Burnun nemli kalması için en iyi yol, günde en az 2 litre su içmektir. TUZLU BURUN SPREYLERİ İLE BURNUNUZU YIKAYIN: Tuzlu burun spreyi, kuru bir burun için yardımcı olabilir. Tuzlu burun spreyleri burun pasajlarını nemlendirir.
Sıcak duş; aldığınız duşun sıcak olması buhardan dolayı burundaki mukusun incelmesini ve iltihaplanmanın azalmasını sağlamaktadır. Baharatlı yiyecekler tüketin; yemeklerinizde baharatı burnunuz tıkalıyken bol koyun. Yemeğinizi yedikten sonra bol su için ve burnunuzun akmasına yardımcı olun.
Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Zarlar o kadar çok şişebilir ki sinüslerin küçük açıklıkları kapanır. Hava ve mukus burun ile sinüsler arasında rahat hareket edemezse mukus sinüsler içinde birikir ve basıncın artmasına neden olur.
Vazelin en çok tercih edilen burun içi yara tedavi seçenekleri arasındadır.
Burun tıkanıklığında en iyi çözüm yöntemlerinden biri burun yıkamaktır. Burun mukusunun seyreltilmesini sağlar ve tıkalı burnu açar. Aynı zamanda burun deliklerinin nemlenmesini sağlar. Burun içinde burnu tıkayan mukusu yumuşatıp burnu açmak için kullanılabilecek olan bir diğer yöntem ise sıcak kompress yöntemidir.
Diğer yandan, burun çekildiğinde mukus burundan boğazın içine çekilir, yutulur ve midede mide asidi tarafından parçalanır ve böylece zararsız hale gelir.
Ampül şırınga
Bu klasik seçeneği, ampulün içindeki havayı sıkarak ve ampule baskı uygularken ucu nazikçe çocuğunuzun burnuna yerleştirerek kullanabilirsiniz.
Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılır. Kronik sinüzitler ise öncelikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli, fakat dirençli vakalarda ve tekrarlayan durumlarda cerrahi tedavi düşünülmeli.
Burunda tıkanıklık, tat ve koku kaybı, ateş, koyu bir burun akıntısı, genizde akıntı, sinüzitin en belirgin belirtileridir. Bunların yanında baş ağrısı, ağızda koku, halsizlik, kulakta ağrı ve diş ağrısı yer almaktadır. Bu belirtiler doğrultusunda sinüzit olup olmadığını anlaşılır.
Kuru hava veya kış aylarında görülen kabuklanmalar kanamaya neden olmaktadır. Bundan korunmak için nemlendirici bir kremi burun orta bölmesine parmak ucu ile sürmek faydalı olacaktır. Bu amaçla vaselin gibi kremler kullanılabilir. Günde üç defa kullanılması önerilir.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Sarı renk soğuk algınlığının kesin bir işaretidir. Sarı renk, virüsle savaşan ölü beyaz kan hücrelerinden kaynaklanır. Bu mukus türü de soğuk algınlığı durumunda ortaya çıkar. Vücut sistemi enfeksiyondan kurtulmak için yoğun bir çaba gösterir.
Normal bir sağlık sorunu olmayan insanın sümüğü normal akıntılı ve berraktır. Sümüğün sarı ve beyaz hale gelmesi vücuda bir virüsün girdiğinin belirtisidir. Nezle, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların habercisidir. Sümüğün rengini yeşile dönmesi virüsün vücuda yerleştiğine işarettir.
Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor. Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.
Nefesinizi tutmak beyin yaşama iç güdüsünü dikkate alarak burun deliğinizi temizliyor. Burnunuzu tıkayın ve kafasını çok fazla olmayacak şekilde geriye doğru yaslayın. Rahatsız olacak duruma geldiğinizde parmaklarınızı çekin ve burun tıkanıklığına elveda deyin.
Başınızı Yüksekte Tutun
Bu yüzden, mukus başa doğru akar ve nefes almayı zorlaştırır. Bu da muhtemelen sabahları sinüs bağ ağrısıyla uyanmanıza sebep olur. Başınızı birkaç yastık kullanarak yükseltmek sinüslerin daha rahat akmasını sağlayacaktır.
Burun tıkanıklığının doğal çözümlerinden bir tanesi de limondur. Salatalara, çorbalara sıktığınız limonu bir de tıkalı burnunuzda deneyin, sonuç gerçekten etkileyici. Sıktığınız limonun suyundan birkaç damla burnunuza çektiğinizde burun tıkanıklığı limon ile nasıl açılır sorusunun da cevabını almış olursunuz.
Sonuç olarak sabah-akşam temiz burun içine küçük serçe parmağınızın ucu ile süreceğiniz susam yağı gripal enfeksiyonlardan olabildiğince korurken, özellikle ilkbahar mevsim geçişlerindeki muhtelif alerjik reaksiyonları da sakinleştirebilecek etkileri barındıran önemli bir ayurvedik gündelik rutindir.
Gribal enfeksiyonlarla beraber de çok fazla görülen su gibi burun akıntısında eğer görülen sümük kanlı vs. değilse korkulacak bir durum yoktur. Genellikle bu şekilde olan burun akıntısı berraktır. Burnun aşırı boşalmasıyla kişi rahatlamaktadır. Ancak yeniden akıntı olunca yine rahatsızlık verici bir durum oluşur.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Nabi Bulut, burnun tıkalı olduğu dönemlerde süt içmekten kaçınılması gerektiğini belirterek, tuzlu su ile temizleme ve burun deliklerine zeytinyağı damlatma ile tıkanıklığın giderilebileceğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri