Bütün bunların sonucunda Sümerler M.Ö.3200'lerde yazıyı icat ettiler. Konunun başında da bahsettiğimiz gibi Sümerleri yazıya götüren nedenler, göç ettikleri yeni coğrafyada tarımla uğraşmaları ve buna bağlı olarak, elde edilen ürünlerin hesaplarının tutulması ihtiyacı idi.
Milattan önceki dönemde 3300 yıllarında, dönemin önemli uygarlıklarından birisi olan Sümerler Uygarlığı tarafından bulunan çivi yazısı ilk olarak Sümer rahiplerinin tapınaklar ve mahzenlerdeki ürün yahut malları kayıt altına almak, birbirleri ile karıştırmamak için icat edilmiş ve kullanılamaya başlanmıştır.
İnsanoğlu tarih boyunca farklı olay ve olgularla karşılaşmış, yeni öğrenimler, tecrübeler edinmiş, bu edinimlerini çevresindekilere ve gelecek nesillere aktarma gereği duymuştur. Yazının icadı bu gereksinimi belli oranda karşılamıştır. Yazı bu durumda önemli bir iletişim unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
İnsanın duygu ve düşüncelerini ortaya koymada, yaymada ve iletmede başvurduğu form, çizgi, sembol ve işaret sistemleri bütünü olarak ad- landırdığımız yazı ise insanlar arasında en çok tercih edilen anlaşma yöntemidir. Bu nedenle yazı insanlık tarihinin başlangıcı olarak kabul edilmiştir.
İlk yazı sistemi çivi yazısıdır. Taşların üzerine resimler ya da harfler ile özel bir teknikle yazılır. Bu yazı türü papirüsün bulunması ile son bulmuştur. İfade edilmek istenen kavramlarda, var olan kayıt sisteminin yetersiz kalması, yazının gelişmesinde çok önemli bir adım atılmasına neden oldu.
İlgili 23 soru bulundu
Birçok kavim tarından kullanılan ve çözülmesi zor olan çivi yazısı, 1844'te bir İngiliz subay olan Henry Ravlinson tarafından çözülmüştür.
Yazı birdenbire ortaya çıkmadı. İnsanlar önce mağara duvarlarına, kaya ve taşlara yaşadıkları olayları anlatan resimler yaptılar. Ancak bu resimler bir olayı anlatsalar da yazı niteliği taşımamaktaydı. Zamanla bu resimlerin gelişmesiyle ideografik yazı şekli ortaya çıktı.
Yazının Gelişimi
Yaklaşık 5000 sene önce Sümerler tarafından icat edilen yazı; günümüze gelene kadar birçok farklı medeniyet tarafından farklı alfabelerle kullanılmıştır. M.Ö. 3200 yılında icat edilen ilk yazı; kil tabletler üzerine sivri aletlerle işlenmiş ve bu durum papirüsün bulunduğu tarihe kadar devam etmiştir.
Yazının buluşu dil tarihçileri ve epigrafistler tarafından sıkça incelenen bir konudur. Yazı Anadolu tarihinin önemli uygarlıklarından birisi olan Sümerler tarafından bulunmuştur. Sümerler tarafından bulunan ilk yazı, çivilerin üzerine yazılan sembollerle oluşturan çivi yazılardır.
M.Ö 4000 yılından itibaren kil tablet kullanımı çeşitli bölgelerde- başlangıç olarak özellikle Mezopotamya'da- kullanılır. Sümerler tarafından bulunan ve yaygın halde kullanılan çivi yazısı medeniyet başlangıcı olarak bilinir.
Yazının icadı ile insanların okuma yazma öğrenmesi kolaylaşmıştır. Alfabenin ortaya çıkması ve yaşanan gelişmeler insanlık için olumlu bir katkı yapmıştır. Kitapların basılması ve yaygınlaşması ile çok güzel gelişmeler olmuştur. Bu olumlu gelişmeler sayesinde insanların kültür seviyesi artmıştır.
Mezopotamya'da yazı M.Ö. 3200 yıllarında Sümerliler tarafından icat edilmiştir. Sümer yazısı ekonomik ihtiyaçlardan doğmuştur. Önasya ülkelerinde ve Anadolu topraklarında yazı malzemesi olarak kullanılan kil tabletler, kilin kitap şekli olarak ifade edilmiş halidir.
Sümerlerin ilk kez tekerleği icat ettiği de bilinmektedir. Böylelikle tarihte ilk defa öküz ve sabanlar yardımı ile tarım alanlarında çalışmışlardır. Sümerler Matematik ve Geometri alanında da pek çok çalışmalar yapmıştır. Matematiğin temelini oluşturan dört işlemi Sümerler bulmuştur.
İlk olarak Sümerler yazının en eski şekli olan resimsel (piktografik) yazıyı kullanır. Alfabetik yazıma geçilinceye kadar Eski Mezopotamya'da kullanılan çivi yazılı kil tabletler, insanlığın bilgiyi kalıcı hale getirme çabasının en somut örneklerini oluşturur.
Yazının tarihsel süreçte 4 farklı bölgede, farklı toplumlar tarafından icat edildiğinden bahsettik. Ancak hepsinin atası olarak isimlendirebileceğimiz ilk yazı, günümüzden yaklaşık 5500 yıl önce Mezopotamya bölgesinde, Sümerler tarafından kullanılıyordu.
İşte bütün bu bilgiler bir araya getirildiğinde, Nûh(a.s.)'dan önce kendisine peygamberlik görevi verilen37 ve yedinci sırada olduğu tespit edilen İdris(a.s.)'ın, Sümerlere gönderilmiş bir peygamber ve dolayısıyla yazıyı ilk olarak icâd eden kişi olduğunu söyleyebiliriz.
Akadlar tarafından çökertilmesi sonrasında Sümerler bir daha eski haline gelemedi. MÖ 2000'li yıllarda bağımsız kimliklerini kaybettiler. Ardından gelen Akad ve Babil uygarlıkları çoğunlukla Sümerlerin izlerini taşıdılar. Kendilerine özgü dilleri ve çivi yazıları uzun süre yaşadı.
Ö. 2000'li yıllardan itibaren Sümer ve Asur kaynakları Kürt ismine yakın halkların varlığını haber vermektedir. Kökenleri Ârilere dayanan Kürtler, İslam'ı kabule kadar ataları Ârilerden aldıkları geleneksel inançlarına bağlı kalmışlardır.
Sümerlilerden çivi yazısını öğrenen Asurlular, Anadolu'ya yazı getirmiştir. Böylece Anadolu tarih öncesi çağlardan çıkarak tarihi çağ- lara geçmiştir. Asurlular ayrıca Sümerlilerden kanun yapma fikrini de almışlardır (Çığ, 2016: 86).
Chester Floyd Carlson (d. 8 Şubat 1906, Seattle, Washington - ö. 19 Eylül 1968, New York), Amerikalı fizikçi.
3500 yılına kadar uzanmaktadır. Yani yaklaşık olarak 5500 yıl önce bulunmuş yazının önderleri Sümerlerdir. Böylece yazı ile beraber kentlerin oluşması ve ticari anlamda gelişimler yüksek oranda artış gösterdi. Sümerlerin yazıyı bulması ile beraber ekonomik ve sosyal açıdan da çok önemli gelişmeler sağlandı.
Yazı sayesinde geçmişte yaşanmış olaylarla ilgili kayıtlara kolayca erişebiliyoruz. Ayrıca yazı ile başkalarının duygu ve düşüncelerini öğrenebiliyor, birçok konuda bilgi edinebiliyor ve yüz yüze görüşemediğimiz zamanlarda da iletişim kurabiliyoruz.
Tarihte matbaanın icadıyla birlikte tasarlanan ilk yazı tipi, Gutenberg tarafından geliştirilen 'Roman' adlı yazı tipidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri