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına inmemelidir. Sümbül bitkisinin susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Yazları haftada en az 2 kez sulanmalıdır. Su, bitkinin her bölümüne ulaştırılmalı ve toprağı nemli olmalıdır.
Bu bitkinin büyüyebilmesi için gereken ideal sıcaklık 14-15 derecedir. Ayrıca bitkinizin bulunduğu toprak bol humuslu, kumlu, nemli ve gevşek bir yapıda olmalıdır. Sümbül yetiştirmek için iç mekân oldukça elverişlidir.
Kolay Yetiştirilebilir Sümbül Tohumu
Her mevsimde ekimi yapılabilen sümbül tohumu filizlenip kök kısmı genişlediği ve saksısında rahat edemediği zamanlarda solmaya ve çürümeye başlar. Bu sebeple tohumdan yetiştirilecek sümbül çiçeğinin soğanı için yeterli büyüklükte bir saksı seçilmesi önemli.
Sümbül çiçeği, baharı müjdeleyen bir çiçek türüdür. Eşsiz renkleri ve güzelliği ile bahar çiçekleri arasında çok sevilen bir çiçektir. Doğru bir şekilde yetiştirildiğinde ve bakımı yapıldığında uzun seneler boyu yaşayabilir.
Sümbül çiçeği çok yıllık bir bitki olarak nitelendirilir ve her yıl yeniden çiçek açar. Doğru bakım koşulları altında toprağın altında kalan soğanı her bahar ayında çiçek açabilir.
Sümbül çiçeği tohumları geleneksel tıpta iştah açıcı, sarılık ve bel soğukluğu rahatsızlığını tedavi edici olarak yüzyıllardır kullanılmıştır.
Sulama işleminden sonra tablanın içinde su varsa, hiç zaman kaybetmeden dökün. Sümbül çiçeğinin bulunduğu ortam sıcaklığı 15 derecenin altına düşmemeli. Ancak sümbülü doğrudan güneş ışığına da maruz bırakmayın. Sümbül, doğru bakım yapıldığında ilkbahar aylarında çiçek açar.
Sümbül ağacı özellikle ilkbahar aylarında güzel kokusu ve hoş görüntüsü ile akılda kalıcı bir çiçekli bitkidir. Sümbül bitkisi birçok çeşidi ve rengi olmasının yanında ağaç veya soğanlı bitki çeşidi olarak yer almaktadır. Sümbül bitkisi soğanlı olarak daha fazla bulunan bir bitkidir.
Mor Sümbül: Mor sümbül çiçeği yoğun bağlılığı ve cazibeyi simgeler. Sevdiğinizden özür dilemek istiyor ve ona çekici görünmek istiyorsanız kesinlikle tercih etmeniz gereken sümbül çeşididir.
Sümbül kokusu; stres, gerginlik, üzüntü ve sıkıntı gibi negatif duyguların azalmasına ve vücudun rahatlaması ve tüm bedenin sakinlik kazanmasına yardımcı olmaktadır. Güzel olduğu kadar etkileyici bir kokuya da sahip olan sümbül, bulunduğu odayı kokusuyla etkisi altına alır.
Mor: bağışlayıcılığı, özür dilemeyi veya yoğun pişmanlık duygusunu sembolize eder. Sarı: Sümbül çiçekleri içinde kıskançlığı temsil eden bir renktir. Beyaz: İyi niyetli duygular ve temenniler anlamına gelir. Kırmızı: Sadakati, uzun süreli ve tutkulu aşkı temsil eder.
Pembe olan sümbüller melankolik ruh halini ifade ediyor. Sevdiklerinize çok duygusal oldukları mesajını vermek istediğinizde pembe sümbül gönderimi yapabilirsiniz. Genellikle melankolik ruh hali negatif, olumsuz ve yoğun duygu durumu olarak ifade edilir.
Kış koşullarına dayanıklı sümbül çiçeğinin kısa sürede çiçek açması ve açtığı çiçekleri uzun zaman koruyabilmesi için en doğru şekilde ekilmesi ve bakılması gerekiyor.
- Bulunduğu ortam minimum 15 derece olmalı bunun aşağısına inmemelidir. - Susuz bırakılmamalı, aşırı su verilmemelidir. Aşırı su yapraklarının düşmesine, sararmasına, susuzluk kurumasına neden olur. - Sümbülün konulacağı toprak bolca humuslu, kumlu ve gevşek yapıda olmalıdır.
Sümbüllerin anayurdunu doğuda İran ve Türkmenistan'a kadar dağılım gösteren doğu Akdeniz bölgesi oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri